De regels tijdens een kickbokswedstrijd

Ben jij benieuwd hoe het eraan toe gaat bij een kickbokswedstrijd en wat de regels zijn? Tijdens een wedstrijd krijgen de vechters punten voor wat ze doen. Een jury beoordeelt wat een actie waard is en de scheidsrechter houdt in de gaten of alles volgens de regels gaat.

Wedstrijdvormen en klassen

Een kickbokser die wedstrijden wil vechten, bepaalt eerst wat voor soort wedstrijden hij of zij wil vechten. Er zijn namelijk verschillende vormen waar je uit kunt kiezen: Pointfighting, continuous fighting of full contact gevechten.

Pointfighting draait om het scoren van punten. Elke techniek is een bepaalde hoeveelheid punten waard en als er gescoord wordt, wordt de wedstrijd stil gelegd.

Regelsbijkickbokswedstrijd

Continuous fighting is in feite hetzelfde, alleen gaat de wedstrijd door als er gescoord wordt. Full contact is de hardste vorm, hierbij gaan kickboksers vaker knock-out.

Verder wordt ook bepaald in welke klasse een vechter gaat kickboksen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid ervaring die je hebt. Voor elke klasse gelden ietwat andere regels, hoe lang een ronde duurt en hoeveel rust er is.

Er zijn 5 klassen: De J-klasse voor jeugd, de N-klasse voor nieuwelingen en de klassen C, B en A voor volwassenen.

Regels bij het kickboksen

Als je tegenover een andere kickbokser in de ring staat, is het de bedoeling te winnen op punten of hem of haar knock-out te slaan. In tegenstelling tot boksen kun je een ander niet op de grond werpen of op de grond vechten. Je gebruikt knie-, stoot- en traptechnieken.

Met de technieken die je gebruikt om aan te vallen, scoor je punten. Ook krijg je punten door aanvallend te bewegen. Per ronde kun je 10 punten verdienen. Degene die het beste gevochten heeft, krijgt er 10, de ander krijgt er 9.

Bij een goed geplaatste trap of stoot, kan je tegenstander knock-out gaan. Hij of zij kan dan niet opstaan of is bewusteloos geraakt. Als iemand op de grond valt, krijgt hij of zij 8 of 10 seconden om weer verder te gaan met het gevecht. Lukt dit niet, dan heb je gewonnen.


7 ultieme tips om een betere kickbokser te worden

Wil je 7 ultieme tips ontvangen die jou helpen om een betere kickbokser te worden?
Klik dan op de onderstaande link en ontvang de tips direct”

Bekijk Winnen met kickboksen >>



Wat is wel en niet toegestaan tijdens een kickbokswedstrijd?

Het kan er hard aan toegaan in de ring. Toch zijn er wel regels en kan een kickbokser niet zomaar alles doen. Er zijn regels voor waar wel en niet tegen gestoten of getrapt kan worden.

Je mag je tegenstander niet raken op:

  • De keel
  • De rug
  • Het kruis
  • Het achterhoofd

Er zijn ook acties die gezien worden als “not done”. Dit betekent dat het niet officieel verboden is, maar je zou het niet moeten doen, omdat het onsportief is en er risico is op ernstige blessures. Dit geldt voor trappen tegen de knie.

Ook is het niet toegestaan om iemand die op de grond ligt aan te vallen. De wedstrijd ligt in dat geval tijdelijk even stil. Een bijzondere regel geldt voor kickboksers onder de 15 jaar. Voor hen geldt dat ze elkaar niet op het hoofd mogen raken met trappen of stoten.

Wil je eens een kickbokswedstrijd kijken? Klik op onderstaand filmpje om de laatste ronde van het gevecht tussen Mayweather en McGregor te zien.

Verschillende manieren om te trainen

Als je denkt dat kickboksen een leuke sport is en je wilt gaan trainen, dan is het handig om er vast over na te denken of je graag wedstrijden zou gaan vechten. Deze keuze is namelijk belangrijk als je een sportschool zou zoeken.

Je kunt op twee manieren trainen: met sparren en zonder sparren. Het sparren is bedoeld om met een tegenstander de kickbokstechnieken te oefenen. Dat is een goede voorbereiding op het wedstrijd vechten.

Kickboksgevecht-regels

Maar je kunt ook kickboksen zonder sparren. Je kickbokst dan om je lichaam een goede workout te geven, maar je traint niet met het doel om wedstrijden te kunnen vechten. Bij het kiezen van een kickboksschool is het dus goed om te kijken wat voor trainingen ze aanbieden.

Bij Delda Sport kun je kickbokslessen volgen zonder sparren. Interesse? Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en we nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: