Waarom je niet kunt stoppen met snoepen
19 februari 2018 

Waarom je niet kunt stoppen met snoepen

Weet jij waarom je niet kunt stoppen met snoepen? Meestal kunnen we de verleiding niet weerstaan en nemen we na een stukje snoep of snack er nog eentje. En nog een. En dan toch nog maar een. Waarom kunnen we niet ophouden?

Grote aantrekkingskracht van zoet en zout

Of je nu houdt van zoet of zout, snacks en snoep hebben een grote aantrekkingskracht. Dat heeft deels te maken met fysieke oorzaken en deels met mentale.

Waarom niet stoppen met snoepen

Stress is een belangrijke factor bij het snoepen. 60% van mannen zegt dat ze snacks niet kunnen weerstaan als ze last van stress hebben. Dan gaat het vooral om zoute hapjes. De reden hiervan ligt in het feit dat zou de productie van stresshormonen remt!

Dus zout helpt echt om je beter te voelen als je je gespannen voelt. Als de sodiumniveaus in je bloed met maar 1 of 2% stijgen, heeft dit al een positief effect. Daarbij zorgt zout ook voor een toename van oxytocine, het feelgood hormoon.

Suikerverslaving

Suiker veroorzaakt (helaas) een verslavingsreactie in je lichaam. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je lichaam er om vraagt. Je hebt steeds meer nodig om je honger te stillen. Het vervelende is dat suiker geen waardevolle stoffen aan het lichaam levert.

Het verlangen naar suiker kan zo groot zijn, dat je de hele dag aan eten en snoepen denkt. Helaas betekent dit dat je verslaafd bent aan suiker. En laat je je eens lekker gaan met een reep chocola, dan heb je zo 900 calorieën naar binnen gewerkt.

Psychische redenen om te snoepen

Een deel van de afhankelijkheid ontstaat door psychische factoren. Er is een reden dat je zo’n trek hebt. Vaak denk je dat je het “verdiend” hebt. Het kan helpen om inzicht te krijgen in waarom jij naar de snacks grijpt.

Waarom je niet kunt stoppen met snoepen

Stress op je werk, liefdesverdriet, vermoeidheid of verveling kunnen allemaal redenen zijn om te snoepen. Je hebt eerder last van emotionele honger, dan van fysieke honger. Zodra je je hier bewust van wordt, kun je een andere keuze maken.

Let ook op hoe je het snoepen goed probeert te praten. Welke smoesjes gebruik je? Een bakje chips kan geen kwaad. Ik heb het verdiend. Nu heb ik het even nodig… Excuses zijn excuses. Probeer alternatieven te bedenken of jezelf af te leiden.

Sporten helpt om te stoppen met snoepen

Snoepen leidt tot overgewicht en heeft veel vervelende gevolgen voor je lichaam. Heb je last van stress of emotionele problemen? Sporten kan een positieve verandering voor je betekenen.

Door te sporten zorg je voor een toename van het feelgood hormoon, een natuurlijke manier om hier meer van te krijgen dan door te snoepen. Je kunt de stress letterlijk van je af sporten. Je wordt sterker, fitter en krijgt meer mentale weerstand.

Zoek je een sportschool waar je kunt leren kickboksen en advies krijgt over gezonde voeding? Vraag dan een gratis intakegesprek aan en ga samen met een personal trainer werken aan je eigen persoonlijke doelen.

Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: