Ook zo moe? Met deze 4 tips krijg je weer een energieboost!
27 september 2019 

Ook zo moe? Met deze 4 tips krijg je weer een energieboost!

Moe zijn, het is een teken van deze tijd, maar je kunt je energie weer terugkrijgen! Er zijn een paar handige tips om je snel weer fit te voelen, zodat je door kunt met je werkdag. En het hoeft echt niet altijd moeilijk te zijn.

Als je je te moe voelt

Moe zijn is een normaal verschijnsel, dat je meestal aan het einde van de dag gaat voelen. Je hebt je ingespannen op je werk of op school en je voelt je zowel geestelijk als lichamelijk moe. Dat is niet gek, want je hebt je energie verbruikt.

Maar vaak voelen we ons de hele dag door moe. Je voelt je niet uitgerust als je wakker wordt en de uren daarna voel je je alsof je echt geen energie hebt.

Tips-meer-energie-vermoeidheid

Signalen dat je moe bent, kun je zowel mentaal als fysiek opmerken. Dit zijn de symptomen:

Fysiek:

  • Een slechte weerstand
  • Vermoeidheid bij het wakker worden
  • Zware benen, armen
  • Gebrek aan energie

Mentaal:

  • Moeite met concentreren
  • Moeite om prikkels te verdragen
  • Je voelt je snel geïrriteerd
  • Logisch nadenken kan traag of moeilijk gaan
  • Vergeetachtigheid
  • Je kunt je emoties moeilijk onder controle houden

Tips om vermoeidheid te doorbreken

Als je elke dag moe bent, kun je zeggen dat je chronisch vermoeid bent. Dat is niet zo prettig, want je zult slechter presteren op je werk, op school of thuis. Vermoeidheid zou je op meerdere manieren moeten aanpakken, zowel op lichamelijk als op mentaal niveau.

Volg deze tips en voel je binnen korte tijd weer zo fit als een hoentje:

Tip 1: Slaap goed!

Het belangrijkste om overdag niet moe te zijn, is natuurlijk te zorgen voor een goede nachtrust. Het is echt een fabeltje dat je met 4 uur slaap toe kunt. Gun je lichaam en geest tenminste 7 of 8 uur een time out. Ga op tijd naar bed en sta altijd rond dezelfde tijd weer op.

Deze regelmaat maakt het je fysiek en mentaal mogelijk in een ritme te komen, wat je helpt makkelijker in slaap te vallen. Slaap in een goed donkere ruimte en leg je mobiel in een andere kamer. Laat je niet storen door berichtjes en meldingen!

Tip 2: Kies gezonde snacks en maaltijden

Als je vaak moe bent, kiezen mensen vaak voor koolhydraat- of suikerrijke voeding en tussendoortjes. Dat geeft snel wat energie, maar daarna voel je je nog duffer en vermoeider dan daarvoor.

Zorg dus dat je eten gezond is, rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Daar heb je langer profijt van en het geeft je lichaam langdurig energie, zonder je bloedsuikerspiegel van slag te maken.

Tip 3: Beweeg regelmatig

Lange tijd achter elkaar zitten beïnvloedt je lichaam negatief. Je bloedsomloop vertraagt, je spieren worden stijf en je zult moeite hebben alert te blijven. Houd daarom regelmatig pauze, maar beweeg dan ook. Stretch wat of maak een korte wandeling.

stretchen-tegen-vermoeidheid

Ook sporten kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen. Het houdt je de hele dag door fitter, maar zorgt er ook voor dat je ‘s nachts beter zult slapen. Waardoor je algehele vermoeidheid bestrijdt.

Tip 4: Verminder prikkels in je leven

De hele dag door sta je via je smartphone in contact met de wereld. Vast heel leuk, maar het zorgt voor een voortdurende prikkeling van je hersenen. Die blijven in een hyper-alerte stand. Dit is niet alleen vermoeiend, maar zal ook een nadeel zijn als je tot rust moet komen (slapen).

Probeer dus deze prikkels te verminderen, door bewuster om te gaan met berichten en meldingen. Kijk niet elke paar minuten, maar slechts een paar keer per dag naar je scherm. En leg hem ‘s nachts zeker niet naast je bed. Zo creëer je momenten van echte rust in de dag.

Sporten is ook heel belangrijk om je lichaam te kunnen ontspannen. Je raakt er opgebouwde stress mee kwijt en de beweging helpt je om op een gezonde manier moe te worden, zodat je ‘s nachts lekker kunt slapen.

Kickboksen is een goede sport om je lichaam goed moe te maken. Kom bij Delda Sport trainen om regelmatig een goede workout te krijgen. Vraag via onderstaand formulier informatie aan, we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: