Beginnen met boksen: Waar moet je op letten?

Beginnen met boksen: Waar moet je op letten?

Als je wilt beginnen met kickboksen kan het lastig zijn te bedenken hoe je dat gaat aanpakken. Wat heb je nodig, waar ga je sporten? Hier volgen een aantal handige tips om de juiste keuzes te maken en bij de sportschool uit te komen die bij je past.

De eerste keuze maken

Wil je graag leren kickboksen? Besef dan dat er verschillende manieren zijn waarop je kunt trainen. Je kunt kickboksen gebruiken als fitness of kickboksen met sparren, waarbij je de technieken op elkaar oefent.

Kickboksen als fitness

Bij sportscholen kun je kickboksen gebruiken als fitness. Het is een goede full body workout, waarbij je al je spieren traint, werkt aan je uithoudingsvermogen en een mooi strak lichaam kunt krijgen.

Beginnen-met-kickboxen-waaropletten

Je leert alle kickbokstechnieken, maar oefent de trappen en stoten niet op elkaar. Dit maakt dat je kunt genieten van een lekkere workout, maar je geen zorgen hoeft te maken over blessures. Kickboksen is een sport als alle anderen.

Kickboksen met sparren

Als je wilt leren kickboksen als zelfverdedigingssport, dan ben je op een andere manier bezig. Je leert de technieken en oefent ze op elkaar (dat heet sparren). Dan zul je rekening moeten houden met de mogelijkheid dat je blessures oploopt.

Als je traint leer je de trappen en stoten en onder begeleiding van de trainer ga je met elkaar oefenen. Met je kennis en ervaring kun je er ook voor kiezen om wedstrijden te vechten.

Wat heb je nodig om te kickboksen?

Het dragen van goede bescherming is essentieel bij het kickboksen, of je nu wel of niet spart. Dus de volgende lichaamsbescherming zou je moeten huren of aanschaffen:

Kickbokshandschoenen

Kickbokshandschoenen heb je nodig om je handen te beschermen. Ze vangen de klappen op van de stoten die je uitdeelt. Hoe meer kracht je zet, hoe harder de klappen. Om je polsen, vingers en handen te beschermen, draag je goed passende handschoenen.

De maat is dus wel belangrijk. We raden je aan om je kickbokshandschoenen dus echt te passen voor je ze koopt. Ze moeten goed op je handen aansluiten. Bij het kopen kun je letten op de sluiten: klittenband of veters. Klittenband is het makkelijkste om aan te doen.

Ook het materiaal is van belang. Je kunt handschoenen nemen gemaakt van nepleer (PU) of van echt leer. Echt leren handschoenen zijn duurzamer en beschermen beter en wij raden deze dan ook aan.

Scheenbeschermers

Tijdens een kickbokstraining deel je trappen uit. Daarom heb je bescherming voor je schenen nodig, deze vangen de klappen op. Het is belangrijk dat je scheenbeschermers goed passen. Ze zouden niet moeten schuiven of draaien.

Ook hier is het dus het beste ze eerst even te passen. Slecht zittende scheenbeschermers kunnen ervoor zorgen dat je een blessure oploopt. Je kunt katoenen of leren scheenbeschermers kopen.

Zwachtels of binnenhandschoenen

Je draagt ook bescherming binnenin je handschoenen. Dit zijn de zwachtels of bandages. Je hebt ze nodig, omdat ze extra steun geven aan je polsen, ze beschermen je knokkels en maken je handen steviger. Zo kun je nog beter stoten uitdelen.

Kickboksen-beginnen-waaropletten

De zwachtels kun je voor je kickbokstraining omdoen. Dat kan lastig zijn, dus dat moet je eerst een paar keer oefenen. Zorg dat je ze goed om doet, anders zitten ze tijdens je training niet lekker en dat leidt alleen maar af.

Je kunt ook kiezen voor binnenhandschoenen. Die zijn wel duurder, maar zijn gemakkelijker om aan- en uit te trekken en geven ook prima bescherming. Het is een kwestie van uitproberen wat je voorkeur heeft.

Kleding

Je hebt niet echt speciale kleding nodig om te kickboksen, zeker niet als beginner. Draag een prettig zittend shirt en een korte broek. Het is belangrijk dat je vrij kunt bewegen en dat je kleding niet in de weg zit.

Let ook op rondslingerende touwtjes of harde onderdelen (zoals ritsen of knopen) aan je kleding. Het kan pijnlijk zijn als iemand je daar op raakt. Je hebt geen schoenen nodig, kickboksen doe je op blote voeten.

Een kickboksschool kiezen

Je hebt je helemaal voorbereid, je hebt alles gelezen over kickboksen en nu besloten dat je er klaar voor bent. Maar waar ga je trainen? Hoe kies je een kickboksschool? Hieronder staan enkele punten, waarmee je kunt checken of je voor een goede kickboksschool kiest.

1. Gediplomeerde trainers

Om goed les te kunnen krijgen, is het belangrijk dat je trainer een goede opleiding heeft gevolgd. Vraag dit indien nodig na, vraag of de trainers een SKMO opleiding hebben. SKMO staat voor Stichting Kickboksen en Mixed martial arts.

2. Huisregels

Het is altijd handig eerst een kijkje te gaan nemen in de sportschool en daar de sfeer te proeven. Hoe wordt je behandeld, nemen ze de tijd om je vragen te beantwoorden? Voel je je op je gemak? Maak vast kennis met de trainers.

Ook is het goed om na te gaan of iedereen met respect wordt behandeld, of er goed op de veiligheid van beginners wordt gelet. Houdt de trainer de hele groep goed in de gaten? Dit zijn allemaal onderdelen waar je de sportschool op kunt beoordelen.

3. Fitness of vechtsport?

Als jij wilt kickboksen als fitness en niet wilt sparren, zul je een kickboksschool moeten kiezen waar dit aangeboden wordt. En ook andersom, als je wilt sparren, kies dan een kickboksschool waar je dit kunt doen.

4. Veiligheid en manier van lesgeven

Als je van tevoren kunt kennismaken met de trainer, kun je beter inschatten wat voor trainingen je straks krijgt. Het is prettig als de manier van lesgeven past bij je. Sommige trainers zijn streng, anderen wat relaxter.

Kickboxen-beginnen-waaropletten

Wil je gaan sparren, let dan extra op de veiligheid. Als beginner wil je niet direct teveel klappen oplopen. Kijk goed of de trainer hier op let en dat er met respect met elkaar wordt omgegaan. Let op hoe er uitgelegd wordt en of technieken goed worden aangeleerd.

Kickboksen: voor iedereen een leuke sport

Denk je dat kickboksen wel wat voor je is? Als je nog twijfelt: kickboksen is echt een sport voor iedereen. Zeker als je het gebruikt als fitness, is er geen reden waarom je niet zou kunnen kickboksen.

Vrouwen, mannen, kinderen of volwassenen. Of je studeert of werkt, politieagent bent of kantoormedewerker, kickboksen is leuk, uitdagend en goed voor lichaam en geest.

Je kunt het gebruiken als je wilt afvallen, een goede conditie wilt krijgen, fit en sterk wilt worden. Dus geef jezelf die kans en ga kickboksen.

Delda Sport is gelegen op een ideale locatie vlakbij Amsterdam. We werken met gediplomeerde en enthousiaste trainers, die jou een super leuke workout kunnen aanbieden. Ook mensen die helemaal nog geen ervaring met sporten hebben, kunnen bij ons terecht.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan onderstaand filmpje om een kijkje te nemen in onze luxe PT studio.

Wil je meer informatie over kickboksen of een vrijblijvend gesprek? Vul je gegevens dan in in onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: