10 Afslanktips van onze personal trainers
08 maart 2023 

10 Afslanktips van onze personal trainers

Nu de zomer ten einde is en de bikini en zwembroek weer een tijd de kast in kunnen, vervangen veel mensen de sportschool voor de bank, tv en een zak chips. Niet zo gek dat veel mensen in de winter een extra vetlaag erbij krijgen die ze einde lente er zo snel mogelijk af proberen te krijgen. Zonde, want de winter is juist het moment om aan je figuur te werken en van die bank af te komen. In dit artikel vind je 10 afslanktips van onze beste personal trainers om deze winter in je beste figuur ooit te komen! 

1. Neem de tijd, focus op lange termijn resultaat

Veel mensen willen zo snel mogelijk resultaat, waardoor ze extreme crashdiëten volgen die moeilijk vol te houden zijn. Hierdoor worden je metabolisme en hormonale processen in de war geschopt en kom je juist extra aan. Bovendien lokt het eetbuien uit, krijg je een tekort aan voedingsstoffen en is het niet voor lange termijn vol te houden. Het beste is om geduldig te zijn en lang de tijd te nemen (minimaal de hele winter en lente) om je doelen op een gezonde manier te behalen, zodat deze blijvend zijn. 

2. Meten is weten

Voor sommige mensen werkt het goed om te meten. Door je calorieën en voedingspatroon bij te houden, kun je goed zien waar de onnodige calorieën vandaan komen en waar je bij kunt sturen. Door te meten kun je weten wat je aan kunt passen, waardoor sommige mensen beter resultaat behalen. 

3. Hecht niet teveel waarde aan het nummertje op de weegschaal


De meeste mensen die beginnen met krachtsport komen in gewicht aan, maar worden daartegenover wel strakker. Als je meer spieren krijgt en ook wat vet verliest, kan de weegschaal namelijk hetzelfde cijfer of hoger aangeven. Als je te veel laat leiden door het nummertje op de weegschaal kun je je motivatie verliezen terwijl je wel progressie boekt. Beter kun je op regelmatige basis foto’s nemen, of je omtrek opmeten om je resultaat bij te houden. 

4. Vergelijk je niet met anderen en houd rekening met je bouw

Voor sommige mensen kan het motiverend werken om een voorbeeld te hebben kwa lichaamsdoelstelling, maar houd het wel realistisch. Heb je een zandloper figuur, dan zul je nooit het figuur van Cameron Diaz (lang en recht) krijgen. Accepteer jouw bouw en stel haalbare doelen die passen bij jouw figuur. Onthoud dat jij uniek bent en doe wat voor jouw werkt. 

5. Kies een lifestyle die bij jou past

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Zoek samen met jouw trainer/coach jouw weg in het afvallen. Houd je erg van vlees en vis? Ga dan geen vegetarische lifestyle volgen om af te vallen omdat dit nu een trend is. Door een dieet of lifestyle te volgen wat niet bij je past, wordt het een echte gevecht om het vol te houden. Hetzelfde geldt voor sporten: kies een sport waar jij gelukkig van wordt. Natuurlijk moet je wel een en ander aanpassen in je lifestyle en enkele compromissen doen, maar het moet geen straf worden. 

6. 80/20 regel, blijf genieten

Houd het afvallen leuk. Probeer voor 80 procent gezond te eten, maar maak ook ruimte om af en toe te genieten van jouw lievelingssnack. Deze snack momenten kun je bewust inbouwen in je voedingspatroon, door die dag extra gezond te eten of een balans moment in te lassen. Hierdoor maak je bewust ruimte voor jouw favoriete producten zonder aan te komen of je dieet te saboteren. 

7. Met mate 

Geniet, maar met mate. Dit is één van de belangrijkste tips wat afvallen betreft. We zien dat veel mensen die gezond eten extreem grote porties nemen, omdat ze denken dat dit kan als het eten gezond is. Maar ook gezond eten bevat calorieën, vooral noten, pitten, zaden, avocado’s en vetten zijn calorierijk. Wil je genieten van avocado of wat nootjes? Doe dat, maar neem maar een klein stukje of een klein handje, ze bevatten namelijk heel veel calorieën. 

8. Vermijd te veel trainen en crashdiëten en verlaag je stress

Door zowel crashdiëten als te veel trainen, maak je je lijf kapot. Je krijgt zoveel stress dat het slecht wordt voor je lijf en je juist niet afvalt. Je lijf heeft voldoende voedingsstoffen en rust nodig. Stel daarom samen met jouw personal trainer een goed training- en voedingsschema op waarin er voldoende rust is ingebouwd om te herstellen. Herstel is nodig om te herstellen en om gezond te blijven.

9. Kies voor volwaardige producten in plaats van bewerkte (light) producten


Light producten bevatten weliswaar minder vet, maar het vet is vaak vervangen door suiker of chemische zoetstoffen. Dit zorgt bij veel mensen voor een onverzadigd gevoel waardoor ze juist te veel gaan eten. Doordat je wel zoet proeft, maar niet de nodige calorieën binnen krijgt die bij de zoete smaak horen, kun je juist extra trek krijgen en gaan snaaien. Volwaardige onbewerkte producten verzadigen veel meer en voorzien je lijf van voedingsstoffen waardoor je geen eetbuien uitlokt. 

10. Wees je bewust van intolerantie, maar overdrijf niet

Glutenvrije, suikervrij, lactose-vrij, ei-vrij, etc. zijn nu een enorme trend. Veel mensen schrappen steeds meer uit hun dieet omdat ze bang zijn dat het slecht voor ze is of omdat het hun resultaat in de weg zou staan. Hierdoor blijft er steeds minder over om te eten en wordt afvallen erg saai. Dit is nergens voor nodig. Enkel mensen die auto-immuunziektes of echte intolerantie hebben moeten rekening houden met het vermijden van bepaalde stoffen in verband met hun gezondheid. Krijg je last na het eten van melkproducten of gluten? Schrap het dan een tijdje uit het dieet en kijk of het daardoor komt. Zo niet, dan kun je het gerust (met mate) eten. Geniet dus af en toe van een heerlijk broodje als jij dat wil! 

Wil je meer weten of wat voor jou goed werkt? Plan een gratis intake in bij ons op de sportschool of doe een check op onze inbodyscan. 

 

 


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: