Hoe vaak moet je trainen voor het beste resultaat?
28 oktober 2020 

Hoe vaak moet je trainen voor het beste resultaat?

Vraag jij je af hoe vaak je moet trainen voor het beste resultaat? Of je nu ervaren sporter bent of beginner, de meeste mensen willen graag weten wat het beste is om vooruit te blijven gaan. Is een keer per week trainen genoeg of zou je vier keer per week in de sportschool moeten staan?

Onderzoek naar hoe vaak je moet trainen voor resultaat

Als je genoeg energie en tijd had, zou je misschien elke dag trainen, maar is dat nodig om het beste resultaat te behalen? De ene dag heb je meer energie dan de andere. En je spieren hebben ook rust nodig om te herstellen. Dus hoe vaak zou je nou eigenlijk moeten trainen?

Hier is onderzoek naar gedaan. Volgens onderzoek dat in Sports Medicine is gepubliceerd, zou je elke spiergroep het beste twee keer per week trainen. Verschillende onderzoeken werden onder de loep gelegd en de resultaten geanalyseerd.

Bij mensen die een, twee of drie keer per week gedurende een paar maanden trainden, werd de spiergroei vergeleken. Het blijkt dat je spieren sneller groeien als je twee keer per week traint, dan wanneer je maar een keer per week traint.

Dat lijkt weinig verrassend, maar het opvallende is, dat je dit kunt bereiken met het gelijke aantal herhalingen. Dus train je twee keer per week met 3 sets op woensdag en 3 op vrijdag, dan is dit effectiever dan een keer 6 sets op zaterdag.

Het is niet helemaal bekend waarom dit het geval is. Krachttraining zet de spier aan tot spiergroei. Dit effect blijft tot 48 uur na de training doorwerken. Daarna stopt de spier met groeien, totdat je weer gaat trainen. Dus hoe vaker je traint, hoe meer je de spier prikkelt om te groeien.

Maar dit effect heeft zijn grenzen. Het blijkt dat drie keer in de week trainen niet meer resultaat geeft dan twee keer per week sporten. Wetenschappers kunnen in principe niet aangeven waarom dit zo is.

Trainen voor conditie

Hoe vaak je moet trainen om conditie op te bouwen is weer een ander verhaal. Je boekt goede vooruitgang als je twee keer per week traint. Maar conditie opbouwen kan wel sneller gaan door vaker te trainen. Toch is het ook hierbij belangrijk balans te vinden in rust en activiteit.

Je lichaam heeft ook weer tijd nodig om te herstellen. Te vaak trainen geeft het risico op een stagnatie van je vooruitgang.

Rust inplannen is belangrijk voor het beste resultaat

Fanatieke sporters hebben de neiging om te denken: hoe meer, hoe beter. Dit is echter niet het beste om te doen. Je zou je lichaam voldoende rust moeten geven, omdat herstel nodig is na inspanning.

Een te zwaar trainingsschema kan nadelen hebben. Je spieren raken overbelast en je loopt een groter risico op blessures.

Zo zou je na een armen en schouder training, die spiergroep de dag erna niet weer aan het werk moeten zetten. Om vooruit te gaan is tijd voor herstel belangrijk. Op die manier kom je in een proces dat supercomsensatie wordt genoemd. Dit bevordert juist spiergroei.

Een goed trainingsschema past bij jouw niveau en kan je helpen je doelen te bereiken. Bij Delda Sport kun je trainen met een personal trainer, die een persoonlijk trainingsplan voor jou opstelt. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw mogelijkheden en doelen.

Of je nu een betere conditie wilt, sterker wilt worden of wilt afvallen, bij Delda Sport kun je met plezier sporten onder begeleiding van een ervaren personal trainer. Met onze persoonlijke aanpak zul je sneller je doelen kunnen bereiken.

Meer weten? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: