Een vol gevoel houden en toch afvallen?
13 juli 2022 

Een vol gevoel houden en toch afvallen?

Een kenmerk van afvallen is honger, of kun je afvallen en toch een vol gevoel houden? Als je kiest voor de juiste voeding, is het goed mogelijk om snel af te blijven vallen, zonder dat je honger krijgt. Lees hieronder hoe je dat doet!

Afvallen = minder calorieën eten
Bij afvallen wordt er vaak gekeken naar calorieën. Een calorie is een eenheid voor energie, waarmee je dus kunt berekenen hoeveel energie je binnenkrijgt via je voeding op een dag.
Je lichaam heeft energie nodig om in leven te blijven en goed te functioneren. Maar als je meer eet dan het nodig heeft, dan kom je aan. Wil je afvallen, dan zou je dus minder moeten eten. Over het algemeen gaat men er vanuit dat je dan honger zult hebben.

Afvallen zonder honger

Toch is het de vraag of dat het geval is. Lees onderstaande tips, waarmee je gezond kunt eten en die helpen je een vol gevoel te geven, terwijl je afvalt.

1. Eiwitten
Eiwitten vind je in eieren, yoghurt, kaas en vlees. Ze helpen je stofwisseling te stimuleren (zodat deze sneller gaat), maar zorgen er ook voor dat je langer een vol gevoel houdt. Daardoor krijg je dus minder snel honger, waardoor je waarschijnlijk ook niet zo’n trek krijgt in (ongezonde) tussendoortjes.

2. Vezels
Vezelrijke voeding bevordert een goede werking van je darmen. Vezels nemen veel vocht op, waardoor je ontlasting beter wordt. Maar daardoor zwellen de vezels ook op, en nemen ze veel ruimte in. Je voelt je dus voller wanneer je vezels eet. Je krijgt daardoor ook minder honger.
Niet alleen zijn vezels goed voor je darmen. De oplosbare vezels (uit groente en fruit) helpen je cholesterol te verlagen en je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Ze zijn dus ook nog eens heel gezond.

3. Calorieën van hoge kwaliteit
Kies voor producten die veel voedingswaarde hebben. Ze bevatten misschien wel wat calorieën, maar leveren je belangrijke voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, veel eiwitten, en langzame koolhydraten.
Als je kiest voor dit soort gezonde producten (denk aan kaas, gegrilde kip, volkoren brood, een ei, of een handje noten), dan heb je over het algemeen ook minder calorieën nodig. Je lichaam voelt zich verzadigd en je hebt dan minder trek in een ongezonde snack.
Als je over de hele dag 1600 calorieën eet, die je hebt binnengekregen via vis, groente (bijvoorbeeld spinazie), quinoa en een bakje yoghurt, dan zit je waarschijnlijk veel langer vol, dan wanneer je een hamburger, een zak chips, een paar koekjes en een milkshake hebt gegeten.
Tel daarbij op dat je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft bij de eerst genoemde producten. Dit zal helpen om gemakkelijker van tussendoortjes af te blijven en voorkomt dat je naar zoet gaat verlangen. Er zijn dus veel voordelen aan kiezen voor calorieën van hoge kwaliteit.

4. Geen vloeibaar dieet
Denk jij af te vallen met een sapkuur of een dieet van soep of yoghurt? Dat is juist een manier van diëten, waarbij je veel honger krijgt. En dat is waarom dat zo moeilijk vol te houden is.
Tijdens een vloeibaar dieet krijg je niet alleen te weinig calorieën binnen, maar ook te weinig voedingsstoffen. Je lichaam krijgt dus op alle fronten te weinig en daardoor zul je je slap en moe voelen.
Je ondermijnt je gezondheid met dit soort diëten, want je lichaam gaat spieren afbreken, je hormonen raken verstoord en je kunt darmproblemen krijgen.

Zit je met vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het afvallen? Schakel dan de hulp in van een personal trainer. Deze weet alles over gezonde manieren van afvallen.
Meld je hier aan voor meer informatie!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: