Wat is een jab?

Wat is een jab?

De jab is een van de meest gebruikte stoten in vechtsporten, zoals kickboksen. Het is een snelle, rechte stoot die je maakt met je voorste vuist. Met deze stoot wil je jouw tegenstander, of bokszak, via de kortste weg raken.
Je middel en heupen draaien mee. Je kunt met je voorste been uitstappen om je stoot meer kracht bij te zetten. Wanneer je jouw doel geraakt hebt trek je snel terug om je dekkingspositie weer in te nemen.

Voordelen van de jab

Het grootste voordeel van de jab is dat je veel dekking houdt tijdens het stoten. Je geeft je tegenstander weinig kans een tegenstoot uit te delen. Ook geeft deze stoot je een groot bereik.
Het kost je weinig inspanning en is dan ook een mooie voorbereiding op een tweede, krachtige stoot.
Want is je jab raak dan heb je een fractie van een seconde voorsprong op je tegenstander en kan je ongezien die tweede stoot plaatsen.

Wanneer gebruik je de jab?

jab

Deze stoot is vooral bedoeld om je tegenstander op afstand te houden.

Door het grote bereik dat je met deze stoot hebt kan je goed de afstand tot je tegenstander meten. Ook is de jab uitstekend geschikt om de dekking van je tegenstander te testen.
Wanneer je goed gebruik maakt van de jab kan je deze stoot gebruiken om je tegenstander af te leiden en zwaardere stoten voor te bereiden.

Je kunt de jab gebruiken tijdens het sparren met je sparringpartner maar ook bij een bokszak training.
sintjanklewie
Door

sintjanklewie

op 10 Oct 2021

watte jab kwd

sintdinnemok
Door

sintdinnemok

op 22 Dec 2021

rustig e zeb

Reactie plaatsen