Kun je je ontbijt overslaan? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, is altijd gezegd. Het is een goede start en belangrijk om je spijsvertering op gang te brengen. Maar veel mensen nemen er geen tijd voor. Is dat nou echt zo erg als gezegd wordt?
Ontbijt overslaan: is dat echt ongezond?
Het werd altijd neergezet als een feit: niet ontbijten is slecht voor je. Je ontzegt je lichaam de nodige brandstof en daardoor zijn mensen die niet ontbijten ongezonder dan mensen die dat wel doen.
De laatste jaren is er echter wat meer onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? De waarheid is wat genuanceerder dan dat. Zoals met veel dingen, is het ontbijt overslaan voor sommigen minder erg dan anderen.
Nieuwe inzichten rondom ontbijten
Een van de meningen over ontbijten, is dat je je lichaam voorziet van brandstof, waardoor je later op de dag minder snel honger krijgt en naar slechte tussendoortjes grijpt. Je bloedsuikerspiegel blijft stabieler.
Uit onderzoeken zou ook blijken dat mensen die ontbijten, gezonder zijn en minder last hebben van overgewicht. Uit nieuwe studies komt dit niet naar voren.
Het lijkt er zelfs op dat mensen die wel ontbijten, juist meer calorieën op een dag eten en daarom ook zwaarder zijn, dan mensen die het ontbijt overslaan.
Ook het argument dat regelmatig eten goed voor je is, staat op losse schroeven. Het ontbijt overslaan komt neer op intermittent fasting, een paar uur achter elkaar niet eten.
Het is ook een manier van eten die goed bij de mens past, want van oorsprong waren we jagers en verzamelaars. Dan was er soms overvloed, maar waren er ook dagen dat je niks te eten had.
Professor Seidell van het VU Medisch Centrum Amsterdam zegt dat regelmaat niet het belangrijkste is voor een gezond eetpatroon. Zeker als je een zittend beroep hebt, is een ontbijt in principe niet nodig. Hij geeft aan dat het belangrijker is wat je eet, dan wanneer je eet.
Is het een goed idee om je ontbijt over te slaan?
Uit de nieuwste onderzoeken blijkt dus dat het ontbijt niet voor iedereen de belangrijkste maaltijd van de dag hoeft te zijn. Je lichaam heeft er niet onder te lijden als je het ontbijt overslaat.
Toch is het wel goed om in de gaten te houden wat je dan wel eet gedurende de ochtend. Want zoals professor Seidell zei, zou je wel moeten letten op wat je eet. Sla je het ontbijt over en eet je later op de ochtend alleen een gevulde koek of een chocolade croissant? Dan maak je alsnog geen gezonde keuzes.
Het is ook belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Uit onderzoeken blijkt dat niet iedereen last krijgt van een lage bloedsuikerspiegel door het ontbijt over te slaan.
Maar probeer je wel bewust te zijn van hoe je je voelt. Kom je moeizaam op gang of krijg je onbedwingbare trek in suikerrijke hapjes? Dan is het misschien toch beter om wel te ontbijten.
Hulp bij het aanleren van een gezond eetpatroon
Sla jij je ontbijt over en kies je daarna voor ongezonde tussendoortjes? Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het kiezen voor gezonde voeding? Een personal trainer helpt je door je recepten te geven waarmee je lekkere en gezonde maaltijden kunt klaarmaken, ook voor het ontbijt.
Hij of zij stelt speciaal voor jou een voedingsschema op, geeft je een voorraad snelle en lekkere recepten, leert je wat gezond is en wat niet. Hiermee kun je voortaan gemakkelijk zelf aan de slag. Of je nu wel of niet gaat ontbijten, je doet in ieder geval wat bij jouw lichaam past.
Wil jij graag hulp door middel van een personal trainer? Meld je dan hier aan.