Alles over stress-eten: waarom elke keer lekkere trek?
03 oktober 2018 

Alles over stress-eten: waarom elke keer lekkere trek?

Stress beïnvloedt onze manier van eten, vaak krijgen we er lekkere trek van. Dat stress niet gezond is voor ons lichaam is natuurlijk wel bekend. Maar het heeft ook invloed op je eetlust en op wat je eet. Dat maakt de impact op ons leven alleen nog maar groter!

De vicieuze cirkel van stress en eten

Je kent het vast wel. Het was weer een drukke dag op je werk, lange vergaderingen, vermoeiende telefoontjes, je mailbox stroomt over en aan het eind van de dag voel je je uitgewrongen. Als je ‘s avonds op de bank zit, heb je enorm trek in wat lekkers.

Vaak grijpen we dan naar chips, koek, chocola, drop of een kaasplankje. Het nadeel is dat we niet stoppen na één handje chips of één stukje chocola. Meestal gaat de hele zak leeg of de hele reep op. Want het is toch wel heel lekker.

Allesoverstresseten-lekkeretrek

Het hormoon cortisol

Dit is niet zo heel gek en je bent ook zeker niet de enige die hier last van heeft. Als je lange tijd last van stress hebt, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon spoort ons aan meer te eten. We reiken dan graag naar vet en calorierijke eten.

En het geeft ons nog echt een fijn gevoel ook. Eten is troostrijk en het veroorzaakt de aanmaak van dopamine (het gelukshormoon). Na een lekker hapje eten voel je je prettiger en ervaar je minder stress.

Dat gevoel is helaas maar kortdurend en daarna heb je meer suiker en vet nodig om dat gevoel weer te krijgen. Daarom ga je gemakkelijk steeds meer eten. En dat veroorzaakt de vicieuze cirkel van stress, eten, meer stress en nog meer eten.

Een vervelende bijkomstigheid is, dat cortisol de stofwisseling vertraagt. Het lichaam dat al die stress ervaart, wil de glucose die je eet vasthouden voor komende “magere tijden”. Dat stamt uit de tijden dat we nog moesten jagen. Een bedreiging (stress) betekende toen dat we het zwaar zouden kunnen krijgen.

Buikvet door stress eten

We hebben alleen niet te maken met fysieke stress. We bewegen helemaal niet genoeg, maar zitten in onze stoelen gestrest te zijn. Je lichaam gaat dus suikers omzetten in vet en je kunt merken dat je snel aankomt. Het vet wordt opgeslagen als buikvet.

Lekkeretrek-allesoverstresseten

Natuurlijk is het vervelend om stress te ervaren. Maar teveel eten van ongezonde voeding helpt de stress uiteindelijk niet te verlichten. Het belast je lichaam zelfs extra. Je loopt het risico op:

  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Te hoog cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten

4 Tips om stress-eten tegen te gaan

Het beste is dus te proberen de vicieuze cirkel te doorbreken. Hier volgen 4 handige tips om het stress-eten te voorkomen:

1. Wees je bewust van je lichaam

Probeer als eerste te voelen of je echt honger hebt. De lekkere trek komt uit je hoofd en niet uit je maag. Dat kun je voelen. Waarschijnlijk geeft je maag helemaal geen signalen dat je eten nodig hebt. Geen honger? Dan kun je proberen de trek te negeren.

Voel je de lekkere trek en is het geen honger? Ga dan eens rustig zitten en probeer na te gaan wat je voelt: waar zit de spanning en wat zou je eraan kunnen doen om die te verlichten?

Misschien heb je veel meer zin in een warme douche, een wandeling, een goed gesprek of een massage. Dat kan meer spanning verlichten dan een snack.

2. Kies voor meer bewegen

Zoals eten zorgt voor dopamine, wat ons een gelukkig gevoel geeft, zo kan sporten en bewegen zorgen voor de aanmaak van endorfines. Dit hormoon maakt ons ook tevreden. En dan op een gezonde manier!

Een sport als kickboksen helpt je omgaan met negatieve gevoelens, het helpt het stress gevoel verlichten, je kunt letterlijk alle spanning even van je aftrappen en stoten. Regelmatig sporten is belangrijk om te kunnen ontladen.

Lekkeretrek-alles-over-stresseten

Elke vorm van bewegen is hier prima voor. Ook buiten een rustige wandeling maken is gezond. Vooral in het bos, waar je omringt wordt door groen, kan de spanning van je af glijden. Het helpt de bloeddruk omlaag brengen. Dus stap zo vaak je kan even naar buiten.

3. Leid jezelf af

Meestal komen de eetbuien op een moment dat je eindelijk even rust hebt. Je zit op de bank en kijkt televisie. Wees jezelf ervan bewust dat je in plaats van naar een snack te grijpen, ook een alternatief kunt kiezen.

Zorg dus voor afleiding, zodat je niet meer denkt aan die lekkere trek. Zet een mooi muziekje op en ga een goed gesprek aan met je partner. Ga wandelen met de hond of stap onder de douche. Fysieke prikkels, zoals wandelen of douchen, nemen ook de fysieke spanning weg.

Uit onderzoek blijkt dat een korte wandeling van 15 minuten al kan zorgen dat de lekkere trek verdwijnt.

4. Kies een tussendoortje dat helpt tegen ongezond snacken

Sommige voedingsstoffen kunnen helpen tegen de lekkere trek.

  • Kaneel helpt je insuline niveau op peil te houden. Strooi wat over je koffie of drink melk met kaneel.
  • Eet een toastje met stukjes avocado. De gezonde vetten in avocado geven je een verzadigd gevoel, waardoor je niet snel nog meer wilt eten.
  • Drink (kruiden)thee. Pepermunt, salie, maar ook groene thee kun je onbeperkt drinken. Ze zijn goed voor je maag. Zoet de thee eventueel met wat honing, zodat je honger naar zoet gestild wordt.
  • Yoghurt bevat gezonde eiwitten, waardoor het eveneens goed vult.
  • Maak gezonde combinaties: neem wat yoghurt met een klein beetje honing. Snack op wat worteltjes met amandelpasta. Door wel iets zoets te nemen, gun je jezelf toch dat zoete gevoel.

Alles-over-stresseten-lekkeretrek

Gezond eten kan in tijden vol stress best moeilijk zijn. Een lekkere snack kan als een echte beloning voelen, die je verdiend hebt met al dat harde werk dat je doet. Maar het is niet de oplossing, zeker niet als dat lang zo doorgaat.

Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee. Daarom is het verstandig de cyclus te doorbreken. Misschien kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Een personal trainer van Delda Sport staat klaar om samen met jou aan het doel, te kiezen voor een gezonde leefstijl te werken.

Met een personal trainer werk je niet alleen aan meer sporten (het aanleren van de kickbokstechnieken), maar helpen we je ook bij het kiezen voor gezonde voeding en het aanpassen van je leefstijl. Met 1 op 1 begeleiding zul je zien dat je snel resultaat bereikt!

Wil je meer weten over personal training en wat we voor je kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend meer informatie aan door je gegevens in onderstaand formulier in te vullen. We nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: