De 10 beste tips die je helpen om af te vallen
02 november 2022 

De 10 beste tips die je helpen om af te vallen

Afvallen hoeft niet heel moeilijk te zijn, zeker niet als je de 10 beste tips om af te vallen gebruikt. Het is belangrijk om aanpassingen te maken in je eetpatroon, maar ook om niet heel drastisch te weinig te gaan eten. Deze tips helpen je om verstandig om te gaan met voeding.

Gezond gewicht verliezen met deze 10 tips

Afvallen is niet per se een kwestie van minder gaan eten en dan verlies je wel wat kilo’s. Het is belangrijk dat je gezond blijft eten, dat je lichaam alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Denk aan eiwitten, vitamines en mineralen.

Wat kun je wel en niet eten en hoe houd je een gezonde levensstijl vol? Mag je helemaal geen koolhydraten meer? Deze 10 tips geven je houvast om op een gezonde manier te kunnen afvallen.

Tip 1: Kies gezond en suikervrij

Om af te vallen is het van belang om zo min mogelijk suiker, fastfood en voorverpakte maaltijden te eten. Je zou elke dag verse producten moeten gaan gebruiken: verse groente, fruit, vlees, zuivel. Je kookt zelf en weet dus precies wat erin zit.

Door zelf te koken zorg je dat er in je voeding geen suiker, teveel zout of ongezonde vetten zit. Afvallen gaat dan echt makkelijker!

Tip 2: Blijf gewoon drie maaltijden per dag eten


Supersnel afvallen? Geen goed idee. Veel mensen denken dat het handig is om zomaar een maaltijd over te slaan. Dan zouden ze sneller afvallen. Je werkt jezelf alleen maar tegen, omdat je zo’n honger krijgt dat je dieet veel moeilijker vol te houden is. En dan ga je de fout in.

Eet gewoon drie gezonde (zelf gemaakte) maaltijden per dag. Je krijgt dan belangrijke voedingsstoffen binnen en je spijsvertering (en dus je vetverbranding) werkt dan ook beter.

Tip 3: Belonen mag, maar met mate

Hoe strenger je bent, hoe moeilijker een dieet of ander eetpatroon is vol te houden. Daarom kun je jezelf best af en toe belonen met iets lekkers. Dat wordt een cheatday genoemd. Op die dag mag je pizza, patat of wat je maar lekker vindt. Het zal het afvallen niet noemenswaardig belemmeren.

Tip 4: Let op de koolhydraten

Als je wilt afvallen is het belangrijk te letten op hoeveel koolhydraten je eet, maar ook op welke. Langzame koolhydraten (volkoren) worden langzamer verteert en brengen daarom je bloedsuikerspiegel niet zoveel uit balans.

Snelle koolhydraten (van suiker, maar ook witte rijst of pasta) brengen je bloedsuikerspiegel wel aan het schommelen, wat lekkere trek veroorzaakt. Ook worden ze sneller omgezet in vet. Deze kun je dus maar beter vermijden.

Tip 5: Wees eerlijk tegen jezelf

Alleen als je eerlijk kijkt naar wat je precies eet en drinkt, zal het lukken om af te vallen. Dat is best moeilijk, maar als het nodig is, kun je opschrijven wat je daadwerkelijk binnenkrijgt. Dan krijg je er beter zicht op en word je je bewust van je zwakke punten.

Ook als je een personal trainer of diëtist bezoekt, kan die je alleen helpen als je eerlijk bent. Meldt dus altijd precies wat je eet, zodat de ander jou een goed advies kan geven.

Tip 6: Eet gezonde vetten


Vaak denken mensen dat ze alleen kunnen afvallen als al het vet uit hun dieet schrappen. Je lichaam heeft ook gezonde vetten nodig! Ze helpen je hormonen in balans te houden, geven een verzadigd gevoel en voorkomen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Neem dus elke dag iets dat gezonde vetten bevat, zoals zalm, avocado en noten.

Tip 7: Let op compensatiegedrag

We verzinnen altijd wel een reden om iets lekkers te nemen. We hebben het toch zeker verdiend? Je hebt zo hard gewerkt, je voelt je niet zo lekker vandaag, je bent die saaie vergadering doorgekomen, je hebt een moeilijke e-mail verstuurd.

Maar op die manier zul je tijdens het afvallen telkens een stap vooruit zetten en twee achteruit. Elke keer toegeven aan jezelf, helpt je niet verder. Wil je iets compenseren, kijk dan of je dat op een andere manier dan met voeding kunt doen.

Tip 8: Meet je voeding af

Groente kun je onbeperkt eten, maar gebruik je koolhydraten, dan kun je die het beste afwegen. Om af te kunnen vallen zou je niet meer dan 1 of 2 maaltijden met koolhydraten moeten eten.

Eet dan niet meer dan een handvol (pasta, rijst, couscous of iets dergelijks), wat neerkomt op zo’n 50 gram per keer (ongekookt).

Tip 9: Doe verstandig boodschappen

Is het moeilijk om van snacks af te blijven? Dan is de handigste oplossing om ze niet in huis te halen. Om de verleiding te weerstaan, kun je het beste zorgen dat je helemaal niet langs de schappen met koek, chips en snoep komt.

Neem je alleen gezonde spullen mee? Zorg er dan wel voor dat je alternatieve hapjes in huis haalt, die je lekker vindt, zoals snoepgroente, yoghurt of kwark of fruit.

Tip 10: Eet meer eiwitten

Eiwitten kunnen goed helpen bij het afvallen. Ze zorgen dat je je langer vol voelt na een maaltijd en stimuleren de vetverbranding. Ook zijn ze goed als je gesport hebt, ze helpen bij de opbouw van je spieren.

Voeding die veel eiwitten bevat, is zuivel, eieren, vlees en vis. Daarom zijn kaasblokjes of een ei gezonde tussendoortjes, die je goed kunt eten tijdens het afvallen.

Een personal trainer kan een goede steun in de rug zijn als je wilt afvallen. Hij of zij weet alles over voeding en beweging. Met de juiste adviezen kun jij afvallen, terwijl je toch lekker en gezond kunt blijven eten. 

Klik voor jouw gratis intake en hoe wij jou hierbij kunnen ondersteunen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: