10 redenen waarom we gezonde koolhydraten nodig hebben
05 april 2023 

10 redenen waarom we gezonde koolhydraten nodig hebben

Koolhydraten, de meeste mensen hebben er een haat-liefde relatie mee. Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat koolhydraten dik zouden maken en we koolhydraten moet vermijden om af te vallen. Koolhydraten zijn namelijk suikers en bij dat woord schrikken de meeste mensen, want suikers zouden slecht zijn. De afgelopen tien jaar was er een daarom een flinke hype omtrent koolhydraatarme diëten. Echter, een low carb diëten is niet zonder risico’s. Door het (langdurig) elimineren van koolhydraten mis je namelijk essentiële nutriënten die nodig zijn voor een gezond lichaam. Door een te veel aan eiwitten kun je bovendien je nieren beschadigen en je lichaam verzuren. In een verzuurd lichaam kunnen makkelijker ziektes ontstaan.

Omdat steeds meer mensen dit beseffen, zien we langzaam een verschuiving naar juist een koolhydraatrijk voedingspatroon, waarin veel volwaardige koolhydraten worden gegeten, met in de basis groente en fruit. Men beseft namelijk dat we wel degelijk koolhydraten nodig hebben voor onze gezondheid. In dit artikel leggen we je uit waarom je koolhydraten nodig hebt voor een fit, gezond en sterk lijf. Uiteraard hebben we het hier enkel over de gezonde koolhydraat bronnen, die onbewerkt zijn en vol met vitaminen, mineralen en vezels zitten. Snoep, koek, deegwaar, suikerrijke frisdrank en overige bewerkte koolhydraten vallen hier niet onder.

1. Koolhydraten leveren energie, o.a. voor de hersenen

Koolhydraten leveren energie en in specifiek voor de hersenen en rode bloedcellen. Koolhydraten leveren circa 4 kcal per gram. Door enzymen en maagsappen worden de koolhydraten omgezet in kleinere bestanddelen (glucose) en opgenomen in het bloed. Hier wordt met behulp van insuline de glucose naar alle cellen gebracht die de glucose nodig hebben. Daarmee zijn koolhydraten de brandstof voor ons lichaam.
Hersenen hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. De hersenen werken namelijk op glucose. Als je te weinig koolhydraten eet kan je vermogen om te denken, leren en onthouden verminderen omdat de neurotransmitters niet genoeg glucose hebben om goed te werken.

2. Koolhydraten zijn goed voor de darmen

Goede koolhydraten zoals fruit, groentes, peulvruchten en glutenvrije granen bevatten veel vezels. Vezels helpen je darmen om goed te functioneren. Door veel vezels te eten werkt je stoelgang beter, kun je makkelijker afvalstoffen uit je lijf verwijderen en zul je je minder opgeblazen voelen. Bovendien leveren gezonde koolhydraten nutriënten die belangrijk zijn voor de goede bacteriën in onze darmen, die onder andere helpen om ons eten beter te verteren. Als je geen koolhydraten eet, krijg je vaak een tekort aan vezels, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie.


3. Koolhydraten zorgen voor een beter humeur.

De meeste koolhydraten bevatten tryptofaan, een stofje wat helpt om het 'feel good hormoon’ serotonine aan te maken. Door een tekort aan tryptofaan kun je minder serotonine aanmaken en kun je je sneller depressief voelen of slaap problemen krijgen.

4. Goede koolhydraten zijn rijk aan vitamines en mineralen

Hele glutenvrije granen bevatten veel vitamine B, die goed zijn voor je energie systeem en de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren. Fruit, groentes en andere gezonde koolhydraten zitten daarnaast boordevol andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

5. Koolhydraten helpen hartproblemen voorkomen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat diëten met gezonde koolhydraten de kans op hartziektes verlagen en je cholesterol level gezond houden.

6. koolhydraten zijn belangrijk voor een goede stofwisseling en de schildklier

Een dieet langdurig laag in koolhydraten kan de schildklier vertragen; het verlaagt namelijk de schildklierhormonen T3 en T4. Hierdoor kan je metabolisme ook vertragen en kun je op lange termijn sneller aankomen. We hebben koolhydraten nodig voor een gezonde stofwisseling in ons lichaam.

7. Koolhydraatarme diëten zorgen voor ’ketose’

Als je koolhydraten mijdt, moet je lijf spierweefsel en vetweefsel verbranden om aan voldoende glucose te komen. Dit proces zorgt ervoor dat er ketonen (het afbraakproduct van lichaamsvet) in het bloed komen. Wanneer er een hoge concentratie ketonen in je bloed zit spreekt men ook wel van een ketogene toestand. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, slapheid, misselijkheid, dehydratie, duizeligheid, irritatie en een slechte adem. Ketose is namelijk een lichaamseigen gifstof wat niet goed is voor je gezondheid.

8. Je hebt koolhydraten nodig om goed te kunnen sporten

Koolhydraten zijn tijdens het sporten de belangrijkste energieleveranciers. Glucose wordt voornamelijk opgeslagen in je lever en spieren, waar je een opslag hebt voor maximaal 1,5 uur intensief sporten. Train je te lang zonder je koolhydraten aan te vullen, dan kun je je vet of je spieren verbranden, waar veel meer zuurstof voor nodig is. Dit betekent dat je nog maar op 50% van je maximale kunnen kunt presteren. Zeker voor (top)sporters die moeten presteren is koolhydraatarm eten daarom absoluut niet aan te raden.


9. Koolhydraten kunnen eetbuien voorkomen

Diëten waarin je bepaalde voedingsgroepen geheel elimineert, zijn moeilijk vol te houden en zorgen er vaak voor dat je sneller terugvalt in oude patronen. Bovendien lokt het eetbuien uit, omdat sommige mensen zich niet verzadigd voelen zonder koolhydraten. Hierdoor kun je gaan jojoën en op lange termijn juist meer wegen dan voordat je begon met diëten.

10. Koolhydraten zorgen voor gewichtsbeheersing

Je hoeft niet bang te zijn om dik te worden van koolhydraten. Je wordt alleen dik als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Deze energie kan van eiwitten, vet of koolhydraten komen. Het te veel aan energie slaat je lichaam dan op als vet. Bovendien kun je door de vezels en voedingsstoffen uit de koolhydraten je sneller verzadigd voelen, waardoor je makkelijker je gewicht kunt stabiliseren.

Wil jij weten welk dieet goed bij jouw lichaam en lifestyle past? Meld je dan aan voor onze inbodyscan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: