Is kickboksen gevaarlijk? Lees hier het antwoord
16 oktober 2017 

Is kickboksen gevaarlijk? Lees hier het antwoord

Is kickboksen gevaarlijk? Kickboksen heeft alle voordelen die elke andere sport ook heeft. Maar misschien vraag je je af of deze sport niet ook nadelen heeft, namelijk dat het gevaarlijk is. In deze blog leggen we uit dat kickboksen niet gevaarlijk is, maar een fijne work out voor je hele lichaam is.

Is kickboksen iets voor jou?

Sporten is gezond, je bent lekker in beweging, ontmoet andere mensen en dat heeft allemaal veel voordelen, zowel voor je lichaam als voor je geest. Kickboksen heeft deze voordelen ook. Maar het is natuurlijk een vechtsport en dat betekent dat er klappen worden uitgedeeld. Tenminste, dat is het geval als je wedstrijden vecht. Daarom zou je je kunnen afvragen of kickboksen voor jou de geschikte sport is. We kunnen je zeker geruststellen. Als je bij ons komt kickboksen is er geen gevaar dat je letsel oploopt doordat je geslagen wordt.

Kickboksen gevaarlijk

Kickboksen als vechtsport

Kickboksen is oorspronkelijk een vechtsport, waarbij technieken worden gecombineerd van het boksen en van martial arts. Bij boksen is alleen het gebruik van je vuisten toegestaan, bij kickboksen gebruik je ook je benen. Er worden traptechnieken toegepast uit o.a. karate en taekwando. Tijdens een gevecht is het de bedoeling je tegenstander te raken en uit te schakelen. Er wordt wel lichaamsbescherming gedragen, zoals scheenbeschermers en gebitsbeschermers.

Kickboksen als work out

Bij het kickboksen in de sportschool van van Delda Sport is er geen sprake van echte gevechten. Wij gebruiken het kickboksen alleen als work out. Je raakt je medesporters niet aan tijdens de training. Daardoor is er dus geen kans op blessures doordat je elkaar trapt of stoot. De trainer houdt iedereen in de gaten en zorgt voor een veilig verloop van de training.

Wil jij weten waar je op kunt letten wat betreft de veiligheid van het kickboksen? Dit zijn een aantal handige tips:

Warming-up: Begin de training altijd met een goede warming-up. Als je spieren goed opgewarmd zijn, kun je de alle bewegingen goed uitvoeren en heb je het minste risico op spierpijn en andere blessures. Stretchen is hierbij ook belangrijk.

Goed gebruik van technieken: Een correcte techniek helpt blessures voorkomen. Het fout uitvoeren van trappen of stoten kan zorgen voor overbelasting van je spieren en gewrichten. De trainer zal je helpen alle technieken goed onder de knie te krijgen.

Keurmerk voor sportscholen: Let op dat de sportschool waar je voor kiest het Fight Right keurmerk heeft. Dit is het teken dat er professioneel gewerkt wordt en dat er een veilige vechtsport omgeving wordt aangeboden.

Bescherming: Dit is erg belangrijk tijdens het sporten. Draag de benodigde lichaamsbescherming: scheenbeschermers, voor je polsen en handen bandages en handschoenen, gebitsbeschermers en een tok.

Rustig de training opbouwen: Vooral de eerste lessen, als je nog weinig ervaring hebt, is er meer kans op spierpijn. Je lichaam is nog niet gewend aan alle nieuwe bewegingen. Het is dan ook zaak om goed naar je lichaam te luisteren. Spierpijn is niet erg, maar het is niet de bedoeling dat je een week niet meer je bed uit komt. Bespreek met je trainer wat je aan kunt en pas je trainingen indien gewenst aan.

Cooling down: Besteed na de training aandacht aan een cooling down. Je lichaam heeft zich krachtig ingespannen en heeft nu tijd nodig om te herstellen. Zorg voor voldoende vocht voor, tijdens en na de training en doe rustige oefeningen om je spieren weer tot rust te brengen.

Kickboksen niet gevaarlijk

Veiligheid voor alles

Als je bij ons komt om te trainen, kun je er vanuit gaan dat veiligheid voorop staat. Kickboksen is een lekkere manier om je work out te doen. We sporten met elkaar en hebben respect voor elkaar. Agressiviteit wordt bij ons niet getolereerd. Geniet van kickboksen en wat het je kan brengen: kracht, balans, een goede conditie en mentale weerbaarheid. Kickboksen is wat blessures betreft net als elke andere sport. Met verstandig gebruik van materialen, respectvol omgaan met elkaar en aandacht voor je lichaam, proberen we de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

 Denk je dat kickboksen iets voor jou kan zijn, of wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contact formulier invullen >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: