Wat je moet weten als je mee wilt doen aan kickboks wedstrijden

Wat je moet weten als je mee wilt doen aan kickboks wedstrijden

Je volgt al een tijdje kickbokslessen en hebt flink gewerkt aan je conditie, techniek en mentaliteit. Na overleg met je trainer besluiten jullie dat het tijd is voor een volgende stap en een nieuwe uitdaging: het meedoen aan wedstrijden in de ring.

Maar hoe werken die wedstrijden eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel delen we vijf punten met je die je moet weten voordat je de wedstrijd ring in stapt.

1. Doe niet zomaar mee met kickbokswedstrijden

Ondanks dat er duidelijke regels zijn waar iedereen zich tijdens een wedstrijd aan moet houden, is het belangrijk dat je een goede basistechniek beheerst waarmee jij je goed kunt verdedigen. De tegenstander zal er namelijk alles (binnen de regels) aan doen om te winnen en zoekt daarom altijd jouw zwakke plekken op. Weet wat deze zijn, leer hiermee om te gaan en leer te incasseren. Tijdens een wedstrijd wordt er geen rekening met je gehouden, wat tijdens een training soms nog wel wordt gedaan. Bij sommige wedstrijden kun je als je je niet goed verdedigt knock-out worden geslagen. Weet dus waar je aan begint en bereid je goed voor.

2. Wedstrijden in je eigen klasse

Tijdens de kickbokslessen zijn de niveaus vaak gecombineerd. Dit geldt niet voor de wedstrijden. Bij de wedstrijden wordt je ingedeeld binnen je eigen klasse, passend bij jouw niveau. Er zijn vijf niveaus: J-N-C-B en A. De J-klasse is voor de jeugd en de N-klasse voor volwassen beginners.

Als je wil doorgroeien in klasse moet je aan veel wedstrijden mee doen en vooral vaak winnen. Gemiddeld ga je na drie gewonnen wedstrijden in de N – klasse naar de C – klasse, na zes gewonnen wedstrijden in C ga je naar de B – klasse en na acht gewonnen wedstrijden in B – klasse ga je naar de A – klasse. Of je door mag naar een volgende klasse wordt bepaald door de kickboks bond.

3. Zorg voor goede bescherming om blessures te voorkomen

Een kickboks wedstrijd kan, afhankelijk van de wedstrijdvorm, er heftig aan toe gaan. Om jezelf te beschermen tijdens wedstrijden is het daarom verplicht om divers beschermmateriaal te dragen. Van bandages, handschoenen, gebitsbescherming, een tok (kruisbeschermer) tot (afhankelijk van de klasse waarin je meedoet) een gezichtsbeschermer en scheenbeschermers.

Wat je moet weten als je mee wil doen aan kickboks wedstrijden

4. Hoe werkt een wedstrijd en hoe kun je winnen?

Een wedstrijd heeft drie rondes van 3 minuten (afhankelijk van klasse en bond) en bij jeugd drie rondes van 1 a 1,5 minuut (ook afhankelijk van kickboksbond). Om een wedstrijd te winnen moet de tegenstander knock-out gaan, afhankelijk van de wedstrijdvorm. Tevens zit er een jury die punten geeft voor de uitvoering. Als er niemand knock-out gaat beslist de jury dus wie er het beste heeft gevochten. Hoe de puntentelling in elkaar zit hangt af van de bond.

5. Drie diverse wedstrijdvormen

Er zijn drie diverse wedstrijdvormen, Pointsfighting (semi-contact), Continious (light-contact) en Full-contact. Bij Semi-contact kun je door middel van het trappen en stoten van je tegenstander punten scoren. Een trap op het hoofd is twee punten, een gesprongen trap op het hoofd is drie punten, een trap op het lichaam is één punt en een gesprongen trap op het lichaam is twee punten waard. Elke stoot die je uitdeelt is één punt waard. Telkens wanneer er een punt wordt gescoord in een wedstrijd legt de scheidsrechter de wedstrijd even stil.

Bij de light-contact wedstrijden gaat het er iets heftiger aan toe: de tegenstanders blijven stoten en trappen uitdelen totdat de tijd voorbij is of de ander knock-out is gegaan. De wedstrijd wordt alleen stilgelegd bij een foute techniek, waarna de scheidsrechter bepaalt of je een waarschuwing of een minpunt krijgt. De winnaar is hier degene met de meeste punten als de tijd voorbij is of de persoon die de ander knock-out heeft geslagen. Bij de full-contact variant zijn de regels hetzelfde als bij light-contact, alleen gaat de wedstrijd er veel heftiger aan toe, waardoor er vaak iemand knock-out out gaat.

Het is dus van belang een wedstrijd op jouw eigen niveau te kiezen, passend bij hoe goed jij getraind bent. Het leuke van wedstrijden is dat het je een extra uitdaging kan geven om steeds beter te worden. Wedstrijden winnen kan erg motiverend werken en je stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Mini docu van een 43 jarige vader die de ring in gaat

Hieronder een leuke mini docu van 1 van de clienten van Delda Sport.

Jeroen Weimer is 43 jaar en partner KPMG Corporate Finance, echtgenoot en vader van 3 kinderen. Jeroen woont in Amstelveen.

Naast deze verantwoordelijke baan heeft Jeroen nog een grote passie.Deze passie verwachten veel mensen niet van hem, maar is kickboksen! Jeroen traint al sinds 2009 bij Delda Sport en sinds zijn eerste training heeft hij maar 1 droom namelijk: Een keer in de ring staan! En dan bedoelen we niet een ring in de sportschool, maar een ring op een echt kickboksgala, met heel veel publiek en zijn naam die omgeroepen wordt door de ringspeaker. Jeroen traint dan ook keihard voor deze eerste echte wedstrijd!

Zijn tegenstander is bekend: Een ervaren kickbokser uit Engeland (jaren trainingservaring, 1 wedstrijd gevochten gewonnen op KO) Leeftijd: eind 40 en heeft ook maar 1 doel. Winnen van Jeroen. Hoe loopt dit af ?

Wil jij leren kickboksen of klaarstomen voor de ring? Vraag dan nu een privetraining aan bij 1 van onze kickbokstrainers.

Privetraining aanvragen >>

Over de schrijver
Danny
Door

Danny

op 19 Oct 2017

Waar kan je een wedstrijd aan vragen?

Redactie Delda sport
Door

Redactie Delda sport

op 22 Nov 2017

Beste Danny, dit kun je het beste via jouw kickbokstrainer doen.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: