De do’s en don’ts bij het kickboksen

Wil je alles weten de do’s en don’ts van het kickboksen? Lees dan dit artikel. Je vindt hierin alles over wat kickboksen is, hoe een training eruit ziet en wat je wel en niet moet doen, voor, tijdens en na een kickbokstraining.

Wat is kickboksen?

Kickboksen, is dat niet een vechtsport, waarbij je je tegenstander moet verslaan? Ja, dat kan het zijn. Maar kickboksen kan ook gedaan worden als lekkere, intensieve full body workout. Tijdens een kickbokstraining worden al je spieren aan het werk gezet.

Do's en donts kickboxen

Je oefent wel de trappen en stoten van het kickboksen en leert de juiste technieken. Maar je oefent niet op elkaar, maar met de trainer of een bokszak. Je profiteert dus van alles dat kickboksen je te bieden heeft, zonder het risico op blessures.

Door regelmatig te kickboksen train je zowel je arm-, schouder-, rug en buikspieren, als je benen en heupen. Niet alleen word je sterker, maar ook flexibeler. En niet te vergeten, je krijgt er een enorm goede conditie van!

Wat houdt een training in?

Bij elke sportschool ziet een training er anders uit. En ook trainers onderling zullen hun eigen aanpak hebben. Bij Delda Sport wordt er altijd aandacht besteed aan de volgende onderdelen.

Er wordt altijd begonnen met een goede warming up, zodat je spieren soepeler worden en klaar zijn om daarna flink aan de slag te gaan. Daarna oefen je de kickbokstechnieken, waarbij de trainer je helpt om ze goed uit te voeren. Je krijgt feedback, zodat je kunt verbeteren waar nodig.

Er is ook een gedeelte krachttraining en conditietraining. Soms wordt dit met behulp van gewichten en fitnessapparaten gedaan. Soms kiest de trainer voor een HIIT training (High Intensity Interval training).

De kickbokstraining bij Delda Sport duurt een uur. Er wordt afgesloten met een cooling down, die ervoor zorgt dat je lichaam weer tot rust kan komen.

Kickboksen is een ontzettend leuke sport, waar je veel energie in kwijt kunt. Maar het heeft niet alleen fysieke voordelen. Je wordt er ook mentaal sterker van, het is goed voor je zelfvertrouwen en het helpt je om stress kwijt te raken.

Genoeg redenen om te gaan kickboksen. Heb je zin gekregen om ook eens zo’n fijne workout te gaan uitproberen? Lees dan nog even deze do’s en don’ts van het kickboksen. Dan weet je wat er belangrijk is om te doen voor, tijdens en na een training. En natuurlijk ook wat je beter niet kunt doen.

Do's dont's kickboksen

Do’s en don’ts bij het kickboksen

Do’s, wat je wel moet doen:

Goede warming up

Zorg altijd voor een goede warming up, voor de kickbokstraining. Als je binnenkomt in de sportschool, maar ook als je thuis een training doet, zijn je spieren nog koud. Dat betekent dat de doorbloeding nog niet optimaal is, om een intense sportprestatie te leveren.

Je spieren kunnen dan niet zoveel kracht zetten en zijn niet soepel. Als je wel gaat kickboksen, kun je last krijgen van spierpijn en je zelfs blesseren. Een warming up duurt maar een minuut of tien en maakt een wereld van verschil.

Dus neem die tijd wel. Je zult merken dat het kickboksen dan veel beter gaat en naderhand heb je minder last van je spieren.

De kickbokstechnieken goed aanleren

Als je begint met kickboksen is het belangrijk dat je de kickbokstechnieken goed aanleert. Een trainer zou je hierbij moeten helpen, door ze voor te doen en je feedback te geven.

Het niet juist uitvoeren van kickboksbewegingen belemmert je training. Je kunt dan geen goede trappen en stoten uitvoeren, waardoor je jezelf niet goed kunt verdedigen en ook niet goed kunt aanvallen.

Maar je belast je gewrichten en spieren ook niet goed en dat kan zorgen voor blessures. Zorg dus dat je les krijgt van een trainer of ga thuis aan de slag met een online cursus. Kickboks Masters is de beste cursus om thuis kickboksen te leren.

Danny Delvers heeft al 20 jaar ervaring met kickboksen en legt in deze cursus in 18 modules alles uit wat je over kickboksen moet weten. Bekijk de video om een voorbeeld te zien van een online kickbokstraining:

Volg deze link om meer over de cursus te weten te komen.

Kickboks Masters >>

Gebruik lichaamsbescherming

Voor het kickboksen heb je bescherming nodig, of je tijdens de training spart of niet. Je draagt scheenbeschermers, kickboks handschoenen en zwachtels. Deze bescherming vangt klappen en stoten op.

Je scheenbeschermers zorgen voor het opvangen van de klappen op je schenen, tijdens het uitdelen van een trap of als iemand anders jou trapt. Je handschoenen beschermen alle pezen en botten van je handen.

De zwachtels in je handschoenen zijn nodig als extra bescherming van je handen. Ze geven stevigheid aan je pols, vingers en knokkels. Ook zorgen ze ervoor dat je handschoenen beter aansluiten. Ga dus nooit kickboksen zonder bescherming.

Bouw je training rustig op

Kickboksen is een heel intensieve sport. Het vraagt veel van je lichaam. Tijdens een kickbokstraining van een uur kun je 700 calorieën verbranden. Het vergt dus veel energie en een grote inspanning van je lichaam.

Als je nog nooit gekickbokst hebt, kun je niet verwachten dat je dit binnen enkele keren kunt. Bouw je training dus rustig op. Probeer je zelf uit te dagen, maar ga niet te ver over je grenzen heen.

Je lichaam heeft tijd nodig om conditie en kracht op te bouwen. Er is ook tijd nodig om na de training weer te herstellen. En vertrouw erop dat dit heus wel goed komt. Je zult merken dat je elke week vooruit gaat.

Drink genoeg

Je vocht aanvullen is heel belangrijk. Tijdens een training zweet je veel en door het zweten verlies je allerlei mineralen. Deze moet je wel weer aanvullen. Dus ga niet sporten als je al dorst hebt. Drink voor de training wat, zodat je lichaam niet al begint met een tekort.

Tijdens de training kun je een korte pauze nemen om je vocht wat aan te vullen. Drink water of een gezond drankje (water met citroen of kokoswater). Deze laatste bevatten veel vitamines en mineralen die helpen bij spierherstel.

Do's en donts bij kickboksen

Na de training zul je het verloren vocht weer moeten aanvullen. Drink dus altijd meer dan je normaal zou doen.

Groeten voor en na de training

In het kickboksen draait het om respect voor elkaar. Het is een vechtsport die oorspronkelijk uit Thailand komt en waarvan de oude tradities hoog gehouden worden. Dit wordt de Weg van de Krijger genoemd.

Kickboksen is niet alleen maar gewoon vechten met elkaar. Het is ook belangrijk jezelf te ontwikkelen en je karakter te vormen. Daarom zul je net zo goed bezig zijn met het werken aan je zelfvertrouwen, geduld en zelfbeheersing.

De ring waar je kickbokst is de plek waar je dit leert. Je leraar of trainer is degene die je hierbij helpt. Daarom is het een teken van respect, dat je elke keer wanneer je de ring binnenkomt en verlaat, de leraar en de ring groet. Dit heet Osu.

De ene sportschool zal hier meer aandacht aan besteden dan de andere. Maar respect voor elkaar en veilig kunnen trainen is wel iets dat een sportschool hoog in het vaandel zou moeten hebben staan.

Zorg voor rust tussen je trainingen

Hoe graag je ook kickbokst, het is niet verstandig elke dag tot het uiterste te gaan met je trainingen. Je lichaam heeft rust nodig om te zorgen voor spierherstel. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je niet meer goed vooruitgaat.

Tijdens een intensieve training ontstaan er microscheurtjes in je spieren. Dat is heel normaal. Maar er is wel tijd nodig om deze weer te herstellen. Je hoeft niet de hele dag onderuit te gaan op de bank of in bed, maar het is niet verstandig om de dag na een kickbokstraining een zware krachttraining te doen.

Op een rustdag kun je wandelen of een lichte training doen. Luister goed naar je lichaam. Als je verstandig omgaat met rust nemen, haal je juist meer uit je training dan als je teveel van je lijf vraagt.

Breng je doorzettersmentaliteit

Door te gaan kickboksen zul je merken dat je sterker bent dan je altijd dacht. Dit vergt wel doorzettingsvermogen. En daar ga je aan werken met kickboksen. Je gaat grenzen verleggen en net iets verder gaan dan je dacht dat je kon gaan.

Kickboksen do's en donts

Kickboksen leert je veel over omgaan met obstakels op je pad, met tegenslagen en moeilijkheden. Je zult veel ontdekken over jezelf, hoe je met dit soort dingen omgaat. Dat is best pittig, maar je hebt er veel aan.

Ga je kickboksen? Neem dan je doorzettersmentaliteit mee, die zul je nodig hebben. Het maakt je mentaal sterker en geeft je veel zelfvertrouwen.

Eet eiwitten na je training

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij spierherstel en spieropbouw. Een training vraagt veel van je spieren. Dus na het trainen is het goed om een tussendoortje te nemen of een goede maaltijd te eten, die veel eiwitten bevat.

Eiwitten vind je in yoghurt, eieren, noten, vlees en vis. Een bakje yoghurt is dus een gezonde snack, die je lichaam snel helpt te herstellen van een training.

Vertel het je trainer als er iets aan de hand is

De trainer is degene die je begeleidt tijdens het sporten en je training samenstelt. Is er een reden dat je veel vermoeider bent dan anders, voel je je niet fit of heb je een blessure? Vertel dit dan wel, zodat hij of zij er rekening mee kan houden.

Misschien kun je zelf zorgen voor een extra pauze of een oefening minder intensief doen. Misschien moet je training wat aangepast worden, als je last hebt van pijn of minder kracht. De trainer kan hier goed bij helpen, zodat je wel kunt trainen, maar je klachten niet erger worden.

Don’ts bij het kickboksen

Ga niet andermans grenzen over

Kickboksen doe je (meestal) samen. Dit betekent dat je met elkaar samenwerkt, je oefent trappen en stoten op elkaar (niet bij alle sportscholen) en je kunt elkaar motiveren en helpen. Dat maakt het kickboksen des te leuker.

Respecteer elkaars grenzen. Dit betekent dat je ophoudt wanneer een ander dat vraagt en ook dat je het accepteert als een ander een oefening niet kan of eerder stopt. Ieder persoon heeft zijn eigen leerproces.

Als je kickbokst draait het om respect voor elkaar. Je kunt fysiek grenzen over gaan, maar ook mentaal. Het is de bedoeling dat iedereen met een veilig gevoel kan trainen en daar heeft elke sporter in de groep een rol in. Respecteer zowel je eigen als andermans grenzen.

Je cooling down vergeten

De cooling down is net zo belangrijk als de warming up. Tijdens de training hebben je spieren een grote prestatie geleverd. Een goede nazorg helpt bij spierherstel en zorgt ervoor dat je minder klachten hebt, zoals spierpijn, naderhand.

Kickboxen dos donts

Neem hier de tijd voor, zodat je lichaam weer tot rust kan komen. Je bloeddruk kan dalen en je zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Doe een minuut of tien rustige oefeningen en stretch goed.

Je agressief opstellen

Kickboksen heeft niets te maken met agressiviteit. Er zijn mensen die denken dat het een vechtsport is, waarbij het draait om zo snel mogelijk de ander op de grond te werken. Zoals gezegd, respect en zelfbeheersing spelen een grote rol binnen de sport.

Daarnaast is een wedstrijd vechten iets anders dan een kickbokstraining. Tijdens de training en zeker als je niet spart, gaat het om oefenen met elkaar. Het is de bedoeling dat je gewoon een lekkere workout met elkaar kunt hebben.

Ongezond eten

Kies je vaak voor kant en klaar maaltijden? Haal je je lunch bij de snackbar? Ongezond eten zorgt voor overgewicht en belast je lichaam met ongezonde voedingsstoffen (teveel zout, suiker en ongezonde vetten).

Bij Delda Sport kunnen we je hiermee helpen. We bieden een coachingsprogramma aan, waarmee je gemakkelijker kunt kiezen voor gezonde voeding. Met de juiste voeding heeft je lichaam alles om gezond en fit te kunnen worden en blijven.

Kies na het sporten ook niet voor snelle snacks, die vaak veel suiker en/of vet bevatten. Zorg dat je eiwitten binnenkrijgt of voor gezonde volkoren producten.

Kickboxen do's en donts

Je handschoenen en zwachtels niet opruimen

Tijdens het kickboksen zweet je, dat valt niet te ontkennen. Maar ga jij na het sporten naar huis en laat je al je spullen in je sporttas zitten? Je handschoenen en zwachtels zitten vol zweet en zullen vreselijk gaan stinken.

Haal je ze een paar uur later of zelfs een dag later uit je tas, dan zul je daar niet blij mee zijn. Zorg dus goed voor je spullen en laat ze goed drogen. Niet alleen is dat hygiënischer, het is ook beter voor vooral je dure handschoenen.

Zweet tast het materiaal van je handschoenen (en zwachtels en kleding) aan. Ze zullen dus sneller slijten als je ze niet elke keer snel laat drogen.

Ontmoedigd raken

Soms is de kickbokstraining zwaar. Je zou eigenlijk liever op willen geven. Soms heb je geen zin om te sporten of zit je niet lekker in je vel. Het kan ook zijn dat het tijdelijk niet lukt om je doel te bereiken.

Er zijn altijd wel redenen om ontmoedigd te raken. Maar het is juist dan belangrijk om door te gaan. Voel je je niet altijd sterker, trotser en met meer zelfvertrouwen als je doorgezet hebt? En je zult uiteindelijk echt je doel bereiken. En dan zul je maar wat blij zijn dat je bent blijven kickboksen.

Te laat komen

Je hebt ervoor gekozen om te kickboksen. Te laat komen op de training is geen goed idee. Je hebt jezelf, maar ook de anderen in je training ermee.

Als je te laat komt, heb je geen tijd om je bandages goed om te doen en dat kan tijdens de training vervelend gaan zitten. Als je te laat binnenkomt stoor je de anderen en de trainer. Het voornaamste is dat je geen tijd hebt voor je warming up en een deel van de training mist.

Het kan iedereen gebeuren om eens te laat te komen, maar dit zou niet structureel moeten zijn. Het is een teken van respect voor de trainer en je eigen sport om op tijd te zijn.

Niet luisteren naar je lichaam

Het kan best lastig zijn om te luisteren naar je lichaam, maar dat is wel belangrijk. Tijdens het trainen zou je je grenzen moeten verleggen. Dat kan soms pijn doen, vervelend voelen en je spieren protesteren. Maar om verder te komen is het nodig dit te doen. No pain, no gain.

Maar aan de andere kant geeft je lichaam signalen waar je naar moet luisteren. Je zult moeten leren onderscheiden wanneer er echt pijn is, waar je niet aan voorbij moet gaan. Ook als je ziek bent, zul je even op de rem moeten trappen.

Tijdens het kickboksen zul je leren welk signaal belangrijk is, en welke je tijdelijk kunt negeren.

Eten vlak voor je training

Hoe laat je training ook is, het is niet verstandig een zware maaltijd te eten in het uur voor je gaat trainen. Zodra je gaat eten, is er bloed nodig in je maag om het eten te verteren. Bloed dat daar naartoe gaat, kan niet naar je spieren gaan.

Dit ga je dus merken tijdens de training. Als je spieren meer energie vragen, komt je maag in de problemen. Je zult merken dat je niet genoeg kracht hebt, maar je kunt ook maagpijn of buikpijn krijgen.

Zorg dat er meer dan een uur tijd zit tussen je maaltijd en je kickbokstraining. Heb je honger, eet dan een licht verteerbare snack met eventueel wat snelle suikers voor de energie.

Eet ook na de training niet te veel en te zwaar. Je lichaam moet eerst goed tot rust komen. Ook hier is het verstandig een uur te wachten voor je gaat eten.

Op zoek naar een sportschool?

Nu weet je alles over kickboksen en wat je wel en niet moet doen bij de kickbokstraining. Zoek je een goede sportschool, waar je met plezier kunt gaan trainen? Kickboksen in Amsterdam doe je bij Delda Sport. De trainers van Delda Sport helpen je alle technieken in no time onder de knie te krijgen.

Kijk onderstaande film voor een virtuele tour door onze prive studio.


Denk je dat kickboksen iets voor jou kan zijn, of wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: