Is boksen goed voor je lichaam?

Als je een sport zoekt die goed is voor je lichaam, is boksen dan een goede keuze? Kickboksen is een vechtsport, maar je kunt het ook inzetten als full body workout. Dan krijgt je lijf een lekkere workout, zonder het vechtsportelement.

Kickboksen voor een gezond en sterk lichaam

Tijdens het kickboksen werk je met heel je lichaam. Een training bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Conditietraining
  • Het oefenen van de technieken (stoten en trappen)
  • Krachttraining

Boxen-goed-voor-jelichaam

Denk jij erover om te gaan kickboksen, dan is dat voor je lichamelijke gezondheid zeker een goed idee. Als op de sportschool kickbokstrainingen gegeven worden, waarbij er niet gespard wordt, dan wordt het ingezet als fitness.

Als er wel gespard wordt, dan betekent dit dat de trappen en stoten op elkaar geoefend worden. Als je dus puur een sport zoekt om fit te worden, dan kun je beter een sportschool zoeken waar je niet hoeft te sparren. Delda Sport is zo’n sportschool.

Kickboksen voor een ijzersterke conditie

Tijdens een kickbokstraining sta je nooit stil! Je bent constant in beweging. Tijdens het oefenen van de kickbokstechnieken ben je aan het stoten en trappen. Je gebruikt hierbij al je spieren en je hart en longen zijn flink aan het werk.

Er worden ook speciale oefeningen gedaan om je conditie te verbeteren. Zo zit er ook vaak een HIIT training in de workout. HIIT staat voor High Intensity Interval training. Deze is speciaal ontwikkeld om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Tijdens een HIIT training worden korte periodes met activiteit afgewisseld met korte periodes van rust. Zo kun je bijvoorbeeld 30 seconden alles geven op een hometrainer en dan 20 seconden uitrusten. Daarna weer 30 seconden fietsen en zo door.

Deze afwisseling zorgt voor een intensieve training, waarbij je in de korte momenten van rust even op adem kunt komen, maar niet genoeg om helemaal uit te rusten. Je zult merken dat je na enkele kickbokstrainingen al vooruitgang merkt in je conditie.

Kickboksen voor een strak en slank lichaam

Doordat je met kickboksen vrijwel alle spieren in het lichaam traint, ontwikkel je een mooi gevormd, strak lichaam. De intensieve oefeningen helpen ook om af te vallen.

Tijdens een training kun je tot zo’n 700 calorieën in een uur verbranden. Heb je altijd al wat gewicht willen verliezen? Dan is kickboksen de ideale sport voor jou.

Bij Delda Sport kun je niet alleen terecht voor kickbokstrainingen, maar we helpen je ook om te kiezen voor een gezonde levensstijl. We kunnen je advies geven over gezonde voeding.

Goed-voor-lichaam-boksen

Verder train je door te kickboksen niet alleen spieren en conditie, maar ook nog andere specifieke vaardigheden:

Evenwicht: Door een goed evenwicht wordt je minder snel uit balans gebracht. Je moet ook goed op een been kunnen staan om goede trappen te kunnen uitdelen.

Coördinatie: Een goede coördinatie blijkt uit het kunnen plaatsen van een stoot of trap waar jij hem wilt. Je beweegt gecontroleerd en je lichaam doet wat jij wilt.

Spierontwikkeling door kickboksen

Door te kickboksen train je al je spieren. Bepaalde spiergroepen worden vaak aangesproken, zodat je je kickbokstechnieken goed kunt uitvoeren. Hieronder lees je welke spieren sterker worden door te kickboksen:

1. Benen: De kracht van je trappen komt uit je benen, maar ook je snelheid en wendbaarheid. Omdat je veel in beweging bent, train je de spieren van je benen, zowel de onder- als bovenbenen.

2. Heupen: Je heupen en bekken heb je nodig tijdens het kickboksen, om te kunnen draaien bij het uitdelen van een trap of stoot. Ook je evenwicht vindt zijn oorsprong in sterke heupspieren.

3. Rugspieren: Bij het kickboksen is het belangrijk je rug recht te houden. Deze geeft je stabiliteit tijdens het bewegen.

4. Schouders: Je ontwikkelt sterke schouders, doordat je ze inzet bij het stoten, maar ook omdat ze meewerken om je armen omhoog te houden, met een stel zware handschoenen aan je handen. Sterke schouders zijn dus essentieel en zul je gaan ontwikkelen door te kickboksen.

5. Buikspieren: Je buikspieren (ook wel je core genoemd) zijn de basis van een goede kickbokstraining. Je kracht komt uit je core, zowel van je trappen als je stoten. Als je wel aan sparren doet, zijn sterke buikspieren ook belangrijk om klappen te kunnen opvangen, zodat je organen beschermd zijn.

6. Armen: Je armen worden sterk, doordat ze explosief moeten kunnen stoten. Niet direct hard, maar wel snel. De kracht van een stoot komt uit je hele lichaam.

Je ontwikkelt dus sterke spieren door te kickboksen. Maar dit zijn geen enorme spierballen, daar hoef je niet bang voor te zijn. Door deze sport ontwikkel je een mooi, strak lijf met mooi gevormde spieren.

Goed-voor-jelichaam-boxen

Andere positieve effecten

Niet alleen kan kickboksen zorgen voor een gezond en fit lichaam. Het heeft ook nog andere positieve effecten, zowel voor lichaam als geest.

Stress kwijtraken: Een stevige kickbokstraining helpt je bij het kwijtraken van stress en spanning. Gedurende de dag of de week bouw je spanning op en dat kan je een gejaagd en opgefokt gevoel geven.

Hoe raak je dat kwijt? Door een lekker uurtje te trappen en te stoten! In een kickbokstraining kun je je ontladen. En je krijgt er ook nog eens een mooi lijf door!

Sombere gevoelens verminderen: Tijdens het sporten maak je veel endorfines aan, dit zijn lichaamseigen feel-good hormonen. Deze zorgen ervoor dat gepieker en sombere gevoelens als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Goed voor je zelfvertrouwen: Hoewel kickboksen als fitness wordt gebruikt, is het positieve effect dat het heeft op je zelfvertrouwen niet minder. Je bent nog steeds bezig met trappen, stoten en jezelf verdedigen.

Dat zorgt ervoor dat je een goed gevoel over jezelf krijgt: je bent het waard om te verdedigen. Daarnaast moet je tijdens een training grenzen verleggen en doorzetten. Als je je doelen bereikt, zul je je trots en goed voelen over jezelf.

Boksen-voor-lichaam-goed

Is kickboksen goed voor je lichaam? Dat kunnen we beantwoorden met een volmondig ja. Je lichaam wordt strak, fit, krachtig en gezond. Zeker als je daarbij ook nog kiest voor gezonde voeding.

Een goede trainer kan je helpen alles uit je kickbokstraining te halen. Bij Delda Sport werken we met goed opgeleide trainers. Het is belangrijk dat je een klik voelt met je trainer. Hij of zij helpt je enthousiast te blijven over je sport en zorgt voor een veilige en leuke training.

Als je nieuwsgierig geworden bent en eens wilt komen kennismaken, dat kan! Vraag meteen een gratis intakegesprek aan. Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en we nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: