Bokszak kopen, waar moet je op letten?

Bokszak kopen, waar moet je op letten?

Een goede bokszak kopen is een hele investering. Eentje die je het liefste maar één keer doet. Daarom is het belangrijk je goed te oriënteren en een bokszak te kiezen die past jij jouw lichaam en trainingsniveau.

Er zijn veel bokszak modellen op de markt met verschillende maten en gewichten. Je zult dus moeten kijken welke bokszak voor jou het meest geschikt is. Waar ga je hem voor gebruiken en waar ga je hem ophangen?Als je lang met je bokszak wilt doen, ga dan voor een goede kwaliteit. Deze zijn sterker en zullen langer meegaan. Koop jij de juiste bokszak dan zal je lang, en met plezier, op je bokszak kunnen trainen.

Welke training wil je op je bokszak gaan doen?

Voor kickboksen heb je een veel grotere bokszak nodig dan voor gewoon boksen. Omdat je bij kickboksen lowkicks, lichaamstrappen en highkicks wilt kunnen oefenen zal je bokszak veel groter moeten zijn dan wanneer je gewoon wilt boksen.

Het is bij het kopen van een bokszak dus belangrijk rekening te houden met het soort training dat je wilt gaan doen.

Side Kick bokszak

Hoe groot moet de bokszak zijn?

De grootte van de bokszak is afhankelijk van de training die je wilt doen en van je lengte. Het is heel belangrijk te voorkomen dat je een te kleine bokszak koopt.
Wil je alleen stoten oefenen dan heb je een kleinere bokszak nodig dan wanneer je ook lowkicks en hoge trappen wilt gaan trainen.

Voor alleen stoten heb je aan een bokszak met een lengte van 70 tot 80 centimeter vaak al genoeg. Dit is ook voor kinderen een hele geschikte lengte. Houdt er alleen wel rekening mee dat kinderen nog flink groeien. Zeker als je kind aan kickboksen doet wordt deze bokszak op een gegeven moment te klein om ook de hoge en lage trappen goed op uit te voeren. Het kan dan beter zijn een bokszak ‘op de groei’ te kopen.

Voor kickboksen wil je alle trappen kunnen trainen, ook de hoge en lage trappen. Daarom heb je een bokszak met een minimale lengte van 1,5 meter nodig. De meeste merken bokszakken gaan tot een lengte van 180 centimeter. Professionele (kick)boksers gebruiken deze vaak vanwege hun gewicht en afmetingen.
Neem de lengte van je bokszak altijd ruim. Wanneer je de bokszak ophangt komt hij minstens 10 centimeter boven je te hangen. In dit geval geldt, beter te groot dan te klein.

Hoe kies je het juiste gewicht bokszak?

Het gewicht van je bokszak wordt bepaald door de vulling. Bokszakken worden met allerlei materialen gevuld. Zand is een van de populairste vullingen.
Maar ook leersnippers, textielsnippers, wol, zaagsel, rubber, schuimrubber vlokken of rijst worden gebruikt als vulling. Je kunt je voorstellen dat een bokszak gevuld met leersnippers veel zwaarder is dan eentje die gevuld is met schuimrubber.

Het gewicht van de bokszak bepaald ook de zwaarte van je training. Wil je een zware training dan kies je een bokszak die 60 tot 75% van jouw lichaamsgewicht heeft. Dit is een behoorlijk gewicht om op te hangen, let dus goed op of de balk of muur waar je de bokszak wilt ophangen dit gewicht kan dragen.
Zo’n zwaar gewicht kan aanvoelen alsof je tegen een muur staat te boksen. De impact van je trappen en stoten is natuurlijk ook afhankelijk van de vulling. Je zult zelf moeten uitproberen wat voor jou het fijnste is.

Wil jij meer op conditie dan op kracht trainen? Kies dan een lichtere bokszak.
Hoe lichter de bokszak, hoe meer deze mee zal bewegen wanneer je er tegen stoot. Sommige mensen vinden dat fijn, anderen juist niet. Nog een punt waar je zelf achter moet komen wat het beste bij jou past.

bokszak kopen

Waar hang je de bokszak op?

Heb je een goede plek waar je de bokszak op kunt hangen? Je hebt voldoende ruimte nodig, om de bokszak heen, zodat je goed kunt bewegen en niet per ongeluk andere dingen raakt tijdens het trainen.
Maar nog belangrijker is het ophangpunt. De bokszak kan een aardig gewicht hebben. De balk, het planfond of de muur waar hij aan komt te hangen moet dit gewicht kunnen dragen.

De meeste bokszakken worden geleverd met een vierpuntsketting. Deze kan je ophangen aan een stevige haak die je in een balk draait. Er zijn ook special muursteunen op de markt waarmee je jouw bokszak stevig aan de muur kunt hangen.

Voor de levensduur van je bokszak is het aan te raden een swivel te kopen. Deze bevestig je tussen de bokszak en de ophanghaak. Een swivel zorgt ervoor dat je bokszak kan draaien. Hiermee verleng je de levensduur van de ophangpunten en stiksels enorm. Er komen veel minder krachten op te staan dan wanneer de bokszak niet mee kan draaien.

Tip: gebruik in plaats van open haken karabijnhaken. Niets zo vervelend als tijdens je training een losgeschoten haak vast te moeten maken.

Veel plezier met je bokszak!

Check voor het kopen van je bokszak altijd goed de kwaliteit van de stiksels en ophangpunten. Deze bepalen voor een groot deel de levensduur van je bokszak. Heb je de ideale bokszak gevonden? Eentje die precies bij jouw lengte en training past? Ga niet voor de aller goedkoopste maar kies een wat duurdere kwaliteit. Dan heb je lang plezier van je nieuwe bokszak.

Succes met trainen!
V
Door

V

op 25 Jan 2020

Wat voor zand moet ik gebruiken om mijn opblaasbare staande boksbal mee te Verzwaren?

Danny-Delvers
Door

Danny-Delvers

op 03 Feb 2020

Beste Vera, Hier kunnen ze je bij het tuincentrum bij helpen.

Reactie plaatsen