Waarom yoga een goede aanvulling is op personal training en fitness

Waarom yoga een goede aanvulling is op personal training en fitness

Het aantal yoga beoefenaars groeit de laatste jaren flink en dat is niet voor niets. Niet alleen onder de algehele bevolking neemt de populariteit toe, maar ook personal trainers beginnen steeds meer de voordelen van yoga te erkennen voor zichzelf en hun cliënten. 

Yoga kan namelijk een goede aanvulling zijn op (kracht)training. In dit artikel leggen we uit wat yoga is, waarom het een goede aanvulling is en welke vormen van yoga het meest voorkomen.

Wat is yoga?

Yoga is een beoefening op een yogamat waarbij je een serie van diverse houdingen (Asana’s) achter elkaar doet. De yoga houdingen geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel gevoel van ontspanning en/of meer energie. 

Yoga betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’ van lichaam en geest en ontstond ruim 4000 jaar geleden in India. Vroeger was yoga een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen, dit is nu nog steeds de kern van yoga. Echter wordt de eenheid van lichaam en geest nu vooral gevonden in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefeningen en concentratie. Het leert je om deze in balans te brengen.

Waarom yoga doen als aanvulling op personal training en fitness?

1. Yoga helpt tegen stijfheid en spierpijn

Als je aan fitness doet (afhankelijk van hoe je traint), worden in het algemeen je spieren wat korter. Hierdoor kan de bewegingsvrijheid minder worden en kan er stijfheid ontstaan. Bij yoga worden de spieren rustig gestrekt en gerekt waardoor de stijfheid minder kan worden.
Vooral Yin yoga, waarbij je langer dan 3 minuten in een houding blijft, zorgt ervoor dat je spieren, maar ook het weefsel eromheen zoals de fascia weer soepeler wordt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de afvalstoffen sneller afgevoerd worden en je spieren sneller herstellen.

2. Yoga verbetert de ademhaling en helpt tegen verzuring

Yoga kan helpen tegen verzuring. Veel mensen halen tijdens een zware training niet op de juiste manier adem, waardoor de spieren niet de nodige zuurstof krijgen en daardoor sneller kunnen verzuren.
Door yoga te beoefenen leer je je adem op een juiste manier te gebruiken; dit houdt in dat je door blijft ademen en juist kracht uit je adem haalt. Hierdoor kan er meer zuurstof naar de spieren gaan en kun je beter presteren. Bovendien helpt yoga om je beter te focussen tijdens een training.

3. Yoga leert je je grenzen te voelen

Tijdens het beoefenen van yoga leer je je te focussen op je adem en op je lijf. Je leert je lijf goed aan te voelen en te handelen binnen de grenzen van je lijf. Hier kun je tijdens een fitness training profijt van hebben, omdat je beter aanvoelt of je een houding goed uitvoert, je over je grenzen gaat en sneller een opkomende blessure aan voelt komen.

4. Yoga zorgt voor meer geduld, doorzettingsvermogen en focus

Geduld, doorzettingsvermogen en focus zijn elementen die zowel in fitness als in yoga belangrijk zijn. Door het beoefenen van yoga leer je geduldig te zijn, door te zetten binnen de grenzen van je lijf en vooral te focussen op je adem, je lijf en het moment. Deze mentale focus kan je helpen om ook buiten de yoga mat en in de sportschool beter te presteren.

5. Yoga maakt je lijf sterker en vermindert spanning

Yoga is een goede manier om je kracht, uithoudingsvermogen en souplesse te vergroten, zonder het lichaam te zwaar te belasten. Het is een manier om door middel van je eigen lichaamsgewicht sterker te worden. Yoga helpt bovendien om spanning te verminderen en geeft je lijf de kans om te herstellen en op te laden. De houdingen werken bovendien door op klieren, organen, bindweefsel en gewrichten en brengen je lichaam in balans. Hierdoor is yoga ideaal om op een fitness rustdag te beoefenen.

Welke yoga stijlen zijn er?

Er zijn diverse vormen van yoga. In de basis kun je stellen dat je Yin en Yang yoga hebt. Yin yoga gaat vooral om rustige bewegingen die je langer aanhoudt en waarmee je je focus naar binnen verlegt. Yang staat voor meer kracht, beweging en energie. In elke yoga vorm zit er een combinatie van Yin en Yang, maar sommige lessen hebben meer een focus op Yin, de andere les meer op Yang, afhankelijk van de stijl die je beoefent. 

De bekendste yoga vormen zijn: 

  • Hatha, Vinyasa, Yin
  • Poweryoga (yang)
  • Bikram yoga (yoga in een verhitte ruimte) 
  • Ashtanga yoga

Wat is voor jou de reden om yoga te doen naast je fitness workout?

Zullen we samen met jouw gezondheid aan de slag gaan? Plan een gratis intake gesprek in.


Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: