Voorkom een trage stofwisseling met deze tips

Voorkom een trage stofwisseling met deze tips

Train je meerdere keren per week maar lukt het maar niet om af te vallen? Of kom je zelfs aan, terwijl dit niet de bedoeling is? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat je stofwisseling van slag is of traag werkt. In de meeste gevallen is dit goed op te lossen door alledaagse gewoontes aan te passen. Lees hier onder welke gewoontes je stofwisseling kunnen vertragen en hoe je dit simpel kan oplossen.

Drink meer water

Word je al moe van dit advies? Dat kan, maar het advies wordt niet voor niets gegeven. Ons lichaam heeft gewoon voldoende vocht nodig om alle functies goed te laten werken. Zo dus ook je stofwisseling. Neem daarom een bidon of een flesje water mee in je tas, dat je makkelijk kan bijvullen. Zo heb je altijd water bij de hand, ook als je onderweg bent.


Te weinig vitamine D

Als je lichaam een tekort heeft aan vitamine D zorgt dit ervoor dat afvallen lastiger gaat. Wanneer je lichaam minder aan vitamine D heeft wordt het niveau van het hormoon ghreline hoger. Dit zorgt ervoor dat je eetlust wordt opgewekt. Omdat je vaak niet genoeg vitamine D uit je dieet kan halen, is het raadzaam om extra supplementen te slikken van november tot maart. Vaak krijg je minder zonlicht tijdens deze maanden waardoor er minder vitamine D wordt aangemaakt in je lichaam.

Je doet te weinig aan krachttraining

Natuurlijk is sporten goed om de stofwisseling op peil te houden, maar wanneer je sportactiviteiten alleen maar uit cardio bestaan dan kan dit averechts werken. Als je namelijk alleen maar aan hardlopen en/of indoor fietsen doet, bouw je niet de spiermassa op die je nodig hebt om je stofwisseling op het goede ritme te houden. Wissel daarom je cardio trainingen af met krachttraining.

Te weinig slaap

Slapen is ontzettend goed voor je lichamelijke en vitale functies. Naast dat te weinig slaap je concentratie problemen kan geven, heeft onderzoek ook aangetoond dat mensen die constructief te weinig slapen ook zwaarder zijn dan mensen die een nachtrust van zeven à acht uur pakken. Probeer dus eerder naar bed te gaan, in plaats van het in het weekend in te halen door uit te slapen.

Stresskip


Te veel stressen is niet goed voor je gezondheid, je huid en dus ook niet voor je stofwisseling. Mensen die veel stressen maken het stresshormoon cortisol aan, wat er weer voor zorgt dat je lichaam meer vet opslaat. Wat helpt om stress te verminderen is een goede nachtrust.

Blijf je je heel erg vermoeid voelen ondanks dat je al weken een nachtrust pakt van ongeveer zeven uur? Drink je voldoende water, sport je gevarieerd en regelmatig en is je dieet gezond en gebalanceerd en blijf je toch aankomen? Heb je ook andere klachten zoals haaruitval, verstopping en extra gevoelig voor kou? Of voor de vrouwen is je menstruatie onregelmatig? Het zou kunnen dat je een traag werkende schildklier hebt, ga hiervoor naar de huisarts en blijf er niet mee rondlopen.

Wil jij werken aan je gezondheid en je stofwisseling? Meld je dan HIER aan voor een gratis intake.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: