Wat is een HIIT training

Wat is een HIIT training

HIIT is de afkorting van High Intensity Interval Training. HIIT trainingen zijn uitermate geschikt om gewicht te verliezen. Tijdens een HIIT training wissel je in een korte periode oefeningen met een hoge intensiteit af met een korte rustpauze. Je hartslag zal hierbij flinke pieken maken.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat trainingen waarbij je zware en lichte inspanning afwisselt effectiever zijn voor de vetverbranding dan langdurige cardio-oefeningen met een gelijkmatige inspanning.

Hoe bouw je een HIIT training op?

Zorg altijd voor een goede warming-up voor je HIIT training, zodat je daarna alles kunt geven. Er HITT Trainingzijn veel verschillende oefeningen die je voor een HIIT training kunt gebruiken. Belangrijkste is dat je een oefening kiest waarbij je een flinke inspanning moet leveren.

Na de warming-up start je met de interval training. Hierbij versnel je naar 80 tot 90% van wat je maximaal kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld snelle boks combinaties achter elkaar uitvoeren of snel en hard stoten en/of trappen tegen een bokszak. Daarna heb je een korte tijd om je hartslag en ademhaling te laten dalen. Tijdens deze rustpauze doe je oefeningen met een lage intensiteit. Kies hiervoor oefeningen die vooral kracht kosten zoals squats, lunges of situps.

Afhankelijk van de oefeningen wissel je bijvoorbeeld 60 seconde hoge intensiteit oefeningen af met 30 seconde waarin je lage intensiteit oefeningen doet.
Meestal duurt een HIIT training maar 10 tot 20 minuten. Je kunt in zeer korte tijd dus veel bereiken!

Waarom een HIIT training?

Een HIIT training vraagt veel van je lichaam. Laat een HIIT training daarom nooit langer duren dan 45 minuten en doe het ook niet vaker van 3 keer per week. Je hebt tijd nodig om te herstellen en wilt jezelf niet overtrainen.

Met een goede HIIT training train je zowel je uithoudingsvermogen als je kracht. Daarnaast verbrand je ook nog vetcellen. Vooral de naverbranding ligt bij een HIIT training vele malen hoger dan bij, bijvoorbeeld een langdurige cardiosessie.

Kickboksen en HIIT training zijn een prima combinatie. Veel kickbokstechnieken en bokszak trainingen zijn goed uit te voeren als HIIT training. Zorg er wel voor dat je op je techniek blijft letten. Door de hoge intensiteit kan je gemakkelijk je stoten en trappen af gaan raffelen en dat is zonde van je techniek.
Reactie plaatsen