Kickboks scheenbeschermers

Kickboks scheenbeschermers

Kickboks scheenbeschermers heb je hard nodig tijdens je trainingen. Anders dan bij boksen gebruik je bij het kickboksen ook je benen. Vooral je schenen zijn hierbij het raakvlak. Kickboks scheenbeschermers zorgen voor extra demping en voorkomen blessures.
De scheenbeschermers zijn er in veel soorten, maten en merken, welke moet je kiezen?

Waarom heb je scheenbeschermers nodig bij het kickboksen?

Tijdens de kickbokstraining oefen je met trappen tegen de bokszak, de pads die je trainer vasthoudt of tegen je sparringpartner. Je raakt je doel met je schenen. Dat kan hard aankomen. Zo hard dat je hier vervelende blessures aan over kunt houden of zelfs je scheenbeen kunt breken.
Blessures aan de schenen genezen langzaam waardoor je lang niet kunt kickboksen, dat wil je natuurlijk niet.

Goede bescherming is dus nodig, scheenbeschermers geven je deze bescherming. Ze dempen de impact van de trap tijdens de training.

Hoe kies je de juiste kickboks scheenbeschermers

Scheenbeschermers worden bij meer vechtsporten gebruikt waaronder judo en karate. Bij deze sporten wordt veel gekozen voor de stoffen scheenbeschermers. Voor kickboksen kan je kiezen uit beide varianten, stof of (synthetisch) leer. Voor de training bieden beide voldoende bescherming. Het gaat erom wat voor jou het beste zit. Probeer ze dus vooral even uit voor je ze koopt.

Je kunt vaak ook kiezen voor scheenbeschermers met of zonder wreefbescherming. Bij de scheenbeschermers met wreefbescherming wordt ook de bovenkant van je voet beschermd.

Het allerbelangrijkste is de pasvorm. Je scheenbeschermers moeten tijdens het trainen goed op hun plaats blijven zitten. Te strak zit niet lekker maar te los is gevaarlijk. Als je beschermers gaan draaien en verschuiven wordt je niet alleen afgeleid maar loop je ook het risico op blessures.


Hoe kies je de juiste maat kickboks scheenbeschermers

Veel scheenbeschermers zijn voorgevormd. Door ze goed te passen voel je of de vorm past bij jouw been. Zodra je de beschermer vast maakt moet deze overal mooi aansluiten en stevig vast zitten.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je scheenbeschermers je bewegingsvrijheid beperken. Let erop dat er nog zo’n 5 centimeter onder je knieschijf vrij blijft zodat je knieën ombelemmerd kunnen bewegen.
Scheenbeschermers met wreefbescherming hoeven de tenen niet te bedekken. Je staat tijdens het kickboksen vaak op de bal van je voet. Je wilt je tenen dus makkelijk kunnen bewegen.

Kickboks scheenbeschermers sluiting

Een goede sluiting houdt je scheenbeschermers tijdens je kickbokstraining op zijn plek. De meeste worden vastgezet met klittenband zodat je de beschermers goed kunt aantrekken om je been. Het is fijn als deze band niet te smal is en het klittenband stevig sluit.
Heeft je scheenbeschermer ook een wreefbescherming dan wordt deze op zijn plek gehouden met een elastiek onder je voet. Een breed elastiek zit over het algemeen het fijnste en houdt alles goed op zijn plek.

Hoe hard mogen kickboks scheenbeschermers zijn?

Scheenbeschermers voorkomen blessures aan jouw benen maar het is ook de bedoeling je sparringpartner te beschermen. Sommige scheenbeschermers hebben een harde beschermlaag. Hierdoor voel jij nog minder de impact van je trappen. Maar je sparringpartner voelt deze des te harder. Je loopt het risico dat je jouw partner blesseert door jouw scheenbeschermers en dat is niet de bedoeling.

Jij mag best de impact voelen van je trappen. Dit geeft je de mogelijkheid je traptechnieken te optimaliseren, omdat je voelt wat je doet. En je schenen wennen aan de impact die je trappen hebben.

Kickboks scheenbeschermer

Voel ik de pijn niet meer met scheenbeschermers?

Scheenbeschermers bieden je tijdens je kickbokstraining voldoende bescherming om geen blessures op te lopen. Maar ze laten nog steeds kracht door, waardoor je de impact van een trap wel voelt. De zenuwen in de onderbenen zullen langzaam wennen aan de impact van de trappen. Daardoor zal je dit steeds beter aankunnen. Je went aan de pijn. Zowel tussen je oren als fysiek op je been.

Worden scheenbeschermers ook bij kickbokswedstrijden gebruikt?

Tot 16 jaar wordt met scheenbeschermers gevochten. Daarna dragen de kickboksers geen scheenbeschermers meer. Door jarenlang met bescherming te trainen zijn je schenen al heel wat gewend. Toch duurt het minimaal een jaar voor je echt went aan de impact op je scheenbeen zonder bescherming. Helemaal gevoelloos zal het nooit worden.

Wil je trainen voor een wedstrijd zonder scheenbeschermers dan begin je met trappen op de bokszak of pads. Later kan je proberen te sparren zonder bescherming. Probeer blessures altijd te voorkomen tijdens de training.

Meteen scheenbeschermers aanschaffen voor je eerste kickbokstraining?

Voor je eerste kickbokstraining hoe je niet meteen scheenbeschermers aan te gaan schaffen. Deze kan je in de sportschool lenen. Besluit je daarna dat je door wilt gaan met kickboksen dan kan je altijd nog op zoek gaan naar de perfecte scheenbeschermers. Heb je vragen over de pasvorm of welke voor jou het meest geschikt zijn? Vraag het ons gerust, wij helpen je graag.
Reactie plaatsen