Dit kun je het beste eten voor, tijdens en na een kickbokstraining

Dit kun je het beste eten voor, tijdens en na een kickbokstraining

Regelmatig horen wij op de sportschool de vraag voorbij komen “wat moet ik eten voor, tijdens en na een kickbokstraining?” Het komt namelijk vrij vaak voor dat mensen niet het juiste eten rondom hun training, of helemaal niet eten en daardoor hun training niet goed vol kunnen houden.

Eten heb je niet alleen nodig om energie te krijgen voor een kickbokstraining, het zorgt er ook voor dat je beter kunt presteren en kunt herstellen van de training. Het is daarom belangrijk om voor de juiste voeding te kiezen rondom je training. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat je het beste voor, tijdens en na je kickbokstraining kunt eten.

Voor je training – bereid je lichaam voor

Als je intensief traint, is het belangrijk om jouw lichaam optimaal voor te bereiken op de fysieke inspanning. De ideale situatie is om 2 uur van tevoren een gezonde maaltijd te nuttigen. Een maaltijd waarin eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten zitten.

Denk aan een omelet met groente en zoete aardappel. Havermout pannenkoeken, een eiwit-shake met wat havermout erin, rijstwafels met avocado en kipfilet etc. De koolhydraten worden langzaam afgegeven aan het bloed, zodat je gedurende de training voldoende energie hebt.

Mocht je vlak voor de training nog trek hebben, neem dan een kleine snack die veel energie geeft, maar niet te veel vult. Trainen met een volle maag is echt niet fijn. Als je vroeg in de ochtend traint, geldt hetzelfde. Neem een lichte snack die energie geeft, maar je niet extreem vult. Een natuurlijke reep met eiwitten en gezonde koolhydraten is dan een ideale oplossing. Of een bakje yoghurt met wat fruit.

Tijdens de training – focus enkel hierop

Tijdens een training hoef je eigenlijk niet te eten, vooral niet als je een goede maaltijd vooraf gegeten hebt. Tenzij je duizelig wordt en last krijgt van een lage bloedsuiker. Je kunt dan een stuk fruit nemen die de suiker snel aanvult, zoals een banaan.

In de meeste gevallen geldt dat je je enkel hoeft te focussen op het drinken van water. Je vochtbalans op pijl houden is essentieel tijdens een kickbokstraining. Drink niet pas als je dorst hebt, want dan heeft je lichaam eigenlijk al een tekort aan vocht. Neem gedurende de training regelmatig een slok water.

Na een training – eet om je lichaam te herstellen

Na elke krachttraining of kickbokstraining, heeft het lichaam automatisch behoefte aan nutriënten. Intensief trainen zorgt namelijk dat de glycogeenvoorraad (de suikervoorraad) in de spieren leeg wordt getrokken en er minuscule scheurtjes in je spieren komen. Deze scheurtjes zijn niet slecht, ze zijn juist nodig om je spieren weer sterker op te bouwen.

Je kunt je wellicht voorstellen dat dit herstel proces vraagt om een goede en gezonde post-workout maaltijd. Een goede maaltijd na de kickbokstraining helpt de spieren te herstellen en de glycogeenvoorraad aan te vullen. Dit kun je bereiken door middel van het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat de suikers (koolhydraten) en eiwitten (sneller) in de spieren terecht komen, waardoor het opladen en herstellen kan plaatsvinden.

Dit betekent dat je na een training het beste iets kunt eten met (eventueel wat snellere) gezonde koolhydraten. Fruit is bijvoorbeeld handig, omdat fruit snelle suikers levert, maar ook de juiste voedingsstoffen. Rijst, zoete aardappel of andere gezonde koolhydraten zijn ook een optie.

Maar, let op. Neem niet enkel koolhydraten. Combineer ze altijd met een bron van proteïne. Om je spieren te herstellen heb je namelijk ook eiwitten nodig. De combinatie koolhydraten en eiwitten zijn de gouden combinatie voor je post-workout. Denk aan een eiwitshake met een stuk fruit in de blender. Dit is snel klaar en kun je vooraf al voorbereiden en meenemen voor direct na je training. Een bak magere kwark met fruit is ook een snelle en makkelijk optie.

Wat eet jij het liefst voor, na en tijdens een kickbokstraining?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: