Tips voor sparren bij kickboksen

Haal meer uit je training met deze tips voor sparren bij kickboksen. Sparren doe je met een sparringpartner. Het is de bedoeling dat je van elkaar leert. Dat je, beide, je technieken nog verder kunt verbeteren door met elkaar te sparren.

Tijdens het sparren kan je erachter komen dat je dekking toch niet zo goed is als je dacht. En je kunt bepaalde kickbokstechnieken of combinaties van je sparringpartner leren. Kijk wel uit voor blessures tijdens het sparren, voorkomen is beter dan genezen.

Inhoudsopgave

  1. Waarom sparren zo goed is voor je kickboks techniek
  2. Let op je techniek tijdens het sparren
  3. Let op je dekking tijdens het sparren
  4. Hou je ogen open tijdens het sparren
  5. Blijf in beweging bij het sparren
  6. Blessures tijdens het sparren
  7. Blessures voorkomen tijdens het sparren
  8. Sparren met de juiste bescherming
  9. Wat doe je als je sparringpartner te hard slaat?
  10. Alleen sparren met een kickbokser van je eigen niveau?
  11. Sparren met een langere tegenstander
  12. Omgaan met angst tijdens het sparren
  13. Ben jij al toe aan sparren
  14. Is sparren verplicht tijdens de training?
  15. Sparren; incasseren of blokkeren
  16. Pareren
  17. De slip
  18. Blokkeren
  19. Goed leren sparren?

Waarom sparren zo goed is voor je kickboks techniek

Tijdens het sparren komen alle losse onderdelen uit je kickbokstraining samen. Je bent aan het verdedigen, aanvallen, combinaties uitvoeren en nog veel meer. Daarnaast wordt je mentaal ook onder druk gezet. Je zult continue je hoofd erbij moeten houden. En je (eventueel) over de angst heen zetten dat je geraakt kunt worden.

Tijdens het sparren zal je snel je sparringpartner moeten inschatten, en een plan bedenken hoe je hem of haar moet aanpakken. Het vraagt dus een behoorlijk inzicht om goed te sparren.

Voor je begint met sparren is het dan ook essentieel dat je basistechnieken er goed in zitten. Ook je conditie en flexibiliteit moeten op orde zijn. Je moet weten hoe je moet reageren op onverwachte acties van je sparringpartner.
Onder alle omstandigheden moet je kunnen vertrouwen op je dekking. Zonder goede dekking kan een sparring sessie vervelend aflopen.

sparren tijdens training

Let op je techniek tijdens het sparren

Sparren is juist bedoeld om je techniek in de praktijk te brengen. Je kunt je kickbokstechnieken nog zo goed uitvoeren op een bokszak of pad, op een sparringpartner is het opeens een heel ander verhaal.

Je stoten goed plaatsen op een bewegende tegenstander is veel moeilijker dan op een stilstaand object. Het komt nu aan op je snelheid. Hoe gericht kan jij een stoot plaatsen zonder daarbij je techniek uit het oog te verliezen?

Juist het behouden van je techniek is heel belangrijk. Je voorkomt er blessures mee en je kunt veel beter en gerichter een stoot of trap uitdelen als je techniek goed is. Ook zal je stoot of trap veel harder aankomen als je de juiste techniek gebruikt. Het zal je minder moeite kosten om een goede combinatie van stoten en trappen uit te voeren als je techniek klopt. Hierdoor zal je het sparren veel langer vol kunnen houden.

Let op je dekking tijdens het sparren

Vergeet je dekking niet tijdens het sparren. De bokszak slaat niet terug, je sparringpartner wel. Als jij je dekking niet op orde hebt kan je een rake klap verwachten. Blijf tijdens het sparren extra op je dekking letten.

Bescherm je kin met je schouder als je een stoot uitdeelt. Vergeet je dit één keer dan geef je jouw sparringpartner een opening om een tegenaanval in te zetten, die hard aan kan komen.
Je dekking is iets waar je altijd op moet kunnen vertrouwen. Werk hieraan en blijf opletten.

Hou je ogen open tijdens het sparren

Het is een automatische reflex waar we weinig aan kunnen doen. Als er iets hard op je af komt, doe jij je ogen dicht. Maar dat is nu juist niet handig tijdens het sparren. Met je ogen dicht zie je niets aankomen en kan je er niet op anticiperen. Dus ook onder druk van een ‘stoten-regen’ zal jij je ogen open moeten houden.

Eenvoudig is het niet maar met veel oefenen gaat het steeds beter. Een goede dekking, waar jij op kan vertrouwen, maakt het een stuk makkelijker. Achter je dekking ben je veilig waardoor jij je ogen op je tegenstander kunt houden zodat je overeind blijft en kunt reageren met een tegenaanval zodra de mogelijkheid zich voor doet.

tips voor sparren

Blijf in beweging bij het sparren

Tijdens het sparren is het belangrijk om in beweging te blijven. Zolang jij blijft bewegen ben je moeilijker te raken voor je sparringpartner. Daarnaast kan je makkelijker van positie veranderen en zo een goede aanval inzetten.

Doordat jij continue beweegt is het voor je tegenstander veel moeilijker te voorspellen wat je volgende actie zal zijn. Je moet dan natuurlijk geen vast patroon blijven herhalen maar zoveel mogelijk wisselende bewegingen maken.

Juist tijdens het sparren kan je werken aan je voetenwerk. Bij het trainen op de bokszak wordt je niet gedwongen om veel te bewegen. De bokszak hangt immers steeds op dezelfde plek. Je sparringpartner kan alle kanten op bewegen. Zorg dat je nooit een stilstaand doelwit bent.

Is je sparringpartner rechtshandig? Beweeg dan naar recht. Is hij linkshandig, ga dan naar links. Je creëert op deze manier een grotere afstand tussen jou en de sterkste hand van je tegenstander.
Oefen op een zo lichtvoetig mogelijke manier van bewegen. Kruis nooit je benen als je beweegt. Je kunt hierdoor uit balans raken waardoor je jezelf niet meer kunt verdedigen.

Blessures tijdens het sparren

Tijdens het sparren is de kans op blessures groter dan tijdens je normale trainingen op de bokszak of met je personal trainer. Waar je normaal weet wat er gaat komen, en daarop kan anticiperen. Heb je nu een onvoorspelbare, bewegende en terugvechtende tegenstander voor je staan.

Vooral wanneer je kickbokstechnieken nog niet zo goed zijn is de kans op blessures groter. Wanneer je nog niet zo lang aan kickboksen doet is het slim om rustig aan te beginnen, tijdens je eerste sparring sessies. Wen aan deze vorm van training en bouw het langzaam op zodat je altijd op je techniek kan blijven letten.

Veel voorkomende blessures tijdens het sparren:
– Ontwrichte schouder
– Kneuzingen of breuken aan de onderarmen
– Letsel aan de handen of polsen
– Blessures aan de onderbenen

Deze blessures zijn vaak te wijten aan een verkeerde techniek of het gebrek aan dekking, en hadden vaak voorkomen kunnen worden. Het is dan ook zeker de moeite waard om voor het sparren te zorgen dat je techniek goed is. De juiste techniek leer je natuurlijk met een personal trainer. Delda Sport beschikt over de beste personal trainers die jou alle technieken tot in de puntjes aanleren. Dus wil je kickboksen in Amsterdam, kom naar Delda Sport.

Blessures voorkomen tijdens het sparren

De meeste blessures tijdens het sparren komen door een gebrekkige techniek. Wonden en kneuzingen door een slechte verdediging. Overbelasting, overstrekking en scheuren van spieren en pezen kunnen ontstaan door een verkeerde houding en het verkeerd uitvoeren van de trap of stoot. Door je techniek te verbeteren kan je al veel blessures voorkomen.

Een goede manier om aan je kickbokstechnieken te werken is door onze online kickboks training ‘Kickboks Masters’ te volgen. In deze online training leer je stap voor stap je technieken te verbeteren en tot in de puntjes te perfectioneren.

Je leert zowel aanvallen als verdedigen, wat bij het sparren goed van pas komt. Alle trainingen zijn voor jou op duidelijke en gedetailleerde video’s opgenomen. Je kunt trainen waar en wanneer je maar wilt. En wil je een bepaalde techniek vaker oefenen, bekijk de video zo vaak je maar wilt!

Ga naar Kickboks Masters:

Workout voor thuis, Kickboks Masters

Sparren met de juiste bescherming

Als je gaat kickboksen zorg je natuurlijk altijd voor de juiste kickbokskleding. Dit is kleding waarin je ongehinderd kunt bewegen en waaraan geen scherpe, uitstekende delen zitten waaraan jij of iemand anders zich kan bezeren.

Ga je sparren dan draag je goede kickbokshandschoenen, scheenbeschermers en een bitje. Sparren is niet bedoeld om de ander te verwonden. Kickbokshandschoenen hebben een dikke padding ter bescherming van jezelf en je sparringpartner.

Wat doe je als je sparringpartner te hard slaat?

Het kan gebeuren dat je een sparringpartner tegenover je hebt staan die wat te enthousiast wordt. Of die gewend is om te sparren met een partner op een hoger niveau. Wat doe je dan?

Sparren is niet bedoeld om elkaar in een zo kort mogelijke tijd knock-out te slaan. Het is geen wedstrijd, het is een training. Daarbij is het de bedoeling dat je er beide iets van leert. Je tegenstander is geen wandelende bokszak. Tijdens het sparren is het de bedoeling dat de kracht van de stoten wat wordt ingehouden. Als het goed is houdt je trainer jullie in de gaten tijdens het sparren en zal waarschijnlijk ingrijpen als het er duidelijk te hard aan toe gaat.

Maar je kan er natuurlijk ook zelf iets van zeggen. Geef aan dat je minder ervaring hebt en je sparringpartner te hard slaat waardoor jij niet alles uit je training kunt halen.
Over het algemeen zal je sparringpartner dit sportief oppakken en respect tonen.

Natuurlijk werkt dit andersom ook zo. Merk je dat je tegenstander duidelijk zwakker is dan doe je een stapje terug, en slaat minder hard. Je kunt dan nog steeds je technieken oefenen maar zet er minder kracht achter. Je hoeft tijdens het sparren niet te bewijzen dat jij superieur bent. Met een sportieve houding, naar elkaar toe, blijven jullie beide gemotiveerd om zoveel mogelijk uit het sparren te halen.


Alleen sparren met een kickbokser van je eigen niveau?

Is het beter om alleen te sparren met een kickbokser van je eigen niveau? Misschien vind je het een ‘veilig’ idee om alleen te sparren met sparringpartners van jouw niveau. Maar je kunt veel leren door te sparren met een kickbokser die al verder in zijn training is dan jij.

Zij hebben vaak een heel eigen stijl ontwikkeld waar jij veel van kunt leren. Nieuwe combinaties die jij nog niet geprobeerd had, een andere manier van aanvallen of blokken. Wissel regelmatig van tegenstander. Iedere kickbokser is anders. Door regelmatig te wisselen blijf je scherp en zal je iedere keer weer de zwakke en sterke kanten van je sparringpartner moeten zoeken. Je leert omgaan met een steeds veranderende techniek, tactiek en de eigenschappen van verschillende boksers.

Elke keer zal je weer een nieuwe tactiek moeten bedenken. Dat houdt je scherp, gemotiveerd en uitgedaagd.

Vind je het moeilijk om tegen een meer gevorderde kickbokser te sparren? Concentreer je in eerste instantie op het ‘uit de problemen blijven’. Dit doen je bijvoorbeeld door een jab of afhoud trap toe te passen. En natuurlijk blijf je veel en afwisselend bewegen, dan ben je moeilijker te raken.
Zodra dit beter gaat zal je vanzelf ruimte zien om aanvallender te worden.

Sparren met een langere tegenstander

Soms kom je tegenover een tegenstander te staan die een stuk langer is dan jij. Zie het als een nieuwe uitdaging. Natuurlijk heeft je lange sparringpartner langere armen en benen, en is het moeilijker om hem te raken. Maar het is niet onmogelijk!sparren grote tegenstander

De truc is om dichtbij te komen. De juiste kickbokstechnieken zijn erop gebaseerd dat je bij een stoot je arm helemaal strekt. Iemand die lange armen heeft krijgt het moeilijker als zijn tegenstander dichtbij komt. Probeer tijdens het sparren dus dicht bij je tegenstander te komen. Soms moet je hiervoor de eerste klap incasseren om daarna zelf aan te kunnen vallen. Beter is het natuurlijk om je bovenlijf zo in beweging te houden dat je hem kan ontwijken. Een bewegend doelwit blijft moeilijk te raken.

Richt je vooral op de stoten op het lichaam en combineer deze met low kicks. Maak gebruik van jouw voordelen. Waarschijnlijk ben jij sneller in je bewegingen, omdat je kleiner bent. Blijf veel in beweging en zoek naar de zwakke plekken van je tegenstander.

Sparren met een lange tegenstander laat je weer op een heel andere manier naar je eigen technieken en verdediging kijken. Maak van deze uitdaging een leerzame sparring sessie.

Omgaan met angst tijdens het sparren

Je zult niet de eerst zijn die dichtslaat tijdens de eerste keren sparren. Opeens staat er iemand tegenover je die jou probeert te raken. Dat kan heel intimiderend zijn. Je weet dat je het kunt, je hebt de kickboks technieken geleerd maar toch durf je geen stoten of trappen uit te delen.

Bedenk waar je bang voor bent. Ben je bang geraakt te worden? Ben je bang dat je jouw sparringpartner niet kunt raken? Ben je bang voor vernedering?

Wat de reden van je angst ook is, bedenk dat het een training is. Je bent aan het sparren om hier allebei beter van te worden. Het is de bedoeling dat jullie dit met wederzijds respect doen. Je trainer is in de buurt om hierop toe te zien.

Als je echt heel bang bent om op je hoofd geraakt te worden kan je, in het begin, een hoofdkap dragen. Misschien dat dit je voldoende zelfvertrouwen geeft.

Blijf je angst houden tijdens het sparren, praat hier dan over met je trainer. Misschien is het een idee om in het begin je sparringpartner alleen te laten verdedigen zodat jij je kickboks technieken in praktijk kan brengen. Zodra je zekerder van jezelf wordt kan je partner een tegenaanval inzetten. Doordat je al aanvallend bezig bent geweest zal je eerder geneigd zijn de aanval in te zetten in plaats van dubbele dekking in te zetten.

Angst tijdens het sparren is iets waar je doorheen moet. Tijdens het sparren is het niet de bedoeling om elkaar te verwonden maar je kan wel geraakt worden, en dat voel je. Als het vaker gebeurt wen je eraan. Je weet wat je kunt verwachten en dat neemt veel van de angst weg.

Blijf oefenen en sparren, je zelfvertrouwen zal met de tijd groeien en je leert dat een stoot of trap incasseren niet het einde van de wereld betekent. Je kunt meer hebben dan je denkt!

sparren training

Ben jij al toe aan sparren

Als je net begonnen bent met kickboksen zal je nog niet toe zijn aan sparren. Je zal eerst de basistechnieken moeten beheersen en je verdediging goed moeten oefenen. Voordat je full contact gaat sparren kan je ook oefeningen doen die je laten wennen aan het sparren.

Zo kan je, samen met een sparringpartner, door de ruimte bewegen terwijl je probeert elkaars schouders aan te tikken. Zo kan je op een ontspannen manier leren in beweging te blijven terwijl je elkaar ontwijkt, blokt en ‘aanvalt’. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je altijd in correcte bokshouding blijft.

Gaat dit goed? Dan kan je elkaars romp proberen te raken. Dat je hoofd hierbij niet geraakt wordt betekend niet dat je de verdediging lager houdt. Je blijft in correcte houding, hoog en gesloten.

Je kunt ook om en om aanvallen en verdedigen. Als je sparringpartner zich alleen verdedigend opstelt terwijl jij je aanvallen uitvoert leer je jouw kickbokstechnieken in praktijk te brengen op een bewegend doel. Draai je het daarna om dan leer je jouw verdediging goed te houden terwijl je wordt aangevallen.

Dit kan helpen als je bang bent als je aangevallen wordt. In plaats van volledig in de verdediging te schieten durf je eerder de tegenaanval in te zetten.

Is sparren verplicht tijdens de training?

Sparren is een belangrijk onderdeel tijdens het kickboksen. Maar als je liever niet wilt sparren is dit zeker niet verplicht. Je kunt om verschillende redenen gaan kickboksen. Wil je puur recreatief kickboksen, voor een betere lijn, betere conditie en om je lekker af te reageren in de sportschool? Dan is sparren zeker niet nodig.
Al is sparren in de sportschool niet te vergelijken met een kickboks wedstrijd natuurlijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je knock-out wordt geslagen tijdens het sparren.

Wil je echt leren kickboksen om deze vechtsport onder de knie te krijgen? Dan is sparren een essentieel onderdeel. Juist tijdens het sparren komen alle onderdelen samen en leer je pas echt je kickbokstechnieken in de praktijk te brengen.
Heb je de ambitie om ooit de ring in de stappen en een echte kickboks wedstrijd te spelen dan zal je moeten sparren. Alleen door te sparren kan je de wedstrijd situatie nabootsen. Je leert hoe het is om stoten en trappen te incasseren. Hoe goed je verdediging echt is ontdek je tijdens het sparren. Je leert je tegenstander inschatten en een aanval uit te voeren met een perfecte timing. Iets wat je alleen kunt leren door te sparren.
Voor ambitieuze kickboksers die ooit kickboks wedstrijden willen gaan vechten is sparren een verplicht onderdeel van de training.

Sparren; incasseren of blokkeren

Niemand zit erop te wachten om een flinke stoot of trap te krijgen. Toch draait kickboksen niet alleen om het uithalen naar je tegenstander. Je kunt vroeger of later een stoot of trap terug verwachten. Je kunt deze incasseren maar beter is het om je hoofd erbij te houden en op tijd de aanval te blokkeren.

Een essentieel onderdeel van de kickboks training is het neutraliseren van de aanval van je tegenstander. Door je ogen goed open te houden en op te letten wat je tegenstander doet kan je veel aanvallen aan zien komen. Ben je er op tijd bij dan kan je deze aanval blokkeren of ontwijken.

Een paar handige technieken om de aanval van je sparringpartner te ontwijken of blokkeren:

Pareren

Een bekende manier om je te verdedigen tegen de aanval van je sparringpartner is pareren, ook wel parry genoemd. Bij deze verdedigende techniek gebruik je jouw handen om de stoot van je tegenstander naar beneden te slaan voor ze je raken.

De slip

Een goede manier om de aanval van je sparringpartner te ontwijken is ‘de slip’. Als je sparringpartner uithaalt naar je hoofd draai je scherp in met je heupen en schouders waardoor je buiten bereik van je tegenstander komt.

Blokkeren

Als je een stoot blokkeert doe je geen moeite om de trap of stoot te ontwijken. Je incasseert de stoot niet met je lichaam maar met je handschoenen. Zo mist je sparringpartner zijn doel. En doe je het goed dan kan je zelfs je tegenstander uit evenwicht brengen wat jou de mogelijkheid geeft een tegenaanval in te zetten.

Meer over blokkeren en incasseren lees je in ons artikel; Kickboksen, leer incasseren en blokkeren
We geven je tips over hoe je de schade kunt beperken als je een stoot of trap moet incasseren en welke kickbokstechnieken je helpen om beter te incasseren.

Sparren kickboksen

Goed leren sparren?

Om goed te leren sparren is het zaak eerst te werken aan je kickbokstechnieken. Dit kan je doen door te trainen met een personal trainer in de sportschool of mee te doen met een small group training.
Train je liever vanuit je eigen huis? Volg dan onze online training Kickboks Masters.
Hierin leer je alle technieken die je nodig hebt om goed te kunnen sparren.

Veilig sparren doe je in een goede kickboks studio waar een professionele trainer jullie in de gaten houdt, en bijstuurt waar nodig is. Zo kan je goed en veilig leren sparren. En de kans op blessures zo klein mogelijk houden.

Heb je al kickboks ervaring en wil je graag sparren in een veilige omgeving? Of wil je eerst de basis kickbokstechnieken onder de knie krijgen met de hulp van een personal trainer?
Vraag vandaag nog een gratis intake aan en ontdek wat de personal trainers van Delda Sport Amsterdam voor jou kunnen betekenen.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: