Zijn er nadelen aan kickboksen? Kickboksen is een sport waar je al je energie in kwijt kunt. Je kunt er mee afvallen, een betere conditie krijgen en sterker en leniger worden. In hoeverre er nadelen zijn, hangt er helemaal vanaf op welke manier je de sport beoefent.
Kickboksen is gezond
Als eerste de voordelen van kickboksen, en dat zijn er veel. Kickboksen is erg goed voor je lichaam: je krijgt er sterkere en flexibeler spieren mee, je kunt er mee afvallen en je conditie wordt er veel beter van.
Maar hoe gezond kickboksen ook is, zijn er dan ook nadelen? In principe heeft elke sport het nadeel dat je intensiever beweegt, waardoor er het risico is dat je een blessure oploopt. Bij kickboksen maakt het echter ook nog uit, wat voor soort training je volgt.
Kickboksen kun je namelijk op twee manieren doen: om wedstrijden te vechten of als fitness workout. Hieronder worden de verschillen en de daarbij behorende nadelen uitgelegd.
Zijn er nadelen van kickboksen als workout?
Als je kickbokst om fit en gezond te worden, zijn er niet meer nadelen aan kickboksen verbonden, dan aan een willekeurig andere sport. Je traint je lichaam door de kickbokstechnieken toe te passen, maar die oefen je niet op elkaar.
Verder doe je conditie- en krachttraining. Dit kunnen allerlei verschillende oefeningen zijn, met gewichten, fitnessapparaten, een plyobox of door oefeningen met je eigen lichaamsgewicht.
Belangrijk om blessures te voorkomen, net als bij een andere sport, is om te zorgen voor een goede warming up. Dat verkleint het risico op overbelasting of verrekking van een spier.
Ook heb je voor het kickboksen bescherming nodig van je handen en polsen. Je draagt daarom kickbokshandschoenen, met daarin zwachtels om je handen en polsen heen. Je handen zullen wel even moeten wennen aan de klappen, en daarom kun je in het begin wel wat pijn voelen. Maar dat went uiteindelijk snel.
Zorg voor goede handschoenen, die nauw aansluiten om je polsen. In het begin kun je kiezen voor kunststof, maar de beste handschoenen zijn van leer.
Je schenen hebben eveneens bescherming nodig, in de vorm van scheenbeschermers. Je trapt met je onderbenen en de scheenbeschermers vangen de klappen op. Dat zul je ook met bescherming in het begin wel voelen, maar dat zal na verloop van tijd wegtrekken.
Bij het kickboksen loop je dus niet meer risico’s op blessures dan bij een andere sport. Bij het voetballen kun je een trap tegen je schenen krijgen en bij elke sport kun je struikelen en vallen. Het zou zonde zijn als je niet ging kickboksen omdat je bang was voor blessures!
Wat zijn de nadelen van kickboksen als vechtsport?
Als je wedstrijden wilt gaan vechten, ziet de kickbokstraining er anders uit. Het belangrijkste verschil met kickboksen als workout zit hem in het sparren. Sparren is het oefenen van de kickbokstechnieken (de trappen en stoten) op elkaar.
Ondanks dat dit sparren goed begeleid wordt, train je om te vechten en zul je klappen op je lichaam krijgen. Je zult dan af en toe met een blauwe plek hier en daar thuiskomen. Maar je doel is dan ook het vechten van wedstrijden, en daar zul je klaar voor moeten zijn.
Zeker bij wedstrijden kan het er best hard toe gaan. Een van beiden wil winnen en er wordt gevochten om de ander te verslaan. En dat gaat dus door middel van trappen en stoten tegen het lijf.
Zowel bij de training als bij wedstrijden kun je blessures oplopen. Dat kunnen kleinere verwondingen zijn, zoals een scheur in een spier, zwellingen, kneuzingen of zelfs een botbreuk.
Er wordt ook tegen het hoofd geslagen of getrapt. Dat kan duizeligheid veroorzaken, oorsuizen en/of misselijkheid. Hoe vaker je op je hoofd geraakt wordt, hoe groter de kans dat dit blijvende schade veroorzaakt.
Meermalen klappen tegen het hoofd krijgen, kan uiteindelijk leiden tot klachten als spiertrillingen, geheugenproblemen, depressies en veranderingen in je stemmingen. Uiteindelijk stapelt schade aan de hersenen zich op en kan het boksersdementie veroorzaken.
Als je wedstrijden wilt vechten weeg je natuurlijk de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je weet dat er risico’s zijn. Een goede begeleiding door een ervaren trainer is erg belangrijk. Hij of zij zal je helpen met een goede voorbereiding en zorgt voor de veiligheid tijdens de training.
Kickboksen uitproberen
Zoals gezegd, kickboksen is een leuke, uitdagende sport die je kan helpen om fit en sterk te worden. Probeer het eens uit in een proefles, dan weet je beter of het bij je past of niet.
Bij Delda Sport bieden we kickboksen als workout aan, maar kun je ook trainen voor wedstrijden. Kom langs voor een kennismaking of vraag meer informatie aan via onderstaand formulier.