Deze 5 tips helpen je gemotiveerd te blijven om te sporten
19 oktober 2022 

Deze 5 tips helpen je gemotiveerd te blijven om te sporten

Kun jij wel wat tips gebruiken om gemotiveerd te blijven bij het sporten en afvallen? Lees hier hoe je zorgt voor regelmaat en discipline, zonder dat het saai wordt en dat je vreselijk streng moet zijn. Af en toe jezelf belonen en zien dat je vooruit gaat doen al veel goed voor je motivatie.

Hoe houd je je motivatie hoog?

Natuurlijk is sporten soms een “moeten”. Het kan goed zijn dat je hartstikke moe bent of dat je meer zin had in een avondje film kijken. Toch is regelmatig sporten erg belangrijk. Het houdt je fit en gezond. Als je telkens allerlei andere dingen voor laat gaan, komt er al snel niets meer van.

Daarom kun je de volgende 5 tips gebruiken. Deze houden je motivatie voor sporten en afvallen hoog, waardoor het snel een goede gewoonte wordt.

1. Gebruik een trainingsschema

Zonder plan gaan sporten, zorgt voor een training die waarschijnlijk niet zo productief zal zijn. Je hebt geen houvast en kan niet gemakkelijk naar een doel trainen. Het komt er op neer dat je stuurloos sport en daardoor zal je training ook niet zo leuk zijn.

Met een trainingsschema liggen je oefeningen vast en kun je veel effectiever trainen. Ook kies je (of je trainer kiest) oefeningen uit die je helpen om je doelen te bereiken. Op die manier zul je zeker met meer motivatie gaan sporten.

2. Maak van sporten en gezonde voeding een gewoonte


Misschien ben je nog niet gewend aan regelmatig sporten en gezond eten. Het kost tijd om te wennen aan nieuwe gewoontes, maar als je jezelf die tijd gunt, zal dit nieuwe patroon snel inslijten.

Hoe vaker je kiest voor nieuw gedrag (altijd sporten op donderdagavond of een gezonde lunch meenemen naar je werk), hoe meer je brein went aan deze gewoonte. Voor je het weet maak je gezonde keuzes zonder er over na te hoeven denken.

3. Stel haalbare doelen

Onrealistische doelen werken heel demotiverend. Zorg dat je doelen haalbaar zijn en werk er in kleine stappen naar toe. Wil je 20 kilo afvallen? Dat kan, maar deel dat op in kleine doelen van 5 kilo. Geef jezelf ook voldoende tijd om je doelen te bereiken.

4. Maak een afspraak met jezelf

Als sporten belangrijk voor je is, zul je het moeten zien als een afspraak met jezelf. Belangrijke afspraken zet je in je agenda; doe dit dus ook met sporten. Als je dit niet doet, zul je merken dat je deze afspraak te gemakkelijk laat schieten.

Door het sporten in te plannen op een vast tijdstip en deze in je agenda te zetten, geef je jezelf de boodschap dat je dit serieus neemt. Zo zul je minder snel een andere afspraak of bezigheid voor laten gaan. Sporten heeft prioriteit voor jou!

5. Meet je vooruitgang


Om gemotiveerd te blijven is het goed om te kijken naar wat je bereikt hebt. Je kunt bijhouden wat je kunt als je begint met trainen, bijvoorbeeld hoe vaak je een pushup kunt doen. En kijk dan nog eens 3 maanden later. Dan zie je goed waar je het voor hebt gedaan.

Je kunt ook je taille meten, je gewicht bijhouden, hoeveel gewicht je kunt heffen of de afstand die je kunt hardlopen. Er zijn veel apps waarin je je sportprestaties kunt bijhouden. Deze kunnen allemaal helpen bij je motivatie.

Wil jij starten met personal training? Kijk dan bij onze mogelijkheden voor personal training. Er zit er altijd wel één tussen die bij jou past! 

Kijk hier voor jouw mogelijkheden!Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: