Dus jij wilt alles weten over de puntentelling bij kickboksen? Bij een kickbokswedstrijd worden de vechters beoordeeld door middel van punten. Maar niet alle acties tellen mee. Hoe werkt dat dan precies?
Verschillende klassen en regels
Naast dat je kunt kickboksen omdat je graag sport, kan het vechten van wedstrijden je extra motiveren. Steeds meer mensen willen dat graag eens ervaren. Het is wel handig om te weten wat de gang van zaken is tijdens een wedstrijd.
Het gevecht vindt plaats in een kickboksring. De regels zijn niet overal en altijd hetzelfde. De kickboksbond stelt deze vast en het hangt ook af van de klasse waarin je ingedeeld bent. Er zijn vijf verschillende klassen.
- J-Klasse: jeugd
- N-Klasse: nieuwelingen
- C, B en A-klasse: voor volwassenen
Er zijn regels vastgesteld om te bepalen of je er klaar voor bent naar de volgende klasse door te stromen. Om van N naar C-klasse te gaan, moet je drie wedstrijden gewonnen hebben en je moet er 6 gewonnen hebben om door te gaan van C naar B. Om van B naar A te gaan zul je er 8 moeten winnen.
Voor de jeugd gelden andere regels tijdens wedstrijden dan voor volwassenen. Daarom is het ook belangrijk in een klasse te vechten die bij je niveau past. Zo is de duur van rust verschillend, maar ook de voorschriften voor kleding en bescherming.
In de N-klasse vecht je drie rondes, die elk anderhalve minuut duren. Er is tussendoor 1 minuut rust. Ook in de A- en B-klasse vecht je drie rondes, deze duren elk drie minuten.
Puntentelling tijdens een kickbokswedstrijd
In de kickboksring staan is enorm spannend. Maar vergis je niet, je zult je goed moeten voorbereiden en klaar moeten zijn om wat te kunnen verduren. Het kan er hard aan toe gaan in de ring.
Als je gaat vechten sta je met je tegenstander en de scheidsrechter in de ring. Er is ook een jury die de punten zal toewijzen. De jury bestaat uit 3 of 5 personen en zij zitten naast de ring. Zij zullen uiteindelijk bepalen wie het gevecht wint.
Een kickbokswedstrijd kan op verschillende manieren gehouden worden. Dit zijn de wedstrijdvormen waaruit je kunt kiezen:
- Pointfighting: Dit is semi-contact kickboksen. De kickbokstechnieken die je laat zien worden met punten beoordeeld. Een stoot is 1 punt waard, een trap naar het hoofd bijvoorbeeld 2 punten. Als er gescoord wordt, wordt de wedstrijd door de scheidsrechter stil gelegd.
- Continuous of light contact: Tijdens deze wedstrijden wordt het gevecht niet stilgelegd na het scoren van punten. Alleen in het geval er een verkeerde techniek wordt toegepast kan hij stilgelegd worden. Daar kun je minpunten voor krijgen. De winnaar is degene met de meeste punten of wordt bepaald door een knockout.
- Full contact: Hier gaat het net zo als bij de vorige wedstrijdvorm. Er wordt harder gevochten en vechters kunnen knockout gaan.
Waar worden punten voor gegeven? Een rake trap of een goed geplaatste stoot wordt beoordeeld met punten. Er wordt ook gelet op het naar voren lopen, waarmee je laat zien dat je gaat aanvallen.
Niet voor alle acties worden punten gegeven. Er worden per ronde maximaal 10 punten gegeven. De beste vechter krijgt er 10, de ander 9. Na drie rondes wint degene met de meeste punten.
Winnen met een knockout is natuurlijk de manier om zeker te zijn van een overwinning. Als je tegenstander op de grond ligt, krijgt hij 8 of 10 seconden om weer overeind te komen. Staat hij niet op, dan is het gevecht voorbij.
Er is ook een knock-down. Dan is iemand eerst nog bij bewustzijn, maar kan toch niet opstaan of raakt uiteindelijk toch nog bewusteloos. Ook dan is het gevecht over.
Mag alles in een kickbokswedstrijd?
Het lijkt tijdens een wedstrijd of kickboksers elkaar overal kunnen slaan en trappen. Maar dit is zeker niet het geval. Er zijn acties die niet zijn toegestaan, en ook acties die “not done” zijn.
Je mag niet trappen of stoten op:
- Het achterhoofd
- De rug
- Keel
- Kruis
En vanzelfsprekend mag je iemand die op de grond ligt ook niet aanvallen. Voor kinderen tot 15 jaar geldt sowieso dat er niet naar het hoofd getrapt en gestoten mag worden. Dat is net begin dit jaar vastgesteld.
Verder is er ook nog zoiets als onsportief gedrag. Iemand op de knie trappen is officieel niet verboden, maar omdat dit tot serieuze blessures kan leiden, wordt een trap tegen de knie gezien als not done.
Kickbokswedstrijden vechten
Een goede voorbereiding is erg belangrijk om kickbokswedstrijden te gaan vechten. Met een uurtje training ga je niet bereiken wat je nodig hebt. Je zult moeten werken aan conditie, kracht, je technieken en je reactievermogen.
Je zult je goed moeten inzetten om jezelf klaar te stomen. Ga minstens drie keer in de week trainen, beter is nog vijf keer per week. Focus op het verfijnen van je technieken en het verbeteren van je conditie. Want het lijkt kort, een paar minuutjes in de ring, maar het vraagt alles van je.
Ook zul je er rekening mee moeten houden dat je tegenstander zich niet zal inhouden. Waar je tijdens je training niet meer dan wat blauwe plekken oploopt, is het risico op blessures en verwondingen bij een wedstrijd reëel.
Wil jij wedstrijden gaan kickboksen? Overleg dan met je trainer en ga daar samen voor aan het werk. Hij of zij kan je vertellen waar je nog het meeste kunt verbeteren, waar je zwakke plekken zitten.
Het vechten van wedstrijden is leerzaam, spannend, uitdagend en geeft je een boost om alles in te zetten. Daarom is het de moeite waard om het te proberen. Je zult veel over jezelf leren en uiteindelijk zul je daardoor een betere kickbokser worden. Of je de wedstrijd nu wint of verliest.
Kickboksen bij Delda Sport
Bij Delda Sport kun je kickboksen als fitness, maar als je wedstrijden wilt vechten kunnen we je daar ook mee helpen. In onze sportschool werken alleen maar goed opgeleide en gemotiveerde trainers. Zij helpen je graag op je weg naar jouw eerste wedstrijd.
In onze luxe PT studio is alles aanwezig om je klaar te stomen voor een kickbokswedstrijd. Je kunt les krijgen in 1 op 1 lessen met een personal trainer. Dan krijg je alle aandacht en weet je zeker dat je alles in huis hebt om je eerste wedstrijd te gaan vechten.
Je kunt ook gaan trainen in small group training. Je sport dan samen in een klein groepje van maximaal 6 personen. Leer alle kickbokstechnieken tot in de puntjes uitvoeren en werk aan je kracht en conditie, met andere kickboksers van jouw niveau.
Wil je meer weten over trainen bij Delda Sport? Heb je vragen over personal training en de mogelijkheden om te trainen voor kickbokswedstrijden? Laat dan je gegevens achter in onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.