Uitleg kickboksen: Wat houdt kickboksen precies in?

Uitleg kickboksen: Wat houdt kickboksen precies in?

Kickboksen in Nederland

Kickboksen is een erg populaire sport en in dit artikel krijg je de uitleg over wat kickboksen jou precies inhoudt. De sport kickboksen is combinatie van taekwondo en karate, de verschillende stoten en trappen die worden uitgedeeld zijn hiervan afgeleid. Het kickboksen wat wij in Nederland kennen heeft meer weg van de Japanse variant, thaiboksen. Alleen zijn elleboogstoten en kopstoten bij thaiboksen wel toegestaan en bij kickboksen niet. De Amerikaanse versie is de full-contact vorm, waarbij het – zeker in wedstrijden – er heftiger aan toe gaat en knock-outs komen vaker voor.

Uitleg wedstrijdvormen kickboksen

Je kunt ervoor kiezen om niet alleen kickboks trainingen te volgen, maar ook aan wedstrijden mee te doen. Er zijn verschillende wedstrijdvormen, hieronder de uitleg:

uitleg kickboksen

    • Semi-contact / Pointsfighting: bij deze wedstrijdvorm is het de bedoeling punten te scoren door je tegenstander te trappen of door stoten uit te delen. Een trap op het hoofd is twee punten, een gesprongen trap op het hoofd is drie punten, een trap op het lichaam is één punt en een gesprongen trap op het lichaam is twee punten waard. Elke stoot die je uitdeelt is één punt waard. Telkens wanneer er een punt wordt gescoord in een wedstrijd legt de scheidsrechter de wedstrijd stil.
    • Light-contact / Continious: Hierbij wordt de wedstrijd niet stil gelegd als er een punt wordt gescoord, alleen bij een foute techniek. De scheidsrechter bepaald dan of je een waarschuwing krijgt of een minpunt. De tegenstanders blijven dus stoten en trappen uitdelen totdat de tijd voorbij is. De winnaar is degene met de meeste punten als de tijd voorbij is of als de ander knock-out is gegaan.
    • Full-contact: dit is de heftigste vorm van alle drie. De regels zijn hetzelfde als bij light-contact, alleen nu veel heftiger. Het komt daarom ook vaker voor dat kandidaten knock-out gaan.

Gratis kickboksuitleg video + extra kickbokstips ontvangen?

Wil je een gratis video ontvangen waarin kickboks specialist Danny Delvers  jou uitlegt hoe je directste stoten moet maken?
Danny is 20 jaar geleden begonnen met kickboksen bij Mike’s Gym en trainde met grote namen zoals Badr Hari, Alistair Overeem, Melvin Manhoef en vele andere en is al 15 jaar kickbokstrainer van verschillende sterren van Nederland.

spelregels kickbokswedstrijden

Klik op de onderstaande link om diverse kickbokstips van Danny te ontvangen en een gratis video over hoe je de perfecte directe stoten maakt :

JA! Ik wil de gratis Kickboksvideo ontvangen >>

aanleren kickbokstechnieken

Uitleg Kickboksmaterialen

Het kickboksen vindt plaats in een ring en de spelers dragen handschoenen om zichzelf te beschermen. Bij sommige wedstrijden dragen spelers ook scheenbeschermers, maar dit ligt aan de klasse waarin je speelt en wat de kickboks bond bepaald. Het is bij het kickboksen in Nederland ook toegestaan om te clinchen, wat betekent dat de tegenstanders elkaar mogen “omarmen” om elkaar op de grond te drukken. Bij de populaire K1 evenementen vechten de vechters op K1 regels en dit houdt in dat de rondes 3×3 minuten zijn en er niet geclincht mag worden.

Delda Sport geeft op verschillende tijden in de week kickbokstrainingen. Tijdens deze trainingen krijg je les van personal trainers die de techniek van het kickboksen perfect beheersen. Zowel beginners als gevorderden kunnen bij ons terecht voor kickboksen.

Meld je vandaag nog aan voor één van onze trainingen en leer de basis van het kickboksen in 1 priveles.

Neem hier contact op voor een proeftraining

Lees ook:

De spelregels van kickboksen >>

Basistechnieken kickboksen >>

Geschiedenis kickboksen >> 

Kickboksen voor beginners >>

Over de schrijver
insaf
Door

insaf

op 14 Jun 2016

mijn werkstuk gaAT OVER KICKBOKS EN HIER HAAL IK INFORMATIE VAN DAAN

anna
Door

anna

op 05 Sep 2016

Zijn de kickboks lessen hier alleen bedoeld voor als je ook wedstrijden wilt gaan doen? Want ik wil graag op les maar ik wil geen partijtjes te hoeven doen en geen wedstrijden, ik wil gewoon zelfverzekerder worden.

Danny-Delvers
Door

Danny-Delvers

op 28 Apr 2017

Beste Anna, Je kunt gewoon bij ons komen trainen zonder dat je wedstrijden hoeft te doen. Sterkter nog, 95% van onze clienten doet niet aan wedstrijden, maar doet dit gewoon omdat ze lekker fit willen worden en de kickbokstraining leuk vinden.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: