Sta jij wel eens stil bij wat je lichaam je wil vertellen, oftewel: luister jij goed naar je lichaam? Wij zijn vaak zo druk bezig met wat ons hoofd wil, met werk, e-mails, een afspraak met vrienden, dat we niet goed meer horen waar ons lichaam behoefte aan heeft.
Lichaam en/of geest?
In onze maatschappij wordt de nadruk gelegd op werken met je hoofd. Zaken als wilskracht, intelligentie, op de hoogte zijn van alles om je heen, worden als belangrijker gezien dan lichamelijk welzijn. Daarom zitten we hele dagen op kantoor achter een computer.
Van alle kanten wordt er aan ons getrokken om te voldoen aan de eisen. We vragen daarom veel van onszelf, maken lange dagen en ook na het werk verwachten we dat we gezellig zijn met ons gezin en vrienden.
Maar of dat nou zo goed voor ons is? Ons lichaam heeft zijn eigen wijsheid. Vaak kun je, als je hier naar luistert best goed horen hoe het met je gesteld is. En dat is best belangrijk, want stress, ongezonde voeding en te hard trainen kunnen ondermijnend werken.
Omdat je lichaam geen machine is en niet zondermeer de planning kan volgen die met je verstand is gemaakt, zou je de boodschappen van je lichaam beter moeten oppikken. Wil jij beter luisteren naar je lichaam? Zo doe je dat:
Wat zegt je lijf over je voeding?
Ken je dat ook, dat je voor de hele week boodschappen doet en plant wat je gaat eten? Dat is leuk bedacht, maar soms komt het niet goed uit. Had je gepland om pasta te eten, maar heb je meer trek in verse groente? Luister daar dan naar.
Je lichaam weet prima wat het nodig heeft en schema’s zijn handig, maar niet de ultieme oplossing. Wees flexibel en spring in op waar je behoefte aan hebt. Je lichaam moet nog langer mee.
Probeer ook tijdens en na het eten vinger aan de pols te houden. Hoe valt het eten, waar krijg je energie van?
Wat voor pijn voel je?
Sporten is heel goed voor je, maar probeer goed op te merken wat je voelt. Ook tijdens het sporten zijn we vaak hard voor onszelf. We moeten toch minstens 15 herhalingen kunnen doen, we willen binnen de tijd de oefeningen afronden.
Niet alle pijn is slecht. Spierpijn kan geen kwaad. Echter, als je zes dagen na je training nog spierpijn hebt, is dit wel een belangrijk signaal. Ook als je rug vastzit of je elke dag hoofdpijn hebt, zou je hier iets mee moeten doen.
Behandel je lichaam met respect
Je wilt graag gezond oud worden, op je zestigste of zeventigste wil je nog kunnen fietsen, hardlopen, reizen. Kortom, je wilt van het leven kunnen genieten. Maar dat gaat je alleen lukken als je nu respectvol met je lichaam omgaat.
Want hoe kan je lichaam die prestaties leveren als je constant over je grenzen heengaat? Als je respect hebt voor je lichaam, dan stop je als je geblesseerd raakt en neem je eens een dag vrij als je merkt dat je hoofdpijn niet overgaat.
Prioriteiten stellen
In onze samenleving wordt wilskracht enorm hoog geacht. Als je, net als hierboven, een grens trekt en je sportoefening niet afmaakt of eerder naar huis gaat van je werk omdat je bijna in slaap valt achter je computer, dan wordt dit vaak gezien als teken van zwakte.
Maar wat heeft het voor nut om door te werken tot je erbij neervalt? Je ondermijnt uiteindelijk jezelf. Op een gegeven moment breekt het lijntje. En dan ben je zes maanden uit de running. Je lichaam voelt dit vaak van mijlenver aankomen.
Als je hiernaar leert luisteren, zorg je beter voor jezelf en kun je veel beter met de eisen van het leven omgaan. Elke week lekker sporten is gezond, zeker als je begeleiding krijgt van ervaren trainers. Heb je vragen over sporten? Vul je gegevens hieronder in en we nemen contact met je op.