Verbeter je houding en rugklachten met core strength en stability training!
13 september 2023 

Verbeter je houding en rugklachten met core strength en stability training!

Vrijwel iedereen kan er wel over mee praten, het hebben van rugpijn. Vooral mensen met een kantoorbaan of die vaak gebukt moeten werken hebben er last van. Soms kunnen de rugklachten ook een medische oorzaak hebben zoals bij scoliose het geval is. Hierbij maakt de ruggengraat één (C-bocht) of twee (S-bocht) bochten. In sommige gevallen is de wervelkolom zelfs om haar as gedraaid. Wat de oorzaak ook is van je rugklachten, core strength en stability training helpen je houding te verbeteren en je klachten erg te verminderen!

Waar zijn core strength en stability oefeningen goed voor?

Bij het regelmatig uitvoeren van core strenght en stability oefeningen worden je rompspieren sterker, welke de wervelkolom beschermen. Je houding wordt er door verbeterd, niet alleen wanneer je loopt maar ook als je zit. Niet alleen je (onder)rugspieren worden sterker, maar ook je buikspieren. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat jij minder rugpijn hebt, meer kan doen en meer pijnloze dagen hebt. Bij veel mensen zijn de rug-, buik- en bekkenspieren te zwak en niet flexibel genoeg. Dit heeft vooral met onze levensstijl te maken, verkeerde houdingen die we aannemen tijdens het relaxen of werken. Het trainen en flexibel houden van deze spieren is juist ontzettend belangrijk omdat alle bewegingen van je lichaam vanuit je romp beginnen. Met stability trainingen train je ook de kleinere onderliggende rug- en buikspieren wanneer je deze oefeningen uitvoert zonder het gebruik van een fitness apparaat. In dit geval geven fitness apparaten je lichaam teveel steun waardoor je niet alle juiste spieren aanspreekt om te trainen en sterker te worden.

Basis oefeningen om mee te beginnen

Beschik je over een fitness bal dan is deze uitermate geschikt om te gebruiken tijdens je oefeningen. Zowel online als bij sportwinkels is een fitness bal vaak voor tien of vijftien euro te koop, als dit binnen je budget valt raden we je zeker aan dit aan te schaffen. Hieronder een aantal video's die je laten zien welke basis oefeningen er zijn om mee te beginnen. Zowel met als zonder fitness bal:
Beschik je niet over een fitnessbal? Dan zijn onderstaande oefeningen te zien in de video goed om mee te beginnen:

Neem de oefeningen mee in je wekelijkse sportroutine en voer ze minstens twee keer per week uit. Na anderhalf tot twee maanden moet je al verschil kunnen merken aan je houding en de verminderde (rug)klachten. Ergens vragen over? Of wil je een persoonlijke hulp bij het begeleiden van sportoefeningen? 

Meld je dan aan voor onze gratis intake.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: