Meest gemaakte fouten bij kickboksen

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij kickboksen? Kickboksen is een geweldige sport maar als je de technieken niet goed uitvoert liggen vervelende blessures op de loer.
Ook kunnen bepaalde fouten in je training ervoor zorgen dat je niet verder komt of steeds op dezelfde punten vastloopt. Om jou een stap verder te helpen bespreken we hier de meest gemaakte fouten bij kickboksen, zodat jij ze niet meer hoeft te maken!

Inhoudsopgave

  1. De meest gemaakte fouten voor het kickboksen
  2. Eten vlak voor het kickboksen
  3. Ken je de kickboksregels?
  4. Meest gemaakte fouten, kickbokskleding en bescherming
  5. Geen bandages dragen
  6. Verkeerde bokshandschoenen
  7. Meest gemaakte fouten tijdens de kickbokstraining
  8. Warming up overslaan
  9. Je dekking vergeten
  10. Een verkeerde houding
  11. Blijf ademhalen!
  12. Ontspan je schouders
  13. Teveel op kracht trainen
  14. Alleen bokszaktrainingen
  15. Let op je voeten
  16. Hou je ogen open
  17. Je mist explosiviteit
  18. Trainen en sparren op volle kracht
  19. Cooling down overslaan
  20. Meest gemaakte fouten na de kickbokstraining
  21. Niet voldoende eten en drinken na je training
  22. Blijf niet in je sportkleren zitten
  23. Onvoldoende slapen en rusten
  24. Kies een goede kickboksstudio

De meest gemaakte fouten voor het kickboksen

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voor je gaat kickboksen. De volgende punten helpen je om meer uit je kickbokstraining te halen.
Kickboksen behoort tot een van de meest intensieve sporten. Je zult dan ook goed voorbereid bij je training moeten verschijnen. Goed voor je lichaam zorgen hoort daarbij. Een goede conditie en gezonde voeding geven je lichaam genoeg veerkracht om de training goed door te komen en daarna weer snel te kunnen herstellen.

Eten vlak voor het kickboksen

Een volle maag tijdens het sporten zit je in de weg. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor sporten als hardlopen, fitness of zwemmen. Maar bij kickboksen heb je er nog wat meer last van door de hoge intensiteit van de training. Eten vlak voor het kickboksen is dan ook niet handig, daar krijg je last van.

Maar je hebt wel voldoende energie nodig om de training door te komen. Zorg dus dat je, verdeeld over de dag, voldoende gegeten hebt. Eet minimaal 1,5 uur voor de les zodat je maag niet meer vol zit zodra je aan de kickbokstraining begint. Pas ook op met zware of moeilijk te verteren maaltijden en kies voor een gezonde maaltijd waar je lichaam voldoende energie uit kan halen tijdens de training.

Ken je de kickboksregels?

Doe je al wat langer aan kickboksen dan ben je ongetwijfeld op de hoogte van de regels. Maar begin je net dan doe je er slim aan om je te verdiepen in de regels die gelden tijdens het kickboksen.
Het is handig als je weet wat wel en niet is toegestaan. Respect is een van de belangrijkste regels tijdens het kickboksen. Je gaat met respect met elkaar om en houdt daarbij rekening met elkaars grenzen.

Een goede kickbokstrainer zal ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd. Maar houdt er zelf ook rekening mee. Dit zorgt voor een prettige en veilige sfeer waarin iedereen optimaal van zijn of haar training kan profiteren.

Meest gemaakte fouten, kickbokskleding en bescherming

Kickboksen is een full contact vechtsport waarbij je flink geraakt kunt worden door een trap of stoot van je tegenstander of sparringpartner. Maar zelfs als je op de bokszak traint of met je personal trainer je technieken aan het oefenen bent krijgen vooral je handen, polsen en schenen het behoorlijk zwaar.

Om blessures te voorkomen zal je dan ook goede bescherming moeten dragen, zoals scheenbeschermers, gebitsbescherming en kruisbescherming. Kickbokshandschoenen draag je niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook om je tegenstander te beschermen. En zorg er altijd voor dat de kleding die je draagt tijdens het kickboksen geen touwtjes, ritsjes of scherpe onderdelen bevat waaraan jij of iemand anders zich kan bezeren.

Geen bandages dragenFouten kickboksen bandages

Het dragen van bandages tijdens je kickbokstraining is belangrijk, altijd. Bandages beschermen je handen en vooral je polsen tijdens de training. Je handen en polsen krijgen het heel zwaar tijdens het kickboksen. Elke stoot die je uitdeelt heeft een flinke impact op je handen en polsen. Het maakt daarbij niet uit of je een bokszak training volgt of met je personal trainer aan het werk bent.

Draag de juiste maat bokshandschoenen en daarbij passende bandages. Ze vullen je handschoenen op zodat je vuisten stevig in de handschoen zitten en niet kunnen gaan schuiven. Bandages geven meer versteviging tijdens het stoten waardoor de kans op hand- en polsblessures stukken kleiner wordt.

Dames kunnen beter kiezen voor kortere bandages omdat dameshandschoenen vaak kleiner zijn en daardoor al strakker zitten.

Daarnaast beschermen bandages je bokshandschoenen tegen zweet. Het zweet wordt grotendeels opgevangen door je bandages, die je eenvoudig kunt wassen, waardoor je bokshandschoenen frisser blijven en langer mee gaan.

Verkeerde bokshandschoenenFouten kickboksen bokshandschoenen

Bokshandschoenen beschermen je handen. Het is dan ook heel belangrijk de juiste bokshandschoenen te kiezen. Lichte bokshandschoenen voelen misschien fijn omdat je nog wat bewegingsruimte hebt en je sneller je handen kunt bewegen. Maar bij bokshandschoenen geldt, hoe zwaarder ze zijn, hoe meer bescherming ze bieden.

Blessures aan je handen en polsen zijn vervelend en je kunt ze snel oplopen door de verkeerde bokshandschoenen te gebruiken. Het is dus zeker de investering waard om meteen goede bokshandschoenen te kopen.

Meest gemaakte fouten tijdens de kickbokstraining

Er zijn heel wat dingen waar je op moet letten tijdens de kickbokstraining. Door juist de details te perfectioneren haal je meer uit de kickbokstraining en zal je jouw skills naar een hoger level tillen.
Door veel gemaakte fouten te voorkomen zal je sneller en beter leren kickboksen. Je zult sneller vooruit gaan in je training en effectievere bewegingen kunnen maken.

Warming up overslaan

Kickboksen is een super intensieve sport. Zomaar aan je training beginnen zonder goede warming up kan voor problemen zorgen. Je spieren zijn niet meteen klaar om grote krachtsinspanningen te leveren. Door een goede warming up voorkom je blessures en zal je betere resultaten halen tijdens je training. Sla dus nooit je warming up over omdat je het zonde van je tijd vindt.

Neem ongeveer 10 minuten voor je warming up. In die tijd zijn je spieren warmer en spoeler geworden. Je hartslag is al omhoog aan het gaan en ook je lichaamstemperatuur stijgt.
Om blessures te voorkomen zal je een langere warming up nodig hebben als je ouder wordt, houdt hier rekening mee.

Een gescheurde spier is een veel voorkomende blessure door het ontbreken van een goede warming up. Koude spieren kunnen niet zo snel aanspannen en ontspannen. Hierdoor kan er te veel spanning op de spier komen te staan waardoor deze scheurt.

Goede warming up oefeningen voor het kickboksen zijn bijvoorbeeld:

  • Bokstechnieken oefenen
  • Touwtje springen
  • Schaduw boksen
  • Oefenen op de bokszak
  • Stoten op de pads

Je dekking vergetenFouten kickboksen dekking

Je dekking is heel belangrijk tijdens het kickboksen. Hou altijd je dekking in de gaten. Ook tijdens je zaktraining. Ook al slaat de zak niet terug, hou je dekking optimaal. Je dekking moet een gewoonte worden. Bescherm altijd je gezicht met je handen. Je ellebogen wijzen hierbij naar beneden en beschermen op deze manier je lever.
Wat er ook gebeurt ga na elke beweging, trap, stoot of aanval van je tegenstander weer terug naar de juiste houding en dekking.

Een verkeerde houding

Alleen vanuit de juiste kickbokshouding kan je effectieve stoten en trappen geven. Soms ben je volledig gefocust op hoe en wanneer je de stoot of trap uitdeelt en vergeet je helemaal op de rest van je houding te letten. Daarbij worden vooral de stand van de voeten, knieën en handen vergeten.

Zet je voeten altijd schouderbreed uit elkaar, dan sta je steviger. Allebei je knieën zijn altijd iets gebogen. Zou je dit niet doen dan ontneem je jezelf de mogelijkheid om snel in beweging te komen. En dat heb je nu juist nodig tijdens het kickboksen.

Je linkerhandschoen is op ooghoogte, je rechter handschoen komt ter hoogte van je wang.
De afstand tussen je vuisten en je hoofd is ongeveer een handschoen breed. Je ellebogen wijzen naar beneden en rusten daarbij net tegen je ribben aan. Houdt je kin richting je borst en je kaken op elkaar.

Ben je rechtshandig? Dan draai je iets naar rechts en neemt een iets gebogen houding aan. Je ogen zijn op je tegenstander gericht. Door de goede houding aan te nemen sta je stevig en kan je jezelf goed verdedigen. Je bent klaar voor actie!

Blijf ademhalen!

Het klinkt logisch, natuurlijk blijf je ademhalen. Maar toch zijn we geneigd om onze adem in te houden bij inspanning. Vooral wanneer je een stoot of trap geeft. Gelukkig kan je dit oefenen en jezelf aanleren om hard uit te ademen op het moment dat je een trap of stoot geeft.
Door goed door te blijven ademen tijdens het kickboksen voorkom je dat je voortijdig met een rood hoofd naar adem staat te happen.

Ontspan je schouders

Veel mensen spannen hun schouders tijdens het sporten. Vooral tijdens het kickboksen kan dit je in de weg zitten. Het kost je ten eerste onnodig veel energie om steeds je schouders te blijven aanspannen.

Daarnaast maak je het jezelf moeilijk. Met aangespannen schouders beperk je jouw bewegingen en kan je niet meer vrij bewegen. Dus, ontspan je schouders, want met losse schouders kan jij veel betere stoten uitdelen.

Teveel op kracht trainen

Bij kickboksen komt het niet zozeer op kracht aan. Je hebt er dus niet veel aan om elke dag aan de gewichten te gaan hangen en grote spieren te kweken. Tijdens het kickboksen komt de meeste kracht namelijk uit je techniek en je snelheid. Je kunt nog zoveel kracht hebben, klopt je techniek niet dan zal je niet hard kunnen slaan.

Wat je wel nodig hebt is een goede conditie. Al na een paar minuten kickboksen kom je erachter dat je een flinke conditie nodig hebt om niet binnen no-time buiten adem te zijn. Focus dus op het verbeteren van je conditie en het perfectioneren van je techniek.

Wil je op een leuke en eenvoudige manier je kickboks technieken verbeteren? Dat kan met de online kickboks training van Kickboks Masters. Waar en wanneer je maar wilt werk jij aan je kickboks skills. Je leert je technieken perfect uit te voeren en je verdediging op orde te hebben.
Alles wat jij nodig hebt om goed te leren kickboksen komt terug in deze online training.

Online Kickbokscursus Kickboks Masters

Alleen bokszaktrainingen

Natuurlijk zijn bokszaktrainingen goed om aan je technieken te werken en je conditie te verbeteren. Maar op de bokszak ben je toch beperkt qua oefeningen. Wil je echt vooruitgang boeken dan zal je ook regelmatig met een personal trainer moeten oefenen of aan sparring sessies mee moeten doen. Hier leer je hoe je goede trappen en stoten uitdeelt op een bewegend tegenstander zonder daarbij je techniek te verliezen.

Sparren voelt heel anders dan een bokszaktraining. Het komt opeens aan op je timing en je moet op je verdediging kunnen vertrouwen. Je volledige aandacht moet bij het sparren blijven om te voorkomen dat je een aanval mist en een trap of stoot moet incasseren.

Trainen met een personal trainer heeft ook zeker meerwaarde. Hij zal je uitdagen om steeds weer een stapje verder te gaan. Dan kom je echt vooruit en zal je techniek en stijl nog verder verbeteren.

Fouten kickboksen bokszak

Let op je voeten

In een goede verdedigende houding sta je met je zwakke kant voor. Dat betekent dat je, wanneer je rechtshandig bent, met je linkervoet voor staat. Ben je linkshandig dan staat je rechtervoet voor. Door deze houding aan te nemen komen ook je schouder en hand verder naar voren. Deze zorgen voor de bescherming. Je kunt nu met je sterke hand een onverwacht harde stoot uitdelen.

Om stabiel te blijven moeten je voeten niet te dicht bij elkaar staan. Je moet altijd gemakkelijk kunnen draaien en bewegen. Plant je voeten dus niet al te stevig in de mat. 😉
Blijf ‘lichtvoetig’ en bewegelijk zodat je op elk moment snel van positie kunt veranderen.

Hou je ogen open

Hou je ogen altijd op je tegenstander gericht. Doe je dit niet dan zie je de aanval niet aankomen en kan je er niet op anticiperen. Je bent dan altijd te laat om een stoot of trap te ontwijken of blokkeren, en meestal ook te laat om deze goed te incasseren.

Wanneer er iets snel op je afkomt zal je in een reflex je ogen dicht doen. Probeer dit te voorkomen door goed te oefenen op het open houden van je ogen tijdens het kickboksen. Letterlijk in een oogwenk kan je al een flinke stoot te pakken hebben. Hou je ogen dus open!

Je mist explosiviteit

Vaak wordt er te weinig aandacht gegeven aan de explosiviteit. En dat is nu juist wat je tijdens het kickboksen nodig hebt. Dit zie je vooral bij sporters die veel aan krachtsport of zelfs bodybuilding doen. Zij richten zich vooral op het vergroten van de spiermassa.

Maar als de spieren niet op snelheid en explosiviteit getraind worden zullen deze eigenschappen langzaamaan verloren gaan. Dat is ook de reden dat veel pure krachtsporters steeds houteriger gaan bewegen. Hun spieren worden stijver, de flexibiliteit en mobiliteit van hun lichaam verdwijnt steeds meer. Spieren die op deze manier getraind worden zijn gevoeliger voor blessures.

Dat wil je niet als kickbokser. Verwerk daarom voldoende oefeningen in jouw trainingsschema die je spieren op een explosieve manier aan het werk zetten. Oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden getraind laten je spieren beter samenwerken waardoor je lichaam sterker, sneller en explosiever wordt. Dat zijn perfecte oefeningen om je lichaam krachtiger te maken en je prestaties te verbeteren. Vraag je personal trainer naar een passend trainingsschema voor jouw niveau en doelen.

Fouten kickboksen explosiviteit

Trainen en sparren op volle kracht

Misschien denk je bij kickboksen alleen maar aan voluit op je tegenstander inslaan. Maar dat is nu juist niet de bedoeling, niet tijdens de training in ieder geval. Tijdens de training is het de bedoeling dat je de kickbokstechnieken oefent en perfectioneert. Het is dus niet de bedoeling om als een dolle op de bokszak of je sparringpartner in de gaan slaan. Dit kost je onnodig veel energie. En zodra je moe wordt zal je techniek daaronder lijden.

In je training gaat het (nog) niet om hoe hard je stoot of trapt. Het gaat vooral om het correct toepassen van de kickbokstechnieken. Zodra je die goed onder controle hebt kan je de focus leggen op harder gaan stoten en trappen.

Cooling down overslaan

Een goede warming up bereid je lichaam voor op je training, de cooling down zorgt voor een mooie afsluiting. Je lichaam keert weer terug naar rust. De afvoer van afvalstoffen, uit onder andere de spieren, werkt nog even door tijdens de cooling down. Daardoor heb je met een goed cooling down minder last van spierpijn achteraf, dan wanneer je meteen de kantine in duikt.

Neem ongeveer tien minuten om je lichaam de tijd te geven om bij te komen van de inspanning, je hartslag weer rustig te laten worden en je spieren te stretchen.

Meest gemaakte fouten na de kickbokstraining

Na je kickbokstraining ben je moe. Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk onderuit op de bank, bijkomen. Maar ook na de training heeft je lichaam aandacht en verzorging nodig. Met een beetje extra aandacht kan je lichaam zich beter herstellen van de kickbokstraining waardoor je de volgende training beter in gaat.

Tijdens het trainen wordt je lichaam zwaar belast. Je spieren moeten hard aan het werk waardoor kleine beschadigingen ontstaan. Dit is niet erg en zelfs nodig om je spieren sterker te maken, zodat je de volgende training nog meer kan geven.

Bedenk dat sterke spieren niet groeien in de sportschool maar juist in de periode daarna. Tussen je trainingen door herstellen je spieren zich. Dit voel jij als spierpijn of stijve spieren. Je lichaam is druk bezig de scheurtjes en beschadigingen van de vorige training te repareren. En daar kan je lichaam best wat extra hulp bij gebruiken.

Niet voldoende eten en drinken na je training

Tijdens je kickbokstraining werk jij je in het zweet en verlies je flink wat vocht. Het is belangrijk dit vocht tijdens en na de training weer aan te vullen. Doe je dit niet dan kunnen afvalstoffen je lichaam niet goed verlaten en kan je daar zelfs hoofdpijn van krijgen. Goed drinken dus.

Je spieren hebben tijdens je kickbokstraining een topprestatie neergezet. Om ze te helpen herstellen van deze zware inspanning zijn eiwitten nodig. Een eiwitshake of gezonde eiwitrijke snack vult je energie weer aan en helpen je spieren zich klaar te maken voor de volgende training. En jij zult minder last hebben van spierpijn, door je spieren van extra eiwitten te voorzien.

Blijf niet in je sportkleren zitten

Na je kickbokstraining ben je flink bezweet. En ook al zou je het liefste onderuit op de bank zakken, neem even de tijd om je te douchen en schone kleren aan te trekken. Lang in bezweten sportkleding blijven zitten kan voor vervelende huidirritaties zorgen. Het kan zorgen voor eczeem, jeukende huiduitslag en zelfs acne of ontstoken ogen, mocht je in je ogen gaan wrijven.

Neem dus even de tijd voor een frisse douche of trek op zijn minst schone kleding aan en douche zodra je thuis komt.

Onvoldoende slapen en rusten

Net na een kickbokstraining zit je lichaam nog vol adrenaline en is slapen wel het laatste waar je aan denkt. Maar toch is slapen heel belangrijk om je lichaam elke training weer topprestaties te laten leveren.

Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Je spieren, zenuwen en pezen hebben die volledige nacht slapen hard nodig. Probeer daarom zeker een nacht van minimaal 7, liever 8, uur te maken.
Ga daarbij ook niet te laat naar bed. Wen eraan rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ’s ochtends weer rond een vaste tijd op te staan.

Ook voldoende rust helpt je om beter te presteren tijdens je kickbokstrainingen. Denk jij dat je elke dag moet trainen om vooruitgang te boeken? Bedenk dat je spieren rust nodig hebben om te herstellen. Krijgen ze deze rust niet dan ligt overtraining op de loer.

Neem je onvoldoende rust dan zul je merken dat je niet meer vooruit komt in je training maar juist minder goed gaat presteren. Let dan goed op de volgende symptomen:Fouten kickboksen

  • Je voelt je slap
  • Je hebt minder energie
  • Je bent vaker geïrriteerd
  • Je hebt pijn in je botten en gewrichten
  • Je verliest spiermassa, ondanks de trainingen
  • Je weerstand verlaagd en je wordt vaker ziek
  • Je eetlust vermindert
  • Je kunt je moeilijker concentreren

Merk je dat je een of meerder van bovenstaande symptomen hebt ga dan na of wel voldoende rust neemt. Een goede personal trainer zal zorgen dat je lichaam tussen de trainingen door voldoende rust krijgt om goed te herstellen. Denk je dat je teveel traint bespreek dit dan met je trainer.

Kies een goede kickboksstudio

Het allerbelangrijkste is het kiezen van een goede kickboksstudio. Goed leren kickboksen doe je in een veilige omgeving waar er met respect met elkaar om wordt gegaan. In een goede kickboksstudio wordt er extra aandacht gegeven aan het aanleren van de juiste technieken zodat blessures tot een minimum beperkt worden.
Je personal trainer zal een persoonlijk trainingsschema voor je opstellen dat helemaal is aangepast op jouw niveau en conditie. Ook je voedingspatroon hoort hierbij. Want alleen een gezond lichaam kan topprestaties neerzetten.

Zoek jij nog een goede kickboksstudio en woon je in de omgeving van Amsterdam? Kom dan eens langs bij Delda Sport.

Ben je benieuwd of kickboksen ook voor jou is? Je kunt het eens komen uitproberen bij Delda Sport.
Via de onderstaande afbeelding kun je een virtuele tour doen door onze privé studio.

Interesse of vragen? Vraag dan nu een gratis intake aan via onderstaand formulier. We nemen binnen 12 uur contact met je op.
Gratis intake of meer info aanvragen >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: