Wat is een front kick of afhoudtrap?

Wat is een front kick of afhoudtrap?

De front kick is een voorwaarts uitgevoerde traptechniek die je gebruikt tijdens het kickboksen. De front kick wordt over het algemeen ingezet als verdedigende trap en wordt daarom ook wel afhoudtrap genoemd.

Met een front kick zorg je voor afstand tussen jou en je tegenstander. Hierdoor voorkom je dat je tegenstander kan aanvallen en je geeft jezelf de ruimte om een nieuwe aanval in te zetten.

Hoe voer je een goede front kick of afhoudtrap uit en wanneer zet je deze precies in?

Hoe maak je van een front kick een effectieve afhoudtrap?

De front kick is te vergelijken met de side kick, maar dan naar voren uitgevoerd. Je begint in bokshouding. Van daaruit trek het been waarmee je de front kick uit gaat voeren naar je borst. Je onderbeen en voet hangen nu nog naar beneden. Houdt je bovenlijf goed in balans.
Zorg er ondertussen voor dat je handen je gezicht blijven beschermen.

Vanuit deze positie trap je het been naar voren. Je tegenstander duw je op deze manier weg, hij wordt gedwongen een stap naar achteren te zetten. Je creëert meer ruimte tussen jou en je tegenstander waardoor je meer mogelijkheden krijgt andere kickbokstechnieken in te zetten.

Je kunt de afhoudtrap op verschillend manieren uitvoeren. Afhankelijk van waar je tegenstander zich bevindt kan je de afhoudtrap ook vanaf de zijkant of achterwaarts uitvoeren. Zelfs al springend in de lucht kan je een effectieve afhoudtrap maken.

Voor de meest effectieve front kick focus je eerst op de techniek. Zodra je die goed onder de knie hebt kan je jouw eigen stijl gaan ontwikkelen. Oefen veel op de bokszak, met je trainer of tijdens het sparren.

Wanneer zet je een front kick in?

Zoals al eerder aangegeven wordt de front kick vaak ingezet om de tegenstander op afstand te houden. Komt je tegenstander te dichtbij dan dwing je hem op deze manier een stap terug te doen.
Hierdoor voorkom je een aanval van je tegenstander of blokkeer je een bepaalde techniek.
Je geeft jezelf de ruimte in de ring om een ander stoot of trap uit te delen.

Meer leren over kickbokstechnieken? Lees dan de blog Kickbokstechnieken aanleren: kickboksgids voor beginners.
Reactie plaatsen