Wat is een lowkick?

Wat is een lowkick?

Een lowkick is een zeer effectieve trap die je tijdens het kickboksen kunt gebruiken. Met een goede lowkick kan je het je tegenstander behoorlijk moeilijk maken. Het is dan ook een goed wapen tijdens een gevecht. Om deze trap goed te kunnen geven is veel training nodig.

De lowkick wordt gericht op de spieren en/of zenuwknoop op het been, ongeveer 15 centimeter boven de knie. De meeste kracht krijg je als je de raakhoek zo haaks mogelijk houdt en je tegenstander raakt met je scheen.
De lowkick kan ook binnenwaarts worden gegeven. Dan raak je jouw tegenstander aan de binnenkant van zijn of haar been.

Lowkick blokken

Voorkomen is natuurlijk het beste. Soms kan je aan de combinatie zien dat er een lowkick aan zit te komen. Kan je niet meer voorkomen dat je tegenstander jou een lowkick geeft dan is de volgende optie blokken. Om een lowkick te blokken moet je jouw knie helemaal naar boven halen. Zorg ervoor dat je voet hierbij naar beneden en naar buiten wijst.

Ben je ook te laat om nog te blokken? Dan is zo goed mogelijk incasseren je enige optie.

Lowkick pijn, wat doe je ertegen?

En ja, dat doet pijn. Een lowkick, uitgevoerd door een ervaren kickbokser voel je. Die doet pijn, daar is weinig aan te doen. Je kunt er wel voor zorgen dat je hem zo goed mogelijk opvangt zodat je er minder last van hebt.

Komt de lowkick eraan, leun dan op je been zodat deze optimaal gespannen is. Op een gespannen spier komt het minder hard aan. Draai daarbij je heup richting je tegenstander. Een lowkick doet pijn, al helemaal als je hem met de verkeerde techniek opvangt. Oefen hier dus op tijdens je trainingen. Train je met een partner, blok dan niet altijd deze trap maar incasseer hem ook eens om te zien of je deze techniek goed beheerst.

Lowkick op een kussen

Een lowkick kan je ook prima oefenen op een kussen. Je kunt dit doen met een partner die een trapkussen vasthoudt. Omdat een trapkussen flinke afmetingen heeft is hij minder gemakkelijk te verplaatsen. De ophouder kan hierdoor niet snel van positie verwisselen. Je kunt hiermee goed herhalingen op dezelfde plek oefenen of een combinatie van verschillende trappen in die positie.

wat is een lowkick

Je kunt de lowkick ook goed oefenen op een bokszak. Je hebt hiervoor wel een lange bokszak nodig die laag genoeg komt om de juiste traphoogte te kunnen oefenen. Er zijn zelfs speciale bokszakken ontworpen voor het oefenen van lowkicks. Deze bokszak heeft een schuin gedeelte aan de onderzijde waardoor een realistischere training ontstaat.
Een bokszak is ideaal om combinaties van stoten en lowkicks te oefenen.

Lowkick techniek

Welke lowkick techniek je gebruikt is per situatie verschillend. Deze kick kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Je kunt er een spectaculaire draai aan meegeven maar dan is de kans groter dat je tegenstander het aan ziet komen en je zal blokken. Snel en recht schoppen geeft meteen effect en is heel moeilijk te ontwijken.

Heel belangrijk bij een lowkick is het indraaien van je heup. Trek je knie goed op. Draai je heup in vlak voordat je het doel raakt en trap met een lichtgebogen been. Je raakt je tegenstander met de onderkant van je scheenbeen. Draai goed mee op de bal van de voet waarop je staat.
Probeer je raakhoek zo haaks mogelijk te maken voor de meeste kracht.

De perfecte lowkick?

Wil jij leren hoe je de perfecte lowkick kunt uitvoeren? Neem dan les van een goede kickbokstrainer. De personal trainers van Delda Sport kunnen jou al in enkele lessen de basistechnieken bijbrengen. Door 1 op 1 te trainen zal je snel vorderingen maken.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te sparren met een van onze andere leden in bijvoorbeeld een Small Group training. Hierbij train je in een kleine groep met maximaal 6 andere leden waardoor persoonlijke aandacht gewaarborgd blijft.

Wil je kennismaken? Vraag een gratis intake aan en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
Couwels
Door

Couwels

op 11 Apr 2021

Zijn er tekenen aan je tegenstander waardoor je kan zien dat hij een lowcick gaat uitvoeren. Is dit veelal een gebruikte strategie om iemand in een straatgevecht vlug te neutraliseren? Welke stamp, slag of stoot wordt er trouwens nog veelal gebruikt om een tegenstander te neutraliseren. Hoe vermijdt je bv een kopstoot? Wat is de beste positie van je lichaam om stoten/stampen te vermijden?

Reactie plaatsen