Sporten en toch geen gewicht verliezen

Sporten en toch geen gewicht verliezen

Je besluit dat je wil afvallen en gaat fanatiek aan de slag in de sportschool. Je wisselt cardio netjes af met krachttraining en hebt ook je eetpatroon aangepast. Helemaal goed dus. Na een paar weken zit je kleding al wat losser en je zit strakker in je vel. Maar de weegschaal laat nog geen enkel verschil zien. Hoe kan dat? Zo is het natuurlijk niet gemakkelijk om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen.

Krachttraining zorgt voor spieropbouw

Door te bewegen stimuleer je de vetverbranding in je lichaam. Het vetpercentage wordt lager. Daarmee zou je dus gewicht moeten verliezen. Echter, als je aan krachttraining doet, bouw je ook spierweefsel op. Zeker als je een goed trainingsschema aanhoudt en dit langere tijd volhoudt. Je wordt sterker en je spieren worden groter, meer zichtbaar. Je zal al snel merken dat je strakker in je vel zit en dat bijvoorbeeld je armen een mooiere vorm krijgen. Ook aan je kleding merk je het, deze zit losser dan voorheen. Je lichaam is aan het veranderen en wordt slanker. De hoeveelheid vetweefsel neemt af en je spierweefsel neemt toe. En dat is precies waarom je op de weegschaal nog geen resultaat ziet. Spierweefsel weegt meer dan vetweefsel.

 

Spieren zijn zwaarder dan vet

Als je hard moet werken om je ideale gewicht te bereiken is het heel frustrerend dat je niet meteen in gewicht afvalt. Maar heb wat geduld, je gaat vanzelf gewicht verliezen. Spieren zijn namelijk niet alleen zwaarder dan vet, ze verbruiken ook meer energie. Als je beweegt, maar ook in rust. Hoe meer spierweefsel je hebt, des te meer calorieën je elke dag verbruikt. Deze spieren verbruiken zelfs energie als je languit op de bank naar je favoriete tv-programma ligt te kijken. Dat is makkelijk verdiend toch? Vetweefsel zit er maar. Het verbruikt geen energie. Niet als je in rust bent, maar ook niet als je beweegt. Door je spieren te trainen maakt je vetweefsel plaats voor spierweefsel. Een proces waar je nog heel lang plezier van hebt en waardoor je uiteindelijk gemakkelijker afvalt. Denk daar maar aan als je weer teleurgesteld op de weegschaal staat. Nu even doorzetten, dan doe je er op de lange termijn je voordeel mee.

Tip: meet tijdens het afvallen niet alleen regelmatig je gewicht, maar ook je vetpercentage en buikomvang. Zo krijg je beter inzicht in de resultaten en blijf je gemotiveerd.

Vrouwelijke bodybuilder?

Als vrouw hoef je overigens niet bang te zijn dat je er als een bodybuilder uit gaat zien als je aan krachttraining doet. Anders dan bij mannen is het voor vrouwen niet zo gemakkelijk om veel spiermassa op te bouwen. Bovendien trainen bodybuilders op een hele andere manier. Als je spierweefsel wil opbouwen om sterker te worden, strakker in je vel te zitten en af te vallen doe je het beste veel herhalingen met een wat lager gewicht.

 Wil jij jouw vetpercentage meten? Meld je dan HIER aan voor een inbodyscan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: