Wat is een TABATA training

Wat is een TABATA training

Een TABATA training lijkt op een HIIT training maar hierbij is de interval; 8 keer 20 seconden zeer intensieve cardio-oefeningen en tussendoor 10 seconden rust. In totaal duurt een TABATA training maar 4 minuten.
Deze superkorte training is niet geschikt voor beginners. Het is een zware belasting voor je lichaam waar je niet aan moet beginnen als je fysiek niet fit bent.
Werk eerst aan je kracht en uithoudingsvermogen om blessures te voorkomen.

Hoe bouw je een TABATA training op?

De oorspronkelijke TABATA training werd gedaan op een hometrainer maar je kunt natuurlijk veel meer cardio-oefeningen toepassen. Je kunt gebruik maken van apparaten die weerstand bieden of je doet krachtoefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Oefeningen waarbij explosieve kracht wordt gebruikt en je hartslag flink omhoog schiet.
Hou hierbij altijd je lichaam in de gaten. Je mag zo snel en hard gaan als jouw lichaam toelaat.
Doe natuurlijk altijd een goede warming-up en cooling down, deze tijd reken je niet mee in de training.
De training zelf bestaat altijd uit 8 keer 20 seconden hoge intensiteit oefeningen met tussendoor 10 seconden rust. Je hoeft hierbij niet steeds dezelfde oefeningen te doen, wissel af zoveel je wilt.

TABATA training

Wanneer doe je een TABATA training?

Een TABATA training is zeer geschikt om je conditie te verbeteren. En het is een ideale oefening als je weinig tijd hebt. In zeer korte tijd heb je een training gedaan waarmee je in vorm en fit kunt blijven. Natuurlijk is het niet voldoende om alleen TABATA trainingen te doen. Maar je zult verbaasd staan over hoe effectief 4 minuten trainen kan zijn.

TABATA training is een ideale combinatie met kickboksen. Tijdens je kickbokstrainingen kan je gemakkelijk een TABATA training inpassen. Ga bijvoorbeeld eens helemaal los op je bokszak gedurende 4 minuten, TABATA-stijl!
Reactie plaatsen