Geschiedenis kickboksen: Alles wat je moet weten

Geschiedenis kickboksen: Alles wat je moet weten

De geschiedenis van kickboksen gaat eeuwen terug in de tijd. Het kickboksen waar wij bekend mee zijn in Nederland is overgewaaid uit Japan en Amerika in de jaren zeventig. Toen won het enorm aan populariteit en werden er steeds meer wedstrijden gespeeld. Maar in Thailand werd de sport, waar het officieel Muay Thai heet, al eeuwenlang uitgeoefend en is het een ware verdedigingskunst. Zo populair als dat voetbal in Nederland is, zo populair is Muay Thai in Thailand.

De geschiedenis van Muay Thai

Hoe Muay Thai precies is ontstaan en wanneer is niet helemaal duidelijk. Dit komt omdat er veel geschriften zijn verbrand toen het Birmaanse leger de koningsstad Ayutthaya binnenviel. Thailand heette voor 1939 namelijk Birma. Wat we wel weten is dat Muay Thai altijd een onderdeel was van de training van het Thaise leger. Het was noodzakelijk dat zij zich ook perfect konden verdedigingen als zij niet in het bezit van een wapen waren.

7 ultieme tips om een betere kickbokser te worden

Wil je 7 ultieme tips ontvangen die jou helpen om een betere kickbokser te worden?
Klik dan op de onderstaande link en ontvang de tips direct van Celeb kickbokstrainer Danny Delvers”

Bekijk Winnen met kickboksen >>

Of Muay Thai ook daadwerkelijk in het leger is ontstaan of dat de verdedigingssport daarvoor al werd uitgeoefend blijft nog een raadsel. Archeologen hebben vondsten gevonden waaruit blijkt dat de oerbewoners van Thailand ook al soortgelijke technieken beheersten. Er wordt zelfs op dit moment nog onderzoek naar gedaan op Thaise universiteiten om de oorsprong te achterhalen.

Geschiendenis van kickboksen

 Terug naar het kickboksen in Nederland

In 1976 waren twee Nederlandse mannen die al een vechtsport beoefenden en hun eigen gym hadden op trainingsstage naar Japan gegaan. Hier leerde zij de Thaise boks technieken. Terug in Nederland vroegen ze een andere Japanse gym in Nederland om in gevecht te zien wie het sterkst was. Dat zorgde ervoor dat er op 31 mei 1976 de eerste officieuze Nederlandse kickboks kampioenschappen werd gehouden in Amsterdam. Pas in 1978 waaide de Muay Thai technieken echt over naar Nederland. Dit kwam doordat Nederlandse vechters met ruime ervaring in full-contact karate en kickboksen het opnamen in Thailand tegen een aantal vechters. Omdat ze dit verloren hebben ze hun techniek veranderd en overgedragen aan de rest.

In 1979 werd de eerste Nederlandse bond opgericht speciaal voor vechtsporten, de Nederlandse Kick Boxing Bond (NKBB). Vier jaar later volgde er een speciale Nederlandse bond voor Muay Thai. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen voor Thaiboxing gehouden in Amsterdam. De eerste wereldkampioen helden was Benny Urquidez en Lucia Rijkers. Urquidez won in de vijfde ronde door zijn tegenstander knock-out te slaan en trappen en Rijkers deed dat direct in de eerste ronde.

Inmiddels wordt kickboksen, Muay Thai en karate overal ter wereld beoefend en is het een onderdeel geworden van zoals de Nederlandse sportgeschiedenis als die in Thailand en Japan.

Lees ook:

De spelregels van kickboksen >>

Basistechnieken kickboksen >>

Uitleg kickboksen >>

Kickboksen voor beginners >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: