Harder en sneller slaan bij kickboksen

Harder en sneller slaan bij kickboksen

Harder en sneller slaan bij kickboksen? Je kunt het leren! Voor een kickbokser betekenen snelle en krachtige stoten en trappen het verschil tussen winnen of verliezen. Hoe sneller jij stoten en trappen uit kunt delen, hoe meer jij je tegenstander kunt verrassen. Je voorkomt dat je stoten en trappen worden ontweken of geblokkeerd, omdat je tegenstander de tijd niet krijgt om te reageren.

Leren om sneller en harder te slaan brengt jouw kickbokstechniek naar een hoger niveau.

Hoe kan je harder en sneller leren slaan?

Om harder en sneller te leren slaan zal je eerst je kickbokstechnieken moeten perfectioneren. Begin rustig zodat je concentratie ligt op het perfect uitvoeren van elke stoot of trap. Gebruik je hele lichaam om zoveel mogelijk kracht in je stoot of trap te leggen.

Het is belangrijk om te leren hoe je goed de afstand tot je tegenstander in kunt schatten en hoe je jouw stoten en trappen exact daar krijgt waar jij ze hebben wilt. Combineer je kickbokstrainingen met krachttraining om meer spieren op te bouwen. Cardio oefeningen helpen je een betere conditie te krijgen.

Neem de juiste kickbokshouding aan

juiste kickbokshouding

Bij kickboksen gebruik je heel je lichaam. Het is dan ook van groot belang dat je continue op je houding let. De juiste plaatsing van je voeten geven je een goede balans en de mogelijkheid om snel van positie te veranderen als dat nodig is.

Bij elke stoot of trap gebruik je heel je lichaam. De kracht komt niet enkel uit je arm of been. Je gooit heel je gewicht in je stoten en trappen. Zorg dus dat je stevig staat en zet je lichaam niet ‘vast’. Zodat je altijd soepel en losjes kunt blijven bewegen. Dat is niet alleen nodig om zelf snel te kunnen aanvallen maar ook om de aanval van je tegenstander te kunnen ontwijken of blokken.

Verlies nooit je focus tijdens het kickboksen

Verlies je tegenstander geen moment uit het oog. Focus op je doel en kijk niet weg. Alleen als je volledig gefocust bent kan je goed richten en krachtige stoten uitdelen.
Je kunt een interne of externe focus hebben. De interne focus richt zich op de technische uitvoering van een stoot of trap, of op je houding. De externe focus ligt bijvoorbeeld op je tegenstander, om die zo hard mogelijk te raken.

Verschillende onderzoekers zijn erachter gekomen dat een externe focus ervoor zorgt dat (kick)boksers harder en sneller slaan als ze een externe focus hebben. Met een externe focus sla je tot wel 3% harder!

Haal de kracht uit je lijf tijdens het slaan

Tijdens het kickboksen komt de meeste kracht uit je heupen en torso. Wanneer je slaat of trapt roteren je heupen en torso richting je tegenstander. Hoe verder je kunt draaien hoe krachtiger de impact zal zijn. Zorg daarom dat je altijd zo volledig mogelijk kunt draaien, ook als je dichtbij staat.

Voel tijdens je stoot of trap hoe het gewicht van je lichaam erin wordt gelegd. Oefen op het snel en krachtig indraaien van je heupen, alsof je met je heupen je doel wilt raken.
Voorkom dat je voorover moet leunen om je tegenstander te kunnen raken. Hierdoor verlies je kracht. Zorg dan eerst dat je dichterbij je tegenstander komt voor je een trap of stoot geeft.

harder en sneller kickboksen

Meer kracht door de juiste ademhaling

Het juiste ademhalingsritme tijdens het kickboksen zorgt voor meer kracht tijdens het slaan. Adem in voor de slag en adem uit tijdens de slag. Het vraagt misschien heel wat oefening om dit te perfectioneren maar het zal je zeker helpen om nog harder te slaan.

Train je snelheid

Snelheid is bij kickboksen even belangrijk als kracht. Als jij in korte tijd meer slagen kan plaatsen ben jij in het voordeel ten opzichte van je tegenstander. Trainen met een speed bag kan je helpen sneller achter elkaar te slaan. Vergeet tijdens het trainen met een speed bag niet je techniek. Begin langzaam en bouw je snelheid pas op als je met de juiste techniek de speed bag onder controle kunt houden.

Krachttraining voor krachtiger kickboksen

Krachttraining zal je niet helpen om een sterkere of snellere kickbokser te worden. Het trainen met gewichten helpt je wel om je torso, armen en benen op maximale sterkte te brengen. Daar heb je voordeel van tijdens het kickboksen.
Goede oefeningen om meer kracht te krijgen tijdens het stoten zijn bijvoorbeeld squats, push-ups en pull-ups. Door regelmatig krachttraining toe te voegen aan je kickbokstraining zal je krachtiger kunnen slaan.

Ook het gebruiken van gewichtjes in elke hand tijdens het kickboksen helpen je om sneller en krachtiger te slaan. Bouw dit gewicht langzaam op en ga niet over je grens.

krachttraining kickboksen

Wordt een betere kickbokser door cardio

Met cardio oefeningen bouw je een goede conditie op. Je kunt gaan hardlopen of fietsen. Maar als je echt specifieke cardio oefeningen zoekt waardoor je een betere kickbokser wordt dan moet je gaan zwemmen of touwtjespringen. Deze cardio oefeningen verbeteren je kickboks skills.

Harder en sneller leren slaan? Jouw personal trainer leert het je!

Natuurlijk zijn goede kickbokstrainingen onmisbaar als je harder en sneller wilt leren slaan. Met een personal trainer zal je snel vooruitgang boeken. Is dat net buiten je budget? Kies dan voor trainen in een small group. Hier train je met maximaal 6 anderen, en een personal trainer, zodat je nog steeds veel persoonlijke aandacht krijgt.

Wil je weten hoe wij jouw kickbokstechnieken (nog) verder kunnen verbeteren? Kom langs of maak een afspraak voor een gratis intake gesprek.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 04 Jul 2019

Ik kickboks nu ook al een tijdje en ik merk dat het erg goed is voor mijn spieropbouw en dat het mij helpt om meer kracht te krijgen. Hier heb ik in het verleden veel moeite mee gehad. Ik ga voortaan letten op mijn houding. Ik hoop dat ik daardoor nog harder kan stoten!

Reactie plaatsen