Zakhandschoenen of bokshandschoenen op een bokszak gebruiken?

Zakhandschoenen of bokshandschoenen op een bokszak gebruiken?

Ga je zakhandschoenen of bokshandschoenen op een bokszak gebruiken? Vooral voor een beginnend kickbokser is dit nog wel eens de vraag. Krijg je tijdens de training met de bokszak te maken dan heb je vaak nog geen aparte zakhandschoenen in bezit. Gelukkig kan je als beginner primabokshandschoenen met gewone bokshandschoenen op de bokszak trainen.

Het heeft zelfs voordelen om als beginner met gewone bokshandschoenen op de bokszak te trainen.
We leggen je hier het verschil uit tussen zakhandschoenen en bokshandschoenen.

 

Wat zijn zakhandschoenen?

Zakhandschoenen gebruik je op een bokszak, zoals de naam al duidelijk maakt. Ze zijn anders dan gewone bokshandschoenen. Het verschil zit vooral in de grootte en het gewicht. Zakhandschoenen zijn veel kleiner en lichter dan bokshandschoenen. Ze hebben een meer open structuur, vooral je duim heeft meer bewegingsruimte. Meestal worden ze gemaakt van PU of leer.

Zakhandschoenen zijn vooral geschikt voor ervaren kickboksers. Dan is je techniek goed genoeg om veilig met zakhandschoenen te trainen. Zakhandschoenen hebben vaak een wat plattere padding waardoor er minder druk op je polsen komt. Het nog steeds belangrijk om je polsen te beschermen met boksbandages, ook bij het gebruik van zakhandschoenen.

Groot voordeel van het gebruik van zakhandschoenen is dat je bokshandschoenen langer mee gaan omdat je deze niet meer op de bokszak gebruikt. Zakhandschoenen gaan langer mee op de bokszak omdat ze hier speciaal voor gemaakt zijn.

Zakhandschoenen of bokshandschoenen bokszak

Voordelen van trainen met een zakhandschoen

Het trainen met zakhandschoenen heeft voordelen voor de ervaren kickbokser. Je personal trainer kan je vertellen of jij beter op de bokszak kunt trainen met zakhandschoenen of gewone bokshandschoenen.

Voordelen van zakhandschoenen:
  • Hardere padding
  • Beschermen je handen optimaal
  • Kleiner en lichter dan bokshandschoenen
  • Betere respons tijdens het stoten
  • Duurzamer bij gebruik op de bokszak
  • Voordeliger dan bokshandschoenen

Waarom gaan gewone bokshandschoenen snel kapot op de bokszak?

Normale bokshandschoenen zijn niet gemaakt om te trainen op een bokszak. Ze zijn gemaakt om te sparren en trainen met een partner of personal trainer. De voering van normale bokshandschoenen is veel zachter en kwetsbaarder dan die van zakhandschoenen. Door veel en hard stoten tegen de bokszak zal de padding snel weg zijn, ze vervormen en de stiksels krijgen het zwaar en zullen uiteindelijk gaan scheuren.

Het verschil tussen zakhandschoenen en bokshandschoenen

Het grootste verschil tussen zakhandschoenen en bokshandschoenen zit in het formaat en het gewicht. Zakhandschoenen zijn speciaal gemaakt voor het trainen op de bokszak. Door deze handschoenen te gebruiken spaar je jouw bokshandschoenen, die niet meer te lijden hebben onder een zware bokszaktraining.

Met blote handen op een bokszak slaan is niet verstandig, je kunt je handen kapot slaan.
Zakhandschoenen beschermen je handen, ze zijn gemaakt van stugger en dikker materiaal. Ze hebben minder vulling dan de gewone bokshandschoen en zijn niet bedoeld om mee te sparren maar puur bedoeld voor op de bokszak.

Maar het is niet altijd aan te raden om zakhandschoenen te gebruiken bij een bokszaktraining.

Zakhandschoenen of bokshandschoenen op een bokszak

Zakhandschoenen of bokshandschoenen als beginner?

Soms is het verstandiger om met gewone bokshandschoenen op de bokszak te trainen. Dit is vooral aan te raden voor beginners. Je techniek is als beginner nog niet zo goed dat je stoten heel gericht kunt plaatsen. De kans bestaat dat je schuin slaat of met je duim de bokszak raakt. Dit kan vervelende blessures opleveren, dat wil je niet.

Als beginner kan je een set gewone, eenvoudige bokshandschoenen gebruiken om op de bokszak te trainen. Deze beschermen je handen beter en je duim wordt preventief beschermd tegen blessures. Ook hebben bokshandschoenen polsversteviging waardoor je polsen minder te verduren krijgen.

Bij je bokshandschoen kan je boksbandages of een goede binnenhandschoen gebruiken om je polsen nog beter te beschermen.

Train jij met bokshandschoenen of zakhandschoenen op je bokszak?

Zoals je ziet kan je zowel bokshandschoenen als zakhandschoenen gebruiken om te trainen op de bokszak. Wat voor jou het verstandigste is kan je trainer je vertellen. Ervaren kickboksers hebben meer baat bij het gebruik van zakhandschoenen omdat ze beter voelen wat ze doen en daardoor hun techniek op de bokszak verder kunnen verfijnen.
Als beginnend kickbokser is het vooral belangrijk de techniek goed aan te leren zonder blessures op te lopen. Volg dan ook altijd het advies van je trainer op.

Interesse of vragen? Vraag dan nu een gratis intake aan via onderstaand formulier. We nemen binnen 12 uur contact met je op.

Gratis intake of meer info aanvragen >>
Reactie plaatsen