Vijf redenen waarom water drinken goed is bij het afvallen
07 september 2022 

Vijf redenen waarom water drinken goed is bij het afvallen

Dat je genoeg moet drinken om gezond te blijven, weten we meestal allemaal, maar is water drinken ook belangrijk als je wilt afvallen? Er doen allerlei verhalen de ronde, maar wat is feit en wat is fabel? Je leest het hier.

Waarom water drinken belangrijk is

Als je voldoende water drinkt, helpt dit je lichaam gezond te houden. Water is belangrijk om allerlei processen goed te laten verlopen, zoals de bloedsomloop en de spijsvertering. Ook helpt het je om je energiek te voelen en je organen goed te laten functioneren.

Aangeraden wordt om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Soms kan het nodig zijn meer te drinken, bijvoorbeeld wanneer het erg warm is, als je gesport hebt of als je ziek bent.

Hoe zit het nu als je wilt afvallen? Heeft de hoeveelheid water die je drinkt daar invloed op? Water drinken heeft invloed op je spijsvertering en je hongergevoel. Op deze manier kan water drinken je helpen:

1. Je voelt je fitter

Als je lichaam te weinig vocht binnen krijgt, heeft dit een negatieve invloed op je energiehuishouding. Zowel je spieren als je hersenen hebben voldoende vocht (en bloed) nodig om goed te kunnen functioneren.

Drink je te weinig, dan kun je je moe en futloos voelen. Probeer dus maar eens meer te drinken. Kom je aan die aangeraden 2 liter, dan zul je merken dat je veel meer energie hebt. Als je wilt afvallen, kan dat dus goed helpen om wat meer calorieën te verbranden.

2. Minder honger


Door genoeg water te drinken zorg je dat je vochthuishouding in orde is. Drink je te weinig en krijg je dorst, dan kan het soms zijn dat je dit gevoel verwart met honger. Het is dus verstandig eerst iets te drinken en te kijken of het gevoel van honger verdwijnt.

Ook zorgt water drinken ervoor, dat je de maag vult. Hierdoor zul je minder honger krijgen en waarschijnlijk ook minder eten.

3. Afvoeren van gifstoffen

In lichaamsvet worden afvalstoffen opgeslagen. Wanneer je gaat afvallen, komen deze stoffen vrij en die kunnen je lichaam belasten. Veel drinken helpt om deze gifstoffen af te voeren.

Water helpt hier niet direct om af te vallen, maar wel om je je zo fit mogelijk te voelen, zodat je je dieet kunt volhouden.

4. Water drinken in plaats van ongezonde dranken

Er wordt vaak gedacht dat een of meer glazen frisdrank of vruchtensap geen kwaad kunnen. Toch dragen deze veel bij aan de hoeveelheid suiker of zoetstoffen die je binnenkrijgt. Als je wilt afvallen is elke calorie er een teveel.

Drink in plaats daarvan water. Het bevat geen enkele calorie. Als je je glazen sap door water vervangt, doet dit veel goed voor het afvallen.

5. Verbetert de stofwisseling


Door genoeg water te drinken, stimuleer je de stofwisseling. Om de spijsvertering goed te laten verlopen, is water nodig. Je kunt door water te drinken dus meer vet verbranden.

Een gezonde vochthuishouding

Je kunt door water drinken het afvallen ondersteunen, zelfs bevorderen. Maar het is natuurlijk geen wondermiddel, dat je helpt om zonder moeite kilo’s af te vallen.

Om genoeg te drinken, is het soms nodig om jezelf hieraan te herinneren. Zet om de twee uur een alarm op je mobiel en drink dan een glas water. Er zijn ook handige appjes, waarmee je dit kunt doen en die je laten zien hoeveel je nu eigenlijk drinkt.

Wil jij weten of jij genoeg water drinkt? Meld je dan HIER aan voor onze inbodyscan!


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: