Alles wat je wilde weten over kickboksen met griep
25 april 2018 

Alles wat je wilde weten over kickboksen met griep

Is het verstandig om te gaan kickboksen met griep? Als je echt griep hebt, voel je je beroerd, heb je koorts en kom je waarschijnlijk je bed niet uit. Dan is het ook niet verstandig te gaan sporten. In alle andere gevallen is bewegen juist goed.

Griep of verkoudheid?

Mensen roepen al gauw roepen dat ze “griep” hebben. Een flinke verkoudheid wordt al griep genoemd. Dit klopt niet.

Verkoudheid onstaat door besmetting met een verkoudheidsvirus en daar zijn er veel van. Je neus-, bijholte en keel kunnen ontstoken raken en zwellen op. Je kunt keelpijn krijgen en een verstopte neus. Vaak moet je hoesten en/of niezen.

Allesweten-kickboxen-met-griep

Een zware verkoudheid leidt tot verhoging met 38 graden, en je kunt spierpijn en hoofdpijn krijgen. Je voelt je ziek, maar kunt nog wel wat doen. Na een week is een verkoudheid weer over.

Het griepvirus is toch wat anders. Dit wordt veroorzaakt door een influenzavirus en deze valt je lichaam veel heftiger aan. De koorts komt plotseling opzetten, binnen 12 uur kun je 39 graden koorts krijgen.

Je voelt je beroerd, hebt keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Je hebt last van koude rillingen of krijgt het plotseling heel heet. Influenza kan gevaarlijk zijn voor mensen van wie de weerstand niet optimaal is. Dit zijn vooral ouderen en kleine kinderen en mensen met COPD of astma.

Herstellen van griep kost veel meer tijd. De ergste verschijnselen verdwijnen na drie of vier dagen. Maar voor je je weer fit voelt, kunnen er twee of meer weken voorbij zijn gegaan.

Het verschil tussen griep en verkoudheid maakt ook uit of je kunt gaan kickboksen.

Kickboksen met verkoudheid

Bij een verkoudheid mag je gewoon gaan sporten. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je wat beter gaat voelen. Doe rustig aan en luister naar je lichaam.

Het kan zijn dat het beter is om wat mildere oefeningen te doen. In plaats van een intensieve HIIT training, kun je een low impact versie doen of doe minder herhalingen achter elkaar. Doe je krachttraining, werk dan met lichtere gewichten.

Kickboksen-griep-alleswetenover

Vertel je kickboks trainer dat je niet fit bent, zodat hij of zij weet dat je het rustiger aan doet.

Merk je dat je verkoudheid verslechtert, dus dat je voorhoofdsholte- of keelontsteking krijgt, laat dan je kickbokstraining aan je voorbij gaan en zorg dat je herstelt.

Kickboksen met griep

Als je griep hebt, heeft je lichaam elk beetje energie nodig om het virus te verslaan. Kickboksen is dan geen goed idee, omdat dat heel veel energie kost. Daarbij heb je koorts en rillingen en doet je lichaam pijn. Geef jezelf genoeg tijd om te herstellen voor je weer begint met trainen.

Sporten met koorts is zelfs gevaarlijk. Als je je teveel inspant kan de infectie zich verspreiden naar je hartspier en daar een infectie veroorzaken. Dat kan echt gevaarlijk zijn voor je hart.

Houd je gezondheid in de gaten

Over het algemeen kun je zeggen, dat als je klachten hebt die alleen boven je nek voorkomen (zoals een verstopte neus, hoofdpijn, keelpijn en oorpijn), je wel kunt gaan sporten.

Komen je klachten echter ook onder de nek voor: hoesten, koorts, spierpijn, een piepende ademhaling en kortademigheid, dan moet je niet gaan sporten. Heb je een hartslagmeter? Controleer je hartslag in rust eens. Is deze hoger dan normaal? Dan kun je beter niet gaan kickboksen.

Denk er ook aan, dat als je een griepvirus hebt en je gaat sporten, dat je anderen zult besmetten. Het griepvirus is erg besmettelijk. Zeker in een kickboksschool, waar mensen fysiek contact met elkaar hebben en met elkaar samenwerken, kan het zich gemakkelijk verspreiden.

Kickboxen-met-griep-allesweten

Let dus goed op de symptomen die je hebt en luister naar je lichaam. Je kunt denken dat je je lichaam sterk houdt door te gaan kickboksen als je ziek bent, maar meestal zul je merken dat je training toch niet erg lekker loopt.

Er gaat ook het gerucht de ronde dat je je ziekte of de koorts eruit kunt zweten als je gaat sporten, terwijl je griep hebt. Dit is niet het geval. Je zorgt alleen maar voor overbelasting van je lichaam.

Kickboksen voor je weerstand

Je kunt door te kickboksen juist wel je weerstand goed op peil houden. Regelmatig sporten zorgt voor een sterk en weerbaar lichaam, waardoor je minder kans loopt om ziek te worden.

Naast dat je regelmatig in de kickboksschool je technieken oefent, kun je ook een of meer keer in de week in de frisse lucht trainen. Daarmee maak je je lichaam ook sterker en het geeft je nieuwe energie.

Kickboksen is niet alleen goed voor je conditie, het helpt ook stress te verlichten. Stress pleegt een grote aanslag op je lijf en zorgt voor een verminderde weerstand. Na een kickbokstraining voel je je vaak voldaan en heb je al je piekerende gedachten van je af kunnen zetten.

Kickboxen-griep-alles-weten

Met minder stress en een ontspannen lijf zul je beter kunnen slapen. Ook dat zorgt voor een verminderde kans om ziek te worden.

Kom trainen bij Delda Sport

Ben je vaak ziek, krijgt elk griepvirus jou te pakken? Begin dan vandaag nog met je kickbokstraining. Maak je lichaam sterk en weerbaar. Bij Delda Sport helpen we je om weer lekker in je vel te komen door te sporten en gezond te eten.

Je kunt bij Delda Sport leren kickboksen met een personal trainer in individuele lessen of in kleine groepjes. Dan sport je met maximaal 6 anderen. Onze PT studio garandeert veel privacy en alle aandacht van de trainer. Zo leer je snel alle basistechnieken!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: