Hoe hoog is het prijzengeld bij kickboksen?

Hoe hoog is het prijzengeld bij kickboksen?

Hoeveel prijsgeld levert kickboksen op? Iedereen is wel benieuwd wat een topsporter kan verdienen. Maar hoeveel kan een gemiddelde beroeps kickbokser verdienen? Het blijkt dat daar niet veel openheid over is.

Geld verdienen met topsport

Met kickboksen kun je geld verdienen, dat blijkt wel als je naar kickbokser Rico Verhoeven of Remy Bonsjasky kijkt. Zij wonen in mooie villa’s, rijden in luxe auto’s en hebben geld als water. Maar daar is wel een hoop hard werken aan vooraf gegaan.

Hoe-hoog-prijzengeld-kickboxen

Je wordt niet zomaar een wereldberoemde kickbokser. Rico brak pas echt goed door in 2013, toen hij zijn eerste wereldtitel won. Nu kan hij er goed van leven, maar daarvoor was het voor zijn gezin ook sappelen en boodschappen doen bij de Lidl.

Grote bedragen

Rico krijgt volgens Remy Bonjasky flink betaald voor zijn wedstrijden. Een gevecht in de ring levert Rico makkelijk €500.000 op en daar komen nog bonussen bij voor knock-outs en het winnen van het gevecht.

De vriendelijke reus uit Halsteren heeft in december volgens eigen zeggen het “grootste kickbokscontract ooit” getekend. Hij zegt zelf dat hij door hard werken zo ver is gekomen en nu genoeg geld heeft om met zijn gezin leuke dingen te kunnen doen.Extra inkomen genereren

Toch is hij ook een slimme zakenman. Hij rekent niet alleen op zijn kickboks inkomsten. Net als veel andere topsporters heeft hij deals gesloten met Land Rover, Spotify, PFM Underwear en heeft hij een eigen fitness app.

Dit zorgt ervoor, zo zegt hij zelf, dat hij niet over tien of vijftien jaar nog steeds moet kickboksen om een inkomen te hebben. Het is natuurlijk een zware sport, dus het is alleen maar verstandig om ervoor te zorgen dat je een alternatief inkomen achter de hand hebt.

Prijzengeld-kickboksen-hoe-hoog

Ook Remy Bonjasky verdient niet alleen geld met wedstrijden vechten. Hij heeft zijn eigen sportschool in Almere en krijgt betaald voor zijn media optredens. Hij heeft ook zijn eigen kledinglijn.

Alle begin is moeilijk

Maar hoe kan een gewone kickbokser geld verdienen met zijn geliefde sport? Dat lijkt niet zo gemakkelijk. Op forums kun je berichten vinden over vechters die wat bedragen noemen.

Vecht je bijvoorbeeld in de A-klasse, dan krijg rond de €350 voor een gevecht. Daarvan gaat 20% naar je trainer en houd jij uiteindelijk maar €280 over. Daarvan zul je ook nog €10 of meer inschrijfkosten bij de bonden moeten neerleggen.

Prijzengeld-kickboxen-hoe-hoog

En vergeet niet de kosten voor het rijden naar de wedstrijd, je materialen, zoals handschoenen en bandages. In eerste instantie is kickboksen geen vetpot. Zeker niet als je kijkt hoeveel uur je in je sport stopt.

Waar een bekende kickbokser ook veel mee verdient, zijn de kaartverkoop (en als jij nog niet beroemd bent, kun je daar dus niet veel aan verdienen) en het uitzenden van de televisiebeelden van het gevecht.

Deze tv-beelden worden over heel de wereld uitgezonden en verkocht en alle kijkers betalen dus in feite mee aan het salaris van de kickbokser. Ook verdienen boksers aan sponsordeals. Dit zorgt voor de grote bedragen die in de sportwereld rondgaan.

Ben je nog niet bekend/beroemd, dan kun je aan sponsoring, kaartverkoop en televisie uitzendingen dus nog niet verdienen. Je zult eerst naam moeten maken. En voor het zo ver is, liggen de verdiensten niet hoog.

Inkomen voor je eerste grote wedstrijden

Op Amerikaanse websites vond ik de volgende informatie. Ben je een doorsnee beroepsbokser, dan krijg je tussen de €250 tot €1000 per gevecht. Heb je wat naam gemaakt in de bokswereld, dan gaat je gage omhoog naar bedragen tussen de €2500 en €5000.

Gezien het feit dat je in een jaar maximaal zes gevechten kunt doen, verdien je maximaal €25000 in een jaar. Hier gaan nog de belastingen vanaf en de kosten voor je trainer, materiaal en reiskosten. Gemiddeld zou je per jaar maar €15000 overhouden.

Hoehoog-prijzengeldkickboksen

Daarom hebben veel professionele kickboksers er toch nog een baan naast, waarmee ze hun kickboks carrière kunnen ondersteunen.

Maar krijg je eenmaal wat naamsbekendheid, dan kun je €3000 tot 10.000 per gevecht gaan verdienen. Het kan zijn dat je dan contracten aangeboden krijgt met zes cijfers.

Kickboksen niet zo populair als voetbal

Feit blijft, dat kickboksen een minder populaire sport is dan bijvoorbeeld voetballen, waar pas echt grote bedragen rondgaan. En je zult realistisch moeten zijn over wat mogelijk is.

Er zijn 20.000 pro boksers in de wereld en 1000 pro kickboksers. Hiervan zijn er maar 19 die grote salarissen van boven de 2 miljoen dollar verdienen. Op de Forbes lijst, waar de rijkste mensen ter wereld op staan, vind je 16 rugbiers, 9 voetballers, 22 basketballers en maar 3 boksers ( McGregor, Alvarez en Anthony Joshua).

Full time kickbokser zijn en toch goed geld verdienen

Het klinkt mooi, geld verdienen met je sport. Maar deze bedragen kun je alleen verdienen als je tot de top behoort. Ten eerste is dat keihard werken en ten tweede is dat niet voor iedereen weggelegd. Er kunnen maar enkelen de beste zijn.

Je hoeft geen professioneel kickbokser te zijn om toch geld te verdienen naast jouw kickbokstrainingen. Zonder kennis en een eigen website kun je nu heel makkelijk en snel handelen in digitale kunst. Als je een goede strategie hebt kun je binnen 2 weken al jouw inzet verdubbelen of verdriedubbelen.

Goede trainer zoeken

Maar laat niemand in de weg staan van jouw dromen. Misschien heb jij het in je om net zo beroemd te worden als Rico Verhoeven, Nieky Holzken of Remy Bonjasky. Je zult dan wel hard moeten werken en een goede trainer moeten vinden.

Je succes staat of valt met goede begeleiding. Zorg dus dat je je aansluit bij een sportschool die je kan helpen je doel te bereiken. Bij Delda Sport werken alleen goed opgeleide trainers, waarbij je 1 op 1 je kickbokstechnieken kunt oefenen en verfijnen. Neem een kijkje in onze PT studio via onderstaande virtuele tour:


Wil jij je dromen waar maken en gaan kickboksen? Vraag dan nu een gratis intake aan via onderstaand formulier. Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: