Wat is een citroensapkuur en waar is het goed voor?
22 november 2023 

Wat is een citroensapkuur en waar is het goed voor?

Er zijn verschillende kuren te vinden die helende uitwerkingen hebben op je lichaam, zorgen dat afvalstoffen worden afgevoerd, je lichaam wordt gereinigd en je je beter gaat voelen. Eén van die kuren behandelen we in dit artikel en dat is de citroensapkuur.
Graag leggen wij aan je uit wat de citroensapkuur precies inhoudt en waar het goed voor is. De citroensapkuur is er om schadelijke afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in vetweefsels, organen en darmen te doen verdwijnen. De kuur bestaat al vele jaren en veel mensen hebben de kuur met succes afgerond en voelde zich beter en zagen ook resultaat. Dit omdat de citroensapkuur helpt bij het verliezen van overtollige kilo’s.

Wat doet een citroensapkuur met je lichaam?

Voordat je aan een reiningskuur begint is het belangrijk om goed te weten waar de kuur voor is bedoeld, wat de eventuele bijwerkingen zijn en waar je op moet letten. De citroensapkuur is er voor om het lichaam te ontgiften van schadelijke afvalstoffen die het lichaam niet zelf heeft afgebroken. De kuur ontlast het spijsverteringssysteem waardoor de darmen en overige organen extra energie krijgen om de afvalstoffen af te breken en zich te herstellen. Wanneer je medicijnen gebruikt, allergieën hebt of (ernstig) ziek bent raden we je aan om eerst met een (natuur)arts te overleggen of je deze kuur mag volgen. De kuur heeft een laxerende werking waardoor sommige medicijnen (of de anticonceptiepil) niet meer juist werken.

Wat heb je nodig voor een citroensapkuur?

De citroensapkuur duurt tien dagen, ook al heb je misschien het idee dat je na die tien dagen nog wel even door kan gaan, mag dit absoluut niet. Tien dagen is echt het maximale. Tijdens de kuur eet je geen vast voedsel, behalve de laatste dagen. Dan laat je je lichaam langzaamaan weer wennen aan het verteren van vast voedsel. Tijdens de kuur zou je eigenlijk geen honger mogen krijgen omdat de kuur je lichaam voorziet van alle belangrijke stoffen. Alleen elk lichaam werkt anders, houd je het dus echt niet meer vol omdat de behoefte aan vast voedsel te groot is, bouw het dan af en begin over een paar maanden opnieuw.

Voor de kuur zelf heb je niet meer nodig dan:

  • Vers geperst citroensap;
  • C+ Ahornsiroop (te koop in een blik of fles);
  • Cayennepeper.

Bovenstaande ingrediënten aangevuld met water is wat je drinkt tijdens de kuur. Per dag dien je ongeveer twee liter (acht glazen) te drinken, wanneer je toch een hongergevoel krijgt mag je een extra glas drinken. Voor één glas heb je twee eetlepels citroensap nodig, twee eetlepels ahornsiroop en een snufje cayennepeper. Als je de twee liter per dag maakt en bijvoorbeeld bewaard in een petfles heb je 20 eetlepels ahornsiroop, 20 eetlepels citroensap en een paar snufjes cayennepeper nodig. De rest van de fles vul je aan met water. Naast de twee liter citroensapkuur per dag, dien je ook nog een liter water of kruidenthee te drinken. Het is erg belangrijk dat je tenminste drie liter vocht per dag binnen krijgt zodat de uitscheidingsorganen niet overbelast worden met de giftige afvalstoffen.


Tijdens de citroensapkuur

Na de tien dagen dat de kuur maximaal duurt, mag je weer vast voedsel eten. Omdat het best heftig is voor je lichaam om na tien dagen zonder vast voedsel ineens weer normaal te gaan eten, moet je je lichaam rond de achtste dag hieraan weer laten werken. Naast het citroensapmengsel dien je dus weer licht verteerbaar vast voedsel toe te voegen. Na ongeveer drie dagen kan je weer normaal eten. Er zijn gevallen waarbij mensen rond de tien kilo zijn kwijt geraakt door de kuur, dit verschilt per persoon en situatie. Iemand met meer overtollig vet zal wat meer kwijtraken dan iemand die minder zwaar is.

Let hier nog op tijdens de kuur
Tijdens de kuur mag er eigenlijk niet gerookt worden. Roken brengt schadelijke stoffen met zich mee wat het effect van de reiningskuur minder maakt. Uiteraard heb je tijdens deze tien dagen minder energie doordat je geen vast voedsel eet, ga dus ook niet uitgebreid sporten. In beweging blijven is wel belangrijk om vetstoffen te verbranden. Let dus goed op bij medicijngebruik omdat de citroensapkuur een laxerend effect heeft, hierdoor kunnen sommige medicijnen niet of minder goed werken.

Heb jij de citroensapkuur al eens gedaan of ga je deze naar aanleiding van dit artikel volgen? Wij horen graag je ervaringen!
Wil jij weten hoe jij het beste fit wordt en blijft, meld je dan aan voor onze gratis intake.


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: