Met deze drie stappen kun je aankomen in de overgang voorkomen
27 juli 2022 
in Voeding

Met deze drie stappen kun je aankomen in de overgang voorkomen

Aankomen in de overgang wordt meestal gezien als iets dat er nou eenmaal bij hoort. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Maar je hoeft niet aan te komen. Je leest hier hoe je op gewicht kunt blijven of zelfs kunt afvallen.

Waarom je makkelijk aankomt in de overgang

Zo tussen je 45e en 55e levensjaar kan een vrouw in de overgang komen. Het is een periode waarin er hormonale veranderingen in het lichaam plaatsvinden. De eierstokken produceren geen eitjes meer, waardoor ook de aanmaak van oestrogeen stopt.

Oestrogeen is belangrijk, het helpt om de bloedvaten, haren, huid en spieren soepel te houden. Het lichaam zal proberen om op een andere manier aan dit hormoon te komen. Het zal hiervoor testosteron gebruiken. Dit kan omgezet worden in oestrogeen, maar dit gebeurt via het buikvet.

En zo ontstaat de reden dat veel vrouwen aankomen in de overgang: om dit proces van omzetten van testosteron in oestrogeen in gang te zetten, zorgt het lichaam voor meer buikvet rondom de taille.

Je kunt merken dat je minder calorieën verbrandt en vet wordt sneller opgeslagen. Gemiddeld komen vrouwen zo’n 2 kilo aan. Ook al kreeg je vroeger nooit vet op je buik, dat kan nu wel gebeuren. De kans dat je aankomt wordt nog vergroot, doordat de stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt.

Is het mogelijk om te voorkomen dat je aankomt? Dat is het zeker. Gebruik de volgende stappen om op gewicht te blijven of af te vallen!

Stap 1. Verminder het aantal calorieën dat je eet


Het Voedingscentrum geeft als richtlijn nog altijd dat vrouwen boven de 50 jaar 2000 calorieën zouden moeten eten. De caloriebehoefte neemt behoorlijk af naarmate je ouder wordt en de meeste mensen bewegen ook nog eens minder.

Daarom is 2000 calorieën teveel. Het is aan te raden om zeker 200 calorieën minder te gaan eten dan je voor de overgang deed. Sommige diëtisten raden zelfs aan om niet boven de 1500 calorieën uit te komen.

Vrouwen die hun calorie-inname zo beperkten konden prima op gewicht blijven en hadden een kleinere buikomvang. Wees je ervan bewust dat dit geen tijdelijke verandering van je eetgewoonten zal zijn. Om gezond te blijven, zul je voortaan op deze manier moeten eten.

Stap 2. Kies voor gezonde voeding en voldoende drinken

Zorg dat wat je eet, goed voor je is. Eet voldoende groente en fruit. Gebruik gezonde oliën, zoals olijfolie en hoogwaardige eiwitten van noten, zaden, pitten, vlees en vis. Probeer je suikerinname te beperken.

Let ook op wat en hoeveel je drinkt. Water is nog steeds het beste om je lichaam van vocht te voorzien. Drink tenminste 2 liter per dag. Dit is ook de beste manier om overgangsklachten te voorkomen.

Water drinken helpt je gewrichten soepel te houden, helpt je huid gehydrateerd te houden en kan hoofdpijn, stemmingswisselingen en blaasontsteking helpen voorkomen.

Ook als je op gewicht wilt blijven is water drinken belangrijk. Het houdt je gevoel van honger onder controle, verbetert de stofwisseling en bevat geen calorieën. Daarbij helpt het bij het afvoeren van afvalstoffen.

Stap 3. Kom in beweging


Om aankomen te voorkomen is beweging heel belangrijk. Je verbrandt er meer calorieën mee. Dus sportte je niet, begin daar dan nu mee. En als je wel dat wel regelmatig doet, ga dan vooral door.

Niet alleen helpt sporten om op gewicht te blijven (of af te vallen), het helpt ook om je spieren, hart en botten sterk te houden. Ook mentaal is sporten erg goed. Het houdt je hersenen jong, maar kan ook depressieve klachten voorkomen.

Het is niet altijd gemakkelijk om in een nieuwe fase van je leven je gewicht onder controle te houden of te krijgen. Zou je hier wel wat hulp bij willen, zit je met vragen of bepaalde klachten? Ga dan op zoek naar een personal trainer, die je de hulp en het advies kan geven die je nodig hebt.

Meld je hier aan voor een gratis intake en ontvang ook meteen voedingsadviezen! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: