Risico's van het boksen

Sporten is gezond en boksen is goed voor een fit en sterk lichaam. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hoe gevaarlijk is (kick)boksen en loop je het risico op blijvend letsel?

Sporten en blessures

Is boksen daadwerkelijk anders dan iedere andere sport? Want er zijn meer sporten waar je blessures en verwondingen kunt oplopen. Denk aan skiën, hockey, paardrijden of voetbal. Je doet je sport omdat je je lichaam gezond wilt houden, maar tegelijkertijd loop je het risico op blessures.

Bij het boksen en kickboksen is dit net zo. Bij deze sporten ben je constant in beweging, je gebruikt je armen, benen en core en traint ook op conditie en kracht. De uitdaging van het jezelf beschermen maakt de sport nog uitdagender.

Boksen-risicos

Twee manieren om te (kick)boksen

Als we bespreken welke risico’s deze vechtsporten met zich meebrengen, is het van belang te benadrukken, dat je boksen en kickboksen op twee verschillende manieren kunt doen.

Je kunt (kick)boksen puur gebruiken als workout, dan ga je niet sparren met je tegenstander. Je voert de boksbewegingen alleen uit om je lichaam te trainen. Je slaat, trapt en stoot op de trainer of een bokszak.

Of je wilt boksen omdat je wedstrijden wilt gaan vechten. Dan train je wel door te sparren, door te oefenen met een tegenstander. Het verschil in insteek levert ook een verschillend risico op aan mogelijke blessures.

(Kick)boksen en hersenletsel

Iedereen heeft wel gehoord van (kick)boksers die na hun carrière blijven zitten met hersenschade. Er kunnen moeilijkheden zijn met spreken, met coördinatie van bewegingen, met lopen of nadenken. Het regelmatig klappen oplopen op je hoofd is niet zonder risico.

Blessures bij het wedstrijd vechten

Dit risico is het grootste als je wedstrijden vecht. Daar wordt gestreden om de winst en die behaal je het beste als je probeert je tegenstander knock-out te slaan. Dat betekent dus een stoot of trap tegen het hoofd.

Met enige regelmaat tegen je hoofd geraakt worden, kan leiden tot oorsuizen, duizeligheid of misselijkheid. Het gevaarlijke is dat je een beschadiging aan je hersenen niet direct zult merken.

Risicosvanhetboksen

Bij elke klap lopen je hersenen een kleine beschadiging op. Dat heeft in het begin niet heel veel gevolgen, maar de beschadigingen stapelen zich op. De klachten ontstaan dan pas na verloop van tijd. Na een kneuzing van de hersenen worden deze niet meer zoals ze waren.

Hoe vaker een bokser knock-out gaat, hoe meer hersenschade. Dit leidt uiteindelijk mogelijk tot spiertrillingen, agressie, depressie, geheugenstoornissen en zelfs dementie.

Niet alleen kun je hoofdletsel oplopen tijdens het wedstrijden vechten. Je hebt ook kans op zwellingen en breuken aan hoofd en benen.

Blessures bij (kick)boksen als full body workout

Het risico op dit soort letsel is alleen groot als je wedstrijden gaat vechten en hiervoor traint. Ga je kickboksen of boksen om te fitnessen, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit is net zo veilig als elke andere sport.

Mogelijke blessures:

  • Knokkels en polsen: zeker in het begin zullen deze moeten wennen aan de druk van de stoten die je uitdeelt. Zorg dat je het zwachtelen goed onder de knie hebt en gebruik goede handschoenen.
  • Schenen: Je draagt scheenbeschermers om de klappen op te vangen, maar ook deze moeten wennen aan de druk. Ook kan een scheenbeschermer niet goed bescherming bieden als hij niet goed vast zit. Dit is dus belangrijk om blessures te voorkomen. Goed blokken is ook essentieel. Je kunt aan je schenen geblesseerd raken als iemand jouw trap niet goed blokt.

Ook bij het oefenen van trappen en stoten bij recreatief (kick)boksen draag je dus passende bescherming. Dit is in de vorm van handschoenen met zwachtels en scheenbeschermers.

Risicos-boxen

Ook de trainer heeft een rol bij het voorkomen van blessures. Zeker als er wel gespard wordt in de sportschool. Hij of zij houdt in de gaten of er goed geblokt wordt, of er niet overdreven hard gevochten wordt en of alles volgens de regels gaat.

Bij recreatief kickboksen is stoten tegen het hoofd niet nodig. En het is al helemaal je doel niet iemand knock-out te slaan. Je wilt aan je conditie werken en je energie in een lekkere workout stoppen. Hierdoor is de kans op blessures gelukkig heel klein.

Vechtsporten verbieden?

Als er een (kick)bokser overlijdt tijdens of vlak na een wedstrijd, wordt er in het nieuws veel gesproken over de risico’s die vechtsporten met zich meebrengen. Het gaat er natuurlijk soms hard aan toe en als het doel is de ander neer te slaan, brengt dat wel gevaar met zich mee.

Je lichaam herstelt snel van een blauwe plek, een kneuzing of een gescheurde spier kost meer tijd. Maar zwaar hersenletsel is permanent en kan zelfs dodelijk zijn. Er wordt dus soms gediscussieerd of vechtsporten verboden moeten worden.

In Zweden, IJsland, Noorwegen, Noord-Korea en Cuba is het professionele boksen verboden. In Nederland is vooral kickboksen erg populair en zijn er veel tegenstanders die vinden dat de sporten niet verboden zou moeten worden.

Risicos-vanhet-boxen

Vooral volwassenen maken zelf de beslissing om te gaan boksen. Ze maken de bewuste keuze en weten over het algemeen best wat de risico’s zijn. Veel mensen beweren ook dat een verbod er alleen maar voor zorgt dat een sport ondergronds gaat, waardoor er minder controle en zicht is op wat er gebeurt en sporters onveiliger zouden zijn.

Kickboksen en boksen voor kinderen wordt aan strenge regels onderworpen. Ze dragen goede bescherming en er mag bijvoorbeeld pas nadat een kind 12 jaar is op het hoofd gestoten worden.

Het is wel belangrijk goed op kinderen die (kick)boksen te letten, omdat ze vaak heel enthousiast zijn de risico’s op blessures niet kunnen inschatten.

Sporten als boksen en kickboksen zijn al jarenlang in ontwikkeling en er wordt zoveel mogelijk gedaan om te zorgen dat vechters zo veilig mogelijk in de ring staan. Ze staan onder controle bij artsen en inmiddels geldt er een verplichte schorsing na een hersenschudding.

Kom het uitproberen

Dus denk jij erover om te gaan (kick)boksen, maar twijfel je vanwege de risico’s? Als je het boksen gewoon gebruikt als stevige workout, hoef je je door

het gevaar van blessures niet te laten tegenhouden.

Je kunt veilig gaan boksen of kickboksen, doordat er niet gespard wordt. Bij Delda Sport kun je kickboksen als full body workout doen, onder begeleiding van een ervaren trainer. Wij hebben de veiligheid van onze sporters hoog in het vaandel staan en al onze trainers zijn gediplomeerd.

Vraag vandaag nog een gratis intake aan. Laat je gegevens achter in het formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

johan hopman
Door

johan hopman

op 04 Sep 2018

goededag ik had even de volgende vraag ik heb onlangs de kickboks master aangeschaft ik kon er al die tijd gewoon opkomen maar sinds gister geef die storing aan en kan er niet meer op mijn vraag is dus is het bekend of wordt er aan gewerkt ik hoor van u mvg johan hopman

Danny-Delvers
Door

Danny-Delvers

op 07 Sep 2018

Dag Johan,Ik neem contact met je op om dit op te lossen. Ik heb jouw gegevens nog.mvg Danny Delvers

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: