Wat is een cross?

Wat is een cross?

Een cross wordt ook wel een rechtse directe genoemd. Deze naam is wat verwarrend omdat deze stoot niet altijd met rechts wordt uitgevoerd. Een cross of rechtse directe wordt uitgevoerd met de achterste vuist.

In bokshouding sta je in een hoek van 45 graden ten opzichte van je tegenstander. Voor een sterke en uitgebalanceerde houding zal een rechtshandige vechter zijn linkerhand en voet naar voren plaatsen. De rechterhand is dan de achterste hand. In deze vechtpositie wordt de cross inderdaad met de rechterhand uitgevoerd. Maar linkshandige vechters staan precies andersom. Als een linkshandige vechter een rechtse directe geeft, zal hij dit met zijn linkervuist doen.

Hoe voer je een cross goed uit?

In tegenstelling met de jab wordt de cross uitgevoerd met de sterkste hand van de vechter. Hierbij komt deze hand van achter, schuin langs de voorkant van het lichaam, in een opwaartse beweging richting de tegenstander. Met je schouder zet je extra kracht achter de cross. Zorg dat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven en naar beneden wijzen.
Draai tijdens de cross mee met je heupen en schouders. Vergeet ook de achterste voet niet mee te draaien. Vaak is dit de rechtervoet, tenzij je linkshandig bent.

Wat is een cross

Wanneer gebruik je een cross?

Wanneer je aan het kickboksen bent zal je niet twee keer exact dezelfde stoot uitdelen. Je bent continue in beweging. Wanneer je welke stoot uitdeelt hangt dan ook af van het moment en wat jouw tegenstander doet.
Een cross of rechter directe is een krachtigere stoot dan een jab. Dit komt doordat je de cross geeft met je sterkste hand en daarbij je lichaamsgewicht achter de stoot kan zetten. Het draaien van je romp en het strekken van je achterste been geven nog meer kracht.

Zeker als je de cross richt op de kin van je tegenstander is dit een hele effectieve stoot. Zorg wel altijd voor je eigen bescherming. Houdt je kin achter je schouder om hem te beschermen tegen stoten van je tegenstander.

Wil je meer weten over de verschillende kickbokstechnieken? Lees dan de blog Kickbokstechnieken aanleren: kickboksgids voor beginners.

Wil je meer kickbokstechnieken leren? Neem dan les bij onze personal trainers in Amsterdam!
Reactie plaatsen