Kickboksen is een populaire sport, zowel bij volwassenen als kinderen. Dat is ook geen wonder, het is een leuke, uitdagende sport waar je veel aan hebt. Er is veel over te vertellen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, als je een spreekbeurt wilt houden over kickboksen.
In dit artikel vind je:
- Geschiedenis van het kickboksen
- Wat houdt kickboksen in? Technieken en groeten
- Wat heb je nodig om te kickboksen?
- Hoe gaat het eraan toe bij een kickbokswedstrijd?
- Bekende Nederlandse kickboksers
- Waar is kickboksen goed voor
Geschiedenis van het kickboksen
Kickboksen komt oorspronkelijk uit Thailand. Het wordt daar Muay Thai genoemd en het is een sport die daar al eeuwenlang beoefend wordt. Het is daar vergelijkbaar met wat bij ons voetbal is: de nationale sport. Kickboksen wordt gezien als een verdedigingskunst.
In de jaren zestig waaide het over naar andere landen in Azie, bijvoorbeeld naar Japan. Daar noemden ze het kickboksen. De beroemdste kickboksers waren toen Thais, Oost Europees en Amerikaans. Maar het duurde niet lang voor Nederlanders de smaak te pakken kregen.
Er kwamen in Nederland een paar goede kickboksscholen. De bekendste trainer was Jan Plas. Hij had getraind in Japan en richtte de Nederlandse Kick-Boxing Bond op. Hij zou grote kickboksers gaan opleiden.
7 ultieme tips om een betere kickbokser te worden
Wil je 7 ultieme tips ontvangen die jou helpen om een betere kickbokser te worden?
Klik dan op de onderstaande link en ontvang de tips direct van Celeb kickbokstrainer Danny Delvers”Bekijk Winnen met kickboksen >>
Wat houdt kickboksen in?
Op het eerste gezicht lijkt kickboksen misschien op gewoon boksen. Je staat met elkaar in een ring en vecht met elkaar. Maar bij boksen mag je alleen je handen gebruiken om te stoten. Kickboksen is anders.
Trappen en stoten
Bij het kickboksen gebruik je zowel je handen als je benen. Je kunt stoten:
- Directe stoten
- Hoekstoten
- Opstoten
En je kunt met je benen trappen uitdelen:
- Lowkicks
- Trappen naar het lichaam
- Trappen naar het hoofd
- Afhoudtrappen
In het oorspronkelijke Muay Thai mochten ook de ellebogen gebruikt worden, maar dat mag nu niet meer. Wel kun je ook je knieën gebruiken. In het kickboksen vind je technieken terug uit taekwondo en karate.
Kickboksen is zo veelzijdig, omdat je al deze technieken met elkaar kunt combineren. Als je kickbokst gebruik je heel je lichaam en ben je constant in beweging. Je moet goed op je eigen houding letten en je tegenstander in de gaten houden.
Als je naar een kickbokstraining gaat, kun je op twee manieren deze sport beoefenen.
Kickboksen als vechtsport: bij deze training oefen je de trappen en stoten met de trainer en met elkaar. Dit heet sparren. Je kunt zo van elkaar leren. Je leert aanvallen, verdedigen en combinaties uitvoeren. Je kickbokstechnieken zullen steeds beter worden.
Kickboksen als workout: Bij deze vorm van training ben je bezig met kickboksen, maar dan als fitness. Je oefent de trappen en stoten alleen op de trainer of op een bokszak. Je verbetert je technieken en je krijgt een goede conditie.
Bij beide soorten trainingen ben je bezig met het trainen van je lichaam en het aanleren van kickbokstechnieken. Alleen bij kickboksen als vechtsport kun je trainen voor een kickbokswedstrijd.
Groeten bij de kickbokstraining
Kickboksen is een vechtsport, maar een belangrijk onderdeel hiervan zijn de tradities. Deze zijn eeuwenoud en waardevol, omdat ze belangrijk zijn voor het vormen van je karakter. Ze worden Budo genoemd, de Weg van de Krijger.
Deze tradities hebben te maken met discipline en etiquette. Het is belangrijk dat die ook geleerd worden op de sportschool waar je traint. Deze tradities zorgen er namelijk voor dat kickboksen meer is dan alleen een fysieke training. Het is ook een mentale training.
Een onderdeel van Budo is het groeten, zowel bij binnenkomst als wanneer je weggaat. Het groeten heet Osu (uitgesproken als Ush). Groeten is een vorm respect. Als je binnenkomt groet je jezelf, de trainer en de dojo (de trainingsruimte).
Je groet jezelf, omdat respect voor jezelf belangrijk is. Je oefent zelfbeheersing en zelfvertrouwen. Je kunt respect hebben voor je lichaam en je geest. Je groet de andere kickboksers, omdat je zonder hen niet zou kunnen trainen.
Je groet je trainer, omdat hij of zij je alles leert over kickboksen. Je trainer helpt je alle technieken onder de knie te krijgen, maar ook om te leren omgaan met uitdagingen, wat je moeilijk vindt en met tegenslagen. Ook voor je trainer toon je respect.
Als laatste groet je de dojo, de trainingsruimte. Deze wordt in de oude tradities gezien als tempel. Dit is de plek waar je oefent en de kickbokstechnieken leert. Een plek dus, waar je respect toont.
Als je er zo naar kijkt is respect dus heel belangrijk bij het kickboksen. Zonder respect voor elkaar zou het een kickboksgevecht niets anders zijn dan een gewone knokpartij. En dat is is niet waar het bij kickboksen om draait.
Wat heb je nodig bij het kickboksen?
Of je nu kickbokst met sparren of zonder sparren, het dragen van goede bescherming is heel belangrijk. Bescherming bestaat uit:
- Zwachtels
- Handschoenen
- Scheenbeschermers
- Bitje en tok (bij sparren)
- Hoofdbescherming (bij kinderen, hoeft niet bij een training)
Zwachtels of binnenhandschoenen
Binnen in je kickbokshandschoenen draag je zwachtels of binnenhandschoenen. Deze zorgen voor een betere bescherming van je vingers en polsen. Dat is wel nodig om de klappen op te vangen.
Het kan lastig zijn om de zwachtels om te krijgen. Daar kun je eerst een paar keer mee oefenen. Binnenhandschoenen zijn makkelijker, die trek je gewoon snel aan. Zorg dat je ze wel altijd draagt, anders kun je blessures krijgen.
Handschoenen
Je kickbokshandschoenen zijn dik en stevig om al je vingers en de botten van je handen te beschermen. Ze vangen de klappen op van het stoten. Ze kunnen van leer of van kunststof zijn.
Scheenbeschermers
Scheenbeschermers zijn gemaakt van katoen of leer. Ze zitten om je onderbenen heen en vangen de klappen op van de trappen die je uitdeelt. Je moet zorgen dat ze goed vastzitten en goed passen. Als ze zouden draaien of verschuiven, kun je een blessure oplopen.
Bitje en tok
Een bitje draag je in je mond, het is een plastic vorm die om je tanden heen past. Hij zorgt er dus voor dat je tanden beschermd zijn. De tok is vooral voor jongens belangrijk, om het kruis te beschermen.
Hoofdbeschermer
Een hoofdbeschermer is tijdens trainingen niet altijd verplicht, maar wel verstandig. Bij wedstrijden moeten kinderen jonger dan 15 jaar een hoofdbeschermer dragen. Deze zorgt voor bescherming van de botten van je gezicht en helpt ander letsel aan je hoofd te voorkomen.
Wat kleding betreft hoef je niet per se speciale kickbokskleding aan te schaffen. Een t-shirt en korte broek waar je lekker in kunt bewegen is genoeg. Je kickbokst op blote voeten, dus schoenen zijn ook niet nodig.
Hoe gaat er aan toe bij een kickbokswedstrijd?
Een kickbokswedstrijd wordt gehouden in een ring. Je staat in de ring met je tegenstander en een scheidsrechter. Deze houdt in de gaten of het gevecht goed gaat. Om de ring heen zit een jury, dit zijn 3 of 5 mensen.
Tijdens de wedstrijd kun je punten scoren voor verschillende technieken die je toepast. De jury beoordeelt wie hoeveel punten krijgt en zij bepalen ook wie het gevecht wint.
Er zijn drie wedstrijdvormen voor kickbokswedstrijden. Dit betekent dat er op verschillende manieren punten gescoord kunnen worden:
- Pointfighting: Dit is semi-contact kickboksen. Je krijgt punten voor de kickbokstechnieken die je toepast. Een trap naar het hoofd is meer punten waard dan een stoot. De scheidsrechter legt telkens de wedstrijd stil als er gescoord wordt.
- Continuous of light contact: De winnaar van dit gevecht wint als hij de meeste punten heeft of als de tegenstander knockout gaat. De wedstrijd wordt niet stilgelegd als er gescoord wordt.
- Full contact: De regels hiervan zijn hetzelfde als bij light contact, alleen wordt er harder gevochten. Vechters gaan vaker knockout.
Het uitdelen van punten
Punten scoor je bij een wedstrijd door aan te vallen. Je moet een rake trap uitdelen of een goede stoot uitvoeren. Hier krijg je punten voor. Per ronde worden maximaal 10 punten gegeven. De beste vechter krijgt er 10, de ander 9.
Je moet drie rondes vechten en dan overlegt de jury wie er gewonnen heeft. Sla je de ander knockout, dan weet je zeker dat je gewonnen hebt. Je tegenstander valt dan op de grond en krijgt 10 seconden de tijd om overeind te komen. Lukt dat niet, dan is de wedstrijd voorbij.
Wat mag niet bij een kickbokswedstrijd?
Het kan er hard aan toe gaan in de kickboksring. Maar niet alles is toegestaan en je kunt ook gediskwalificeerd worden als je een regel overtreedt. Er zijn beroemde kickboksers die hun titel kwijtraakten door onsportief gedrag.
Je mag je tegenstander niet trappen of stoten op het achterhoofd, de rug, de keel of het kruis. Kinderen tot 15 jaar mogen zelfs helemaal niet op het hoofd getrapt of gestoten worden.
Een trap tegen de knieën is officieel niet verboden. Maar hier komt weer dat respect naar voren, dat je voor de ander zou moeten hebben. Het is niet netjes om tegen een knie te trappen, want dat levert snel blessures op.
Bekende Nederlandse kickboksers
Nederland mag een klein land zijn, maar we hebben inmiddels behoorlijk naam gemaakt op het gebied van kickboksen. Er zijn Nederlandse kickboksers die over de hele wereld bekend zijn. Hier zijn de vier bekendste mannen en vrouwen:
Rico Verhoeven
Rico Verhoeven (1989) begon met kickboksen toen hij 7 was. Hij vocht wedstrijden vanaf zijn 16e en werd in 2014 wereldkampioen zwaargewicht. Hij heeft nu ongeveer 62 keer gevochten, 51 keer gewonnen, waarvan 14 keer door een knockout.
Remy Bonjasky
Remy werd in Suriname geboren in 1976. Op zijn vijfde verhuisde hij naar Nederland. Hij begon op zijn 18e met kickboksen bij Mejiro gym. Hij werd in 2003 wereldkampioen en mensen kennen hem vanwege zijn geweldige verdediging en zijn aanvallen met de knie.
Lucia Rijker
Lucia Rijker (1967) uit Amsterdam is de bekendste vrouwelijke kickbokser. Ze is zo goed, dat ze nog nooit verloren heeft. Ze begon op haar 14e en stond uiteindelijk 36 keer in de kickboksring. Ze werd vier keer wereldkampioen.
Jorina Baars
Jorina (1988) begon te kickboksen toen ze 7 jaar was. Nu heeft ze al zo’n 43 gevechten op haar naam staan en 40 daarvan heeft ze gewonnen. Ze is vier keer Europees en zes keer wereldkampioen geworden.
Waar kickboksen goed voor is
Elke sport is natuurlijk goed voor je ontwikkeling, maar kickboksen heeft nog meer heel bijzondere voordelen. Dat komt omdat het niet alleen fysiek goed voor je is, maar ook mentaal.
Kickboksen voor een gezond lichaam
Spierontwikkeling
Kickboksen helpt bij het ontwikkelen van een gezond en sterk lichaam. Het is goed voor sterke en lenige spieren. Het trappen en stoten kost kracht, maar je bent ook nog eens constant in beweging. Dat helpt bij het ontwikkelen van je spieren.
Conditie
Zoals gezegd ben je veel in beweging. Je hebt een goede conditie nodig om dat vol te houden. Daardoor is kickboksen goed voor je hart en je longen.
Coördinatie
Kickboksen helpt bij het ontwikkelen van coördinatie. Dat betekent dat je je lichaam goed onder controle hebt, dat je armen en benen doen wat jij wilt. Je leert je evenwicht te bewaren, je trapt en stoot waar jij wilt.
Gezond gewicht
Kickboksen kan ook goed helpen als je een gezond gewicht wilt krijgen. Het kan helpen bij het afvallen. Dat komt omdat je heel veel calorieën verbrandt tijdens een training. En daarna kun je het gebruiken om op gewicht te blijven.
Mentale voordelen van kickboksen
Zelfvertrouwen
Veel jongeren en kinderen voelen zich niet zelfverzekerd. Ze hebben last van faalangst of voelen zich minder waard dan een ander. Dat voelt niet prettig en kan lastig zijn op school of als je bij vrienden bent.
Kickboksen kan daar bij helpen. Het is natuurlijk een zelfverdedigingssport. Je leert daarmee voor jezelf opkomen en je leert dat je het waard bent om dat te doen. Je zult merken dat je je daardoor beter gaat voelen over jezelf.
Zelfs als je heel verlegen bent, als je gepest wordt of vaak somber bent kan kickboksen je helpen. Het zal je helpen om je eigen kracht te voelen en dat je jezelf kunt verdedigen kan je een steuntje in de rug geven.
Omgaan met uitdagingen
Kickboksen leert je ook omgaan met moeilijke situaties. Kickboksen is best zwaar, het is hard werken. Maar op de sportschool leer je doorzetten en grenzen verleggen. En dan blijkt dat je het best kunt! Dan kun je trots zijn op jezelf.
Kickboksen tegen stress
Kickboksen kan ook een lekkere uitlaatklep zijn. Op school en thuis kun je last van stress krijgen, maar door een uurtje te kickboksen kun je dat lekker van je af trappen. Je kunt je even uitleven.
Samen sporten met anderen
Hoe het ook op school gaat met andere kinderen, in een kickboksles ga je met elkaar sporten. Daar is de sfeer heel anders. Bij het kickboksen staat respect centraal, dus je kunt altijd rekenen op een respectvolle sfeer, waar je jezelf kunt zijn.
Samen leer je de technieken en ga je oefenen. Kinderen en jongeren helpen elkaar om verder te komen. Dit helpt om je meer op je gemak te voelen bij anderen.
Kickboksen geeft een goed gevoel
Een sport als kickboksen helpt je in beweging te komen en dat is goed voor je. Doordat je lekker actief bent, maakt je lichaam bepaalde stofjes aan. Dat zijn serotonines, dopamines en endorfines. Deze heten, niet voor niks, feel-good hormonen. Hormonen waardoor je je goed gaat voelen.
Ze zorgen voor een gevoel van tevredenheid, ze helpen tegen stress en maken dat je je rustiger gaat voelen. Dus misschien wordt je wel moe van kickboksen, maar het geeft je zeker ook een fijn gevoel.
Kickboksen is dus heel geschikt voor kinderen, of je het nou als fitness gaat doen of dat je er bij wilt sparren. Het heeft veel voordelen: Elke week een uurtje kickboksen helpt je gezond te blijven.
Wil je zien hoe een kickbokstraining voor jongeren en kinderen er uit kan zien? Bekijk dan het volgende filmpje over kickboksen voor kinderen bij Delda Sport.
Nu weet je alles over kickboksen
Met al deze informatie heb je vast en zeker genoeg om een “kickass” spreekbeurt over kickboksen te geven. Laat je het ons weten als je een goed cijfer haalt? We horen graag wat je publiek er van vond.
Ben jij nieuwsgierig naar kickboksen? Wij kunnen jou of je ouders alles vertellen over de trainingen die speciaal voor kinderen gegeven worden bij Delda Sport. Laat je gegevens achter in onderstaand contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact op.