Vijf redenen waarom slapen helpt bij afvallen
23 november 2022 

Vijf redenen waarom slapen helpt bij afvallen

Dat voldoende slapen veel voordelen heeft wisten we al. Het geeft meer energie, een betere concentratie en geeft je immuunsysteem een boost. Slaap zorgt er daardoor voor dat we minder snel ziek worden en er beter uitzien. Maar nu is er nog beter nieuws voor alle slaap liefhebbers! Langer slapen en eerder naar bed gaan kan je namelijk ook helpen afvallen en op gewicht te blijven. In dit artikel omschrijven we 5 redenen waarom slapen helpt bij het afvallen. 

1. Mensen die laat slapen eten meer

De fitness-app Jawbone heeft in een onderzoek vastgesteld dat gebruikers die wakker bleven tot na 23.00, ongeveer 220 extra calorieën per dag extra aten. Dit hebben zij via de Jawbone polsband gemeten. Deze polsband meet je conditie, slaap-, voeding-, en alcohol gewoontes en laat zien op wat voor manier ze je gezondheid beïnvloeden.

2. Mensen die eerder naar bed gaan eten gezonder

Uit de metingen van de polsbanden komt ook naar voren dat mensen die eerder naar bed gaan en eerder opstaan, gezonder eten dan mensen die laat gaan slapen en later opstaan. Best logisch, want vaak is de avond een favoriet moment om ongezonde snacks te nuttigen. Een glas wijn, een zakje chips, al deze extra calorieën kunnen ervoor zorgen dat je niet afvalt en zelfs aankomt. Wie dus eerder naar bed gaat, heeft daar geen last meer van. 


3. Meer slapen vermindert het hongergevoel 

Een korte nachtrust zorgt dat je meer trek krijgt. Dit komt door de hormonen leptine en ghreline, die beiden een rol spelen bij je hongergevoel. Leptine onderdrukt het hongergevoel en ghreline stimuleert je hongergevoel. Als je te weinig slaapt maakt je lichaam minder leptine en meer ghreline aan, waardoor je dus meer zin krijgt om te eten. Als je voldoende slaapt, neemt je hongergevoel juist af.

4. Meer slapen vermindert het stress hormoon

Ook een ander hormoon, cortisol, heeft invloed op je vetopslag. Als je te continu te veel cortisol in je lichaam hebt, komt je lijf in een staat van vetopslag en wordt afvallen lastiger. Te weinig slapen en stress stimuleren de cortisol aanmaakt. Een goede nachtrust en veel ontspannen daarentegen, helpt juist om het cortisol gehalte in je bloed te verminderen en daardoor af te vallen. 

5. Herstellen doe je in je slaap


Last but not least, slaap is heel belangrijk om te herstellen. Zeker als je regelmatig sport is een goede nachtrust een must. Je lichaam heeft tijd nodig om je spieren te herstellen en een goede nachtrust helpt daarbij. Bovendien produceert je lijf in je slaap veel groeihormoon. Dit hormoon stimuleert de spiergroei en de vetverbranding. 

Genoeg redenen om vanavond eens vroeg in je bed te kruipen en eerder op te staan, toch?

Wil je meer weten over gezondheid en afvallen? Meld je dan hier aan voor een gratis intake!


 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: