Touwtje springen als intensieve training
16 augustus 2023 

Touwtje springen als intensieve training

Touwtje springen, klinkt dat niet iets wat je als kind vroeger deed? Dat klopt inderdaad, maar touwtje springen is super effectief en zeer intensief. Een springtouw is licht van gewicht, dus ook makkelijk mee te nemen waardoor je altijd en overal kan springtouwen. Bijvoorbeeld op vakantie! Zelfs ons topmodel van Nederlandse bodem Doutzen Kroes gebruikt touwtje springen als warming up voor haar trainingen. 

Waar is touwtje springen goed voor?

Naast dat het natuurlijk gewoon heel leuk is, een beetje nostalgie oproept, werk je aan je coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht, balans, snelheid en explosiviteit. De achillespezen, kuiten, enkel- en voetspieren worden flink aan het werk gezet. Je bovenlichaam (armen, schouders en rug), benen en billen train je ook meteen mee.  

Ook afvallen is een voordeel dat we bij touwtje springen mogen noteren. Bij tien minuten intensief springen, verbrandt een man van ongeveer 75 kilo namelijk 130 calorieën. Tien minuten actief springen is het mogelijk om tot wel 80% van je maximale hartslag te bereiken. Dat is vergelijkbaar met een langzame intervaltraining waarmee je je uithoudingsvermogen traint. 

Plyometrische training

Touwspringen behoort tot de zogenaamde plyometrische training. Het doel van een plyometrische training is om in een zo kort mogelijke tijd een grote hoeveelheid kracht te genereren met je lichaam. Hierbij worden vooral de snelle spiervezels geactiveerd. 

Door twee keer per week plyometrische training toe te voegen aan je standaard schema kun je flinke vooruitgang boeken in kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Je motorische aansturing wordt verbeterd omdat de signalen vanuit je hersenen de spieren sneller bereiken. Er ontstaan nieuwe zenuwbanen en de huidige worden beter in hun werk. Tien minuten intensief touwspringen staat gelijk aan zes minuten fietsen (met een gemiddelde snelheid van 32 kilometer per uur), 12 minuten hardlopen (met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur) of 700 meter zwemmen binnen 12 minuten.


30 day jump rope challenge

Voor bijna alles is wel een dertig dagen uitdaging te vinden, een tijdje terug hebben we al een 30 day squat challenge geplaatst op de website. Zo is er een challenge voor touwtje springen, wat wij zelf toch wel heel erg leuk vinden. Je kan dit schema ook goed gebruiken als warming up voordat je aan je training begint. Op internet zijn er verschillende challenges te vinden. 

Wil jij werken aan je conditie? Meld je dan HIER aan voor een gratis intake


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: