Hoe kom je van je spierpijn af?
06 december 2023 

Hoe kom je van je spierpijn af?

Spierpijn, we weten allemaal hoe het voelt en hoe vervelend het soms kan zijn. Meestal trekt de spierpijn na één tot drie dagen weg, maar soms blijft de spierpijn langer hangen. Hoe ontstaat spierpijn eigenlijk? Hoe kun je spierpijn het beste voorkomen en hoe herstel je weer van die vervelende pijn? 

Waar komt spierpijn vandaan ?

Spierpijn voel je vooral wanneer je beweegt, het kan pijnlijk voelen, als krampen of als stijfheid. Meestal ontstaat spierpijn als de spieren belast worden op een manier die ze niet gewend zijn. Daarom dat veel mensen spierpijn krijgen na de eerste paar keren trainen. Ze gebruiken dan ineens spieren die daarvoor nogal lui waren of op een andere manier. Maar spierpijn hoef je niet alleen van sporten te krijgen. Het kan door klussen komen, tocht of door een verkeerde houding zoals op werk. Er kan dan spierpijn ontstaan in je schouders, nek en rug. Ook tijdens de griep kan je last hebben van stijve spieren wat hetzelfde voelt als spierpijn.
De meeste mensen hebben last van verlate spierpijn, de volgende dag als je wakker wordt voelt je lichaam beurs en stijf aan. Er zijn dan microscopische scheurtjes ontstaan in de spiervezels. Om te herstellen van de spierpijn maakt het lichaam extra vezels aan waardoor er spierballen ontstaan.


Voorkom spierpijn

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen en ondanks dat spierpijn niet iets slechts is, wil je het toch liever voorkomen. Wanneer je vooral spierpijn hebt na een stevige fitness work-out zorg dan voor een betere warming-up en cooling down. Zorg dat je spieren goed opgewarmd zijn voordat je begint. Weet je niet goed welke oefeningen geschikt zijn voor een warming up? Vraag dan hulp aan een fitness instructeur in je sportschool. De cooling down is net zo belangrijk. Zo bouw je rustig de oefeningen af en kunnen je spieren weer tot rust komen en afkoelen.
Wanneer je vooral spierpijn hebt tijdens of na je werk dan is het belangrijk om te controleren of je werkhouding wel juist is. Controleer als je je benen recht op de grond zet vanaf je bureaustoel of ze dan een 90 graden hoek maken. Je computerscherm moet op ooghoogte staan, het is dus niet de bedoeling dat je je hoofd naar beneden of naar boven moet houden om je beeldscherm te kunnen lezen. Af en toe van houding veranderen en ontspanningsoefeningen helpt ook goed.

Spierpijn genezen

De meeste spierpijn trekt na een paar dagen weer weg en is er niets aan de hand. Bij normale spierpijn is het zelfs belangrijk om te blijven bewegen (niet overdrijven) in plaats van volledige rust te nemen. Je spieren zijn wel iets stijver en daardoor minder lenig en zal het bewegen iets moeilijker gaan. Even door de zure appel heen bijten en het wordt vanzelf minder. Een betere doorbloeding zorgt voor extra zuurstof waardoor het herstel beter verloopt. Wanneer de spierpijn na een week nog niet over is en het gepaard gaat met zwellingen of heftige pijn, kan er meer aan de hand zijn. Je kan eventueel een scheur in je spier hebben (zweepslag) waardoor je je spieren nauwelijks kunt gebruiken. In dit geval is het verstandig om een bezoekje langs de huisarts te brengen.
Om sneller van de spierpijn af te komen zijn er een aantal middelen die je kunt proberen. Drink veel water, verdeel je trainingen over de week, doe eventueel een hersteltraining, neem een warm bad of ga naar de sauna. Een massage van een sportmasseur wilt ook helpen om sneller van je spierpijn af te komen. Neem in ieder geval geen ibuprofen of paracetamol in. Door de pijn weg te nemen kun je makkelijker je spieren overbelasten terwijl ze nog niet genoeg rust hebben gehad.

 Mocht je spierpijn blijven terugkomen na je trainingen, dan train je waarschijnlijk boven je niveau. Pas je trainingsschema aan, eventueel met hulp van een personal trainer. Bouw het vervolgens weer rustig aan op, zodat je spieren voldoende tijd krijgen om te wennen.

Wil jij begeleiding om jouw fitness journey zo goed mogelijk door te lopen? Meld je dan aan voor een gratis intake!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: