Word gezond ouder door gevarieerd te eten
05 augustus 2020 
in Voeding

Word gezond ouder door gevarieerd te eten

We weten wel dat voeding bijdraagt aan je gezondheid, maar uit onderzoek blijkt dat een gevarieerd dieet heel belangrijk is om gezond oud te kunnen worden. Dus dat betekent veel verschillende groente, fruit, granen, vlees en vis eten.

Onderzoek naar verband voeding en ouderdom

Het Japanse National Center for Geriatrics and Gerontoloy deed onderzoek naar het verband tussen voeding en ziekte tijdens de ouderdom. Wetenschappers bestudeerden dit bij 386 mannen en 413 vrouwen in de leeftijd van 60 tot 79 jaar. Het onderzoek duurde 16 jaar.

Gedurende deze periode vulden de deelnemers in wat ze de hele dag door aten, van het ontbijt tot het avondeten. Een derde van de proefpersonen was aan het einde van het onderzoek overleden.

De wetenschappers verzamelden alle gegevens en keken hoeveel energie elk persoon binnen kreeg uit verschillende productgroepen, zoals bonen, groente, vis, eieren, zuivel, fruit of vlees.

Wat is de invloed van gevarieerd eten?

Uit het jarenlange onderzoek blijkt dat een gevarieerd dieet veel bijdraagt aan de gezondheid op latere leeftijd. De kans om te overlijden aan kanker blijkt vooral sterk te verminderen. Maar ook over het algemeen was er een significante daling van sterfte te zien.

Door te kiezen voor voeding uit verschillende productgroepen, vergroot je dus de kans om gezond ouder te worden. Het is aan te raden om elke dag tenminste 15 producten uit verschillende voedingsgroepen te eten. Op die manier krijg je belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten binnen.

Voeding met veel antioxidanten

Dat dat daadwerkelijk zin heeft, blijkt uit het volgende. Er zijn bepaalde gebieden op aarde, de zogenaamde Blue Zones, waar opvallend veel mensen gezond oud worden. Veel ouder dan elders op de wereld. Dat is bijvoorbeeld zo in Okinawa (Japan).

Het bloed van de mensen daar bevat 50 keer meer antioxidanten (flavonoïden) dan dat van westerse mensen. En vergeleken met andere Japanners hebben ze twee keer zoveel van deze flavonoïden in hun bloed, dus dit geldt niet voor alle mensen in Japan.

En zoals je misschien wel weet, spelen antioxidanten een belangrijke rol bij het bestrijden van vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen je cellen en zijn verantwoordelijk voor veel van de klachten die bij ouderdom horen.

Tips voor een gezond dieet

Minder vlees, meer vis

Het wordt aangeraden om in je dieet liever meer vis, dan vlees te eten. Vis bevat veel gezonde vetzuren en deze zijn belangrijk voor een gezond hart- en vaatstelsel. Ze kunnen helpen om aandoeningen te voorkomen.

Gevarieerd dieet met veel groente en fruit

Groente en fruit levert ons veel vitamines en vezels. Je dieet zou tenminste voor 75% uit plantaardige voeding moeten bestaan en slechts 25% uit dierlijk. Kies je toch voor vlees, dan is het het beste om het te koken, in plaats van te braden of te grillen.

Volkoren granen

In Okinawa zijn ze er ook van overtuigd dat volkoren granen binnen een gezond dieet passen. De vezels helpen bij een goede darmwerking, daarom worden ze daar wel gegeten. Kies voor spelt, havermout of rogge en kies voor volkoren pasta of rijst.

Vermijd alcohol

Het is beter om geen of slechts weinig alcohol te drinken. Als je drinkt, is rode wijn een goede keuze, omdat het veel flavonoïden bevat. Dit zijn krachtige antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen.

Drink genoeg en dan vooral water

Water drinken is belangrijk voor je gezondheid. Je hebt vocht nodig voor elk orgaan in je lichaam. Probeer daarom elke dag 2 liter water te drinken.

We willen allemaal gezond ouder worden. Voeding speelt daarbij duidelijk een belangrijke rol. Maar ook bewegen is essentieel. Het houdt je spieren sterk en je hart en longen in conditie. Kickboksen is een sport die ook ouderen kunnen doen.

Je doet het kickboksen dan alleen om fit blijven, niet om met iemand te sparren. Je oefent de trappen en stoten met een trainer. Het is een geschikte sport om fit, actief en gezond te blijven.

Meer weten? Stel je vragen in onderstaand contactformulier en we nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: