Stress verminderen door kickboksen
13 november 2017 

Stress verminderen door kickboksen

Kun je kickboksen om stress te verminderen? We willen allemaal wel minder stress in ons leven. We hebben het altijd druk, je gezin, je werk, je huisdieren, allemaal vragen ze onze aandacht. Kun jij wel een sport gebruiken die je helpt van je stress af te komen? Probeer dan kickboksen eens.

Wat is stress?

We noemen spanning in ons leven stress, als het op de achtergrond eigenlijk altijd aanwezig is. Spanning voelen voor een presentatie of een bezoek aan de tandarts is geen probleem. Dit duurt kort en is na de afspraak of taak die je moest doen weer verdwenen.

Om je voor te bereiden op een spannende gebeurtenis, maakt je lichaam wat extra adrenaline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je spieren spannen zich aan. Hierdoor kun je snel reageren. Maar dit is een reactie die past bij “gevaar”. Het is de bedoeling dat deze situatie kort duurt.

Stress verminderen door kickboxen

Gevolgen van stress

Bij stress blijft het gevoel van spanning langdurig aanwezig. Je lichaam blijft in deze parate staat. Dus voel je je gespannen, je spieren staan strak, je hart klopt te snel. Hierdoor kun je een aantal lichamelijke en geestelijke problemen gaan ervaren.

  • Lichamelijke klachten: slaapproblemen, vermoeidheid, stijve schouders of hoofdpijn.
  • Geestelijke klachten: huilen, geïrriteerd zijn, ongelukkig voelen, machteloosheid, slechte concentratie, vergeetachtigheid.

Kickboksen tegen stress?

Kickboksen kan helpen om de gevolgen van stress te verminderen. Het helpt je op zowel fysiek als mentaal vlak.

1. Kickboksen draait om focus.

Je focust op jezelf en je tegenstander, op je houding en op het hier en nu. Door stress draaien je hersenen overuren en je piekert waarschijnlijk veel. Door het kickboksen doorbreek je dit en wordt je gedwongen je te concentreren op je lijf.

2. Goede hormonen aanmaken

Als je lekker aan het sporten bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Het zijn de hormonen endorfine, serotonine en dopamine. Deze worden ook wel de feel-good hormonen genoemd. Ze zorgen ervoor dat het stresshormoon verlaagd wordt.

Kickboksen en stress verminderen

3. Voor jezelf opkomen

Je leert door te kickboksen voor jezelf op te komen. Dit geeft je een gevoel dat je weer wat controle krijgt, je zult je zekerder voelen. Voor de kickbokslessen stel je ook doelen op en als je deze behaalt, geeft dat een goed gevoel over jezelf.

4. Spanning kwijtraken

Je raakt een hoop spanning kwijt als je een uurtje kickbokst. Het stoten en trappen geeft je de ruimte om je lekker af te reageren, zonder iemand kwaad te doen. Dat kan echt opluchten.

5. Jezelf uitdagen

Kickboksen is een uitdagende sport. Je leert je grenzen verleggen en moeilijkheden te overwinnen. Als je dit in het dagelijks leven ook gaat doen, merk je dat je op een constructieve manier kunt omgaan met problemen.

Als je last van stress hebt, staat sporten vaak niet bovenaan je lijstje. Je hebt meer zin om weg te kruipen op de bank of in je bed te blijven liggen. Toch is bewegen juist belangrijk om weer energie te krijgen en je uiteindelijk weer goed te gaan voelen in je eigen vel.

Zoals je ziet kan kickboksen hier een belangrijke rol in spelen. Je werkt aan je mentale en fysieke weerbaarheid. Bij Delda Sport willen we je graag hierbij helpen. Je kunt trainen met een privéleraar of in kleine groepjes.

Kun jij ook wel een uurtje stressverlagende kickbokstraining gebruiken? Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: